Zupa z pora
Za oknem mróz, dlatego warto zadbać o to, aby na naszych stołach gościły potrawy rozgrzewające. Dzisiaj proponuję Wam szybką w przygotowaniu, bardzo smaczną oraz tanią zupę z pora. Najlepiej smakuje z pełnoziarnistymi grzankami.
Por – 1 sztuka
Cebula – 1 sztuka
Czosnek – 2 ząbki
Marchew – 2 sztuki
Ziemniaki 3 sztuki (średnie)
Pietruszka korzeń – 1 sztuka
Bazylia – kilka listków
Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
Masło Extra – 1 łyżeczka
Jogurt naturalny 2% 2 łyżki
Pieprz, sól, liście laurowe – 3 sztuki, ziele angielskie
Bulion (warzywny lub drobiowy) – 1,5 litra
Por (białą oraz jasno zieloną część ) przekrajmy wzdłuż, dokładnie myjemy, a następnie drobno siekamy wraz z cebulą. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy por i cebulę, dusimy do miękkości, po czym dorzucamy obrane oraz pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i ziemniaki wraz z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Gotujemy do czas, aż wszystkie warzywa nie będą miękkie, następnie dodajemy liście bazylii oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę miksujemy na gładką masę (uprzednio wyciągamy liście laurowe). Przyprawiamy szczyptą soli, pieprze oraz gałką muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy, zupę podajemy polaną jogurtem naturalnym z pełnoziarnistymi grzankami.
Smacznego !