bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Płatki orkiszowe – właściwości, przepisy. Czy orkisz zawiera gluten?

Płatki orkiszowe – właściwości, przepisy. Czy orkisz zawiera gluten?

płatki orkiszowe właściwości przepisy
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Orkisz i produkty z niego powstałe to źródło węglowodanów, w tym błonnika oraz składników mineralnych i witamin. Zawiera również białka, jednak czy są one zdolne do tworzenia kompleksu glutenowego podobnego do tego, który powstaje z białek pszenicy? Jakie dania można przygotować z wykorzystaniem płatków orkiszowych?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Orkisz
  • Orkisz – właściwości odżywcze
  • Orkisz a gluten
  • Płatki orkiszowe
  • Właściwości płatków orkiszowych
  • Płatki orkiszowe – przepisy

Orkisz

Pszenica orkisz (Triticum spelta L.) jest gatunkiem zboża z rodziny wiechlinowatych. Choć dla niektórych może to być zaskoczeniem, orkisz należy do rodzaju pszenic, choć ten kojarzy się zwykle jedynie z gatunkiem pszenicy zwyczajnej. Jest to roślina o stosunkowo niedużych wymaganiach środowiskowych. Jej uprawa jest możliwa na glebach średnio żyznych i kamienistych, nawet na wysokości 1500 m n.p.m. Jest też dość odporny na niekorzystne warunki klimatyczne.

Orkisz jest zbożem, które znane jest od setek lat. Jego historia sięga bowiem czasów starożytnych. Uprawiano go wtedy m.in. w rejonach Egiptu i Bliskiego Wschodu. W Rzymie spożywany był przez gladiatorów i uczestników igrzysk olimpijskich. Choć w późniejszym czasie orkisz został nieco zapomniany, do łask przywróciła go przeorysza klasztoru Benedyktynów – Hildegarda z Bingen.

Orkisz – właściwości odżywcze

Pod względem składu chemicznego i wartości żywieniowej orkisz „wypada” nieco lepiej niż pszenica zwyczajna. Zwykle odmiany pszenicy zawierają około 11% białka, zaś orkiszu od 14 do nawet 17%. W orkiszu jest od 20 do 60% aminokwasów niezbędnych więcej niż w pszenicy zwyczajnej, a dotyczy to zwłaszcza lizyny, leucyny i izoleucyny. Spośród aminokwasów endogennych więcej jest glutaminy, proliny, seryny i tyrozyny. Zboże to zawiera też nieco więcej (65%) skrobi niż inne pszenice (61–62%). Poziom tłuszczu utrzymuje się średnio na poziomie 2,45% – są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole w ilości większej niż u pszenicy zwyczajnej. Z punktu widzenia żywieniowego profil aminokwasów orkiszu jest bardzo interesujący, ponadto zawartość ich jest większa niż w pozostałych pszenicach.

Zawartość składników mineralnych i witamin w orkiszu jest również stosunkowo wysoka i prezentuje się następująco*:

Składnik Mg/100 g
Fosfor 360
potas 380
magnez 5,8
niacyna (Witamina B3) 5,5
β – karoten 750

Orkisz a gluten

Bielmo (część zapasowa) ziaren niektórych zbóż glutenowych jest magazynem glutelin i prolamin – białka te zależnie od rodzaju zboża, dzieli się zaś na m.in. gliadynę, sekalinę, hordeinę i aweninę. Podczas wyrabiania ciasta z mąki mieszanej z wodą białka te formują gluten – lepkosprężysty kompleks, który nadaje wyrobom pożądaną elastyczność i zwięzłość. Szczególnie dobrą zdolność do tworzenia glutenu ma gliadyna, występująca w pszenicy zwyczajnej. Inne zboża, w tym pszenica orkisz również posiadają białka glutenowe, jednak wytworzony z niej kompleks nie jest tak silny. Stosunek gliadyny do gluteniny w orkiszu wynosi 1:1, zawartość glutenu w przetworach orkiszowych jest więc niższa niż w wyrobach pszennych, choć nie pozwala to uznać orkiszu za zboże bezglutenowe.

Zgodnie z oświadczeniem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej orkisz i produkty z niego powstałe są zabronione w diecie osób eliminujących gluten. Należy również pamiętać, że celiakia nie jest jedyną formą nadwrażliwości na gluten i eliminacja tego składnika może okazać się zasadna również w innych jednostkach chorobowych. Jednocześnie białko pszenicy (również orkiszu) ma dość wysoki potencjał alergizujący i u wielu osób wywołuje odpowiedź immunologiczną – często typu opóźnionego, który nie tylko trudno powiązać ze spożyciem jakiegoś pokarmu, jak i nierzadko dającego objawy spoza przewodu pokarmowego. Mimo wysokiej jakości odżywczej tego zboża, przed jego włączeniem do diety warto upewnić się, czy nie występuje na niego żadna forma nadwrażliwości i czy jest on dobrze tolerowany przez organizm.

Płatki orkiszowe

Płatki zbożowe to produkty przetworzone, powstałe z ziaren zbóż (przeważnie glutenowych). Proces produkcji wszystkich rodzajów płatków jest stosunkowo podobny. Po wstępnym czyszczeniu i dosuszeniu ziaren, są one następnie łuszczone i dokładnie oczyszczane z pozostałości łupiny. Po wstępnych procesach przygotowawczych następuje ich rozdrobnienie, parowanie (oddziaływanie parą), płatkowanie, odsiewanie i wreszcie – pakowanie. Zależnie od wielkości, na jaką płatki zostaną rozdrobnione możemy wyróżnić te zwykłe i błyskawiczne.

Właściwości płatków orkiszowych

Płatki orkiszowe powinny zawierać podobny rodzaj i ilość substancji odżywczych, co ziarno, z którego powstały. Należy jednak pamiętać, że wraz z procesem produkcji mogło dojść do częściowej utraty tych składników, a im wyższy stopień przetworzenia produktu, tym trudniej strawny i gorzej przyswajalny staje się dla naszego organizmu. Płatki orkiszowe (szczególnie te błyskawiczne) będą charakteryzować się również wyższym indeksem glikemicznym, o czym muszą pamiętać osoby chorujące na insulinooporność i cukrzycę. Płatki orkiszowe to produkt wysokowęglowodanowy, na co powinny zwrócić uwagę osoby prowadzące mało aktywny tryb życia.

Płatki orkiszowe – przepisy

Przepis na płatki orkiszowe na mleku z jabłkiem

Składniki:

  • 4 łyżki płatków orkiszowych
  • 200 ml mleka
  • połówka jabłka, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • orzechy włoskie

Przygotowanie: płatki umieścić w garnku. Zalać mlekiem i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. 5 minut przed końcem dodać pokrojone w kostkę jabłko i cynamon. Gotować kolejne 8 minut do odparowania mleka, uważając, aby się nie przypaliło. Przełożyć do miski, podać z kawałkami świeżego jabłka i orzechami.

rozwiń
Przepis na ciasteczka orkiszowe

Składniki:

  • 1,5 szklanki płatków orkiszowych
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej
  • 150 g miękkiego masła
  • 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 50 g żurawiny
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie: Wszystkie wyżej wymienione produkty umieszczamy w jednym naczyniu. Wyrabiamy ręką do momentu połączenia się składników. Z masy formujemy niewielkiej wielkości kuleczki, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie delikatnie spłaszczamy. Należy zachować ok. 2 cm odstępy, ponieważ ciasteczka podczas pieczenia nieco urosną. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, wyjmujemy po ok. 12 minutach.

rozwiń
Przepis na ciasto orkiszowe

Składniki:

  • 150 g płatków orkiszowych
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • szczypta soli

Przygotowanie: płatki orkiszowe zmielić na mąkę w malakserze. Wymieszać w misce z sodą oczyszczoną, cukrem trzcinowym i szczyptą soli. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Banany obrać i zmiksować na gładkie puree. Jajka roztrzepać przy pomocy widelca.  Banany i jajka połączyć w jednej misce z mąką, cukrem, sodą i roztopionym masłem.  Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej i posypanej mąką/otrębami keksówki. Na wierzch posypać mieszankę ziaren. Piec do tzw. ,,suchego patyczka” przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni C. Zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.

rozwiń

Literatura:

Kania M., Baraniak J., Derebecka N. i in. Ziołolecznictwo i zalecenia żywieniowe według  św. Hildegardy z Bingen. Cz. I. Postępy Fitoterapii 2/2012, str. 124-129

Źródła przepisów:

  1. http://chocolatemuffinx.blogspot.com/2015/04/patki-orkiszowe-o-smaku-szarlotki-na.html
  2. http://kuchniaellie.blogspot.com/2016/12/orkiszowe-ciasto-bananowe.html#
  3. http://chocolatemuffinx.blogspot.com/2015/04/patki-orkiszowe-o-smaku-szarlotki-na.html

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
płatki a otręby owsiane różnice i zastosowanie
Produkty zbożowe

Otręby a płatki owsiane –…

Czy wiesz, czym różnią się płatki od otrębów owsianych? Czy stosujesz te produkty w swojej kuchni? Jakie właściwości niosą ze sobą? Czy warto po nie sięgać? Rozwiej swoje wątpliwości! Czytaj dalej...

Płatki gryczane. Właściwości, wartości odżywcze…

Płatki gryczane to niezwykle zdrowy produkt zbożowy. Ugotowane na mleku lub wodzie z dodatkiem świeżych owoców stanowią idealną propozycję na śniadanie. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Produkty zbożowe

    Produkty zbożowe przygotowywanie żywności
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Nawyki żywieniowe

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.