Zupa z pora

To jest łatwe porcji: 4
🕣 1 min czytania

Za oknem mróz, dlatego warto zadbać o to, aby na naszych stołach gościły potrawy rozgrzewające. Dzisiaj proponuję Wam szybką w przygotowaniu, bardzo smaczną oraz tanią zupę z pora. Najlepiej smakuje z pełnoziarnistymi grzankami.

Składniki
🕣 1 min czytania

Por  – 1 sztuka

Cebula  – 1 sztuka

Czosnek  – 2 ząbki

Marchew – 2 sztuki

Ziemniaki 3 sztuki (średnie)

Pietruszka korzeń – 1 sztuka

Bazylia – kilka listków

Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki

Masło Extra –  1 łyżeczka

Jogurt naturalny 2% 2 łyżki

Pieprz, sól, liście laurowe – 3 sztuki, ziele angielskie

Bulion (warzywny lub drobiowy) – 1,5 litra

P1000627Sposób przygotowania

Por (białą oraz jasno zieloną część ) przekrajmy wzdłuż, dokładnie myjemy, a następnie drobno siekamy wraz z cebulą. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy por i cebulę, dusimy do miękkości, po czym dorzucamy obrane oraz pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i ziemniaki wraz z liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem. Gotujemy do czas, aż wszystkie warzywa nie będą miękkie, następnie dodajemy liście bazylii oraz wyciśnięty przez praskę czosnek.  Zupę miksujemy na gładką masę (uprzednio wyciągamy liście laurowe). Przyprawiamy szczyptą soli, pieprze oraz gałką muszkatołową. Całość dokładnie mieszamy, zupę podajemy polaną jogurtem naturalnym z pełnoziarnistymi grzankami.

P1000626

P1000639

Smacznego !

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
mgr Magdalena Borowiec
mgr Magdalena Borowiec , Absolwentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Ukończyła studia magisterskie na wydziale Nauk o Żywności i Żywieniu, ze specjalnością ”Dietetyka w specyficznych potrzebach żywieniowych".
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *