Płatki kukurydziane – skład. Czy płatki kukurydziane są zdrowe?
Aktualizacja: 6 maja, 2024
Wybierając zdrowe płatki śniadaniowe ludzie często sięgają po płatki kukurydziane. Jednak czy aby na pewno można je nazwać zdrową żywnością?
Płatki kukurydziane
Jak sama nazwa wskazuje podstawowym składnikiem płatków kukurydzianych jest kukurydza, która jako jedyna powinna znajdować się w ich składzie. Niestety obecnie na rynku w większości płatków kukurydzianych znajdziemy także dużą ilość cukru i soli, które zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę, otyłość i nadciśnienie. Chcąc utrzymać zdrową i zbilansowaną dietę, powinno się uważać na tego typu produkty.
Płatki kukurydziane – skład
Wybierając płatki kukurydziane należy pamiętać, iż ich skład powinien być jak najkrótszy. Wiele składników widniejących na etykiecie powinno być ostrzeżeniem mówiącym m.in. o tym, iż do płatków dodane są sztuczne substancje oraz cukier, który wpływa niekorzystnie na zdrowie.
Przyjrzyjmy się składom kilku najczęściej kupowanych płatków kukurydzianych
- Płatki Nestle Corn Flakes: grys kukurydziany, cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości i substancje wzbogacające.
- Lubella Corn Flakes: mąka kukurydziana, ekstrakt słodowy, cukier, sól, emulgator, barwniki, regulator kwasowości
- Tesco Corn Flakes: łamane ziarna kukurydzy, cukier, sól, syrop glukozowy, ekstrakt słodu, substancje wzbogacające
Czytając skład powyższych płatków można zauważyć, iż zawartość cukru, soli, barwników i regulatorów kwasowości to nierozłączny element produktu. Żadna z wyżej wymienionych propozycji nie jest godna polecenia. W supermarketach można jednak znaleźć produkty ekologiczne, takich marek jak: Bio Life oraz Symbio. Sprawdźmy więc ich skład:
- Bio Life, płatki kukurydziane: kukurydza ekologiczna 100%
- Symbio: 100% kukurydzy ekologicznej
Warto zatem rozważyć wybór tego rodzaju produktów.
Czy płatki kukurydziane są zdrowe?
Sama kukurydza zawiera wiele składników odżywczych, jednak proces jej przetwarzania usuwa większość z nich. Ponadto jak wcześniej wspomniano wiele marek płatków dodaje do nich cukru, środków aromatyzujących oraz syropów, które jeszcze bardziej podnoszą ich indeks glikemiczny, zwiększając tym samym ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Jeśli jednak zdecydujemy się na ich spożycie, należy upewnić się, iż nie zawierają one genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy.
Jeśli uwielbiasz płatki kukurydziane i trudno Ci wyobrazić sobie śniadanie bez ich udziału, wybieraj te o krótkim składzie i wyprodukowane z kukurydzy ekologicznej. Zaleca się jednak ich wymiana na płatki pszenne lub owsiane. Z dodatkiem orzechów i owoców będą idealną dawką witamin, składników odżywczych, błonnika i przeciwutleniaczy, które są ważne w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia.
Literatura:
- https://czytajsklad.com/platki-kukurydziane-bez-cukru/
- Joanna Hlebowicz, Jennie Wickenberg, Rickard Fahlström, Ola Björgell, Lars-Olof Almér,and Gassan Darwiche. Effect of commercial breakfast fibre cereals compared with corn flakes on postprandial blood glucose, gastric emptying and satiety in healthy subjects: a randomized blinded crossover trial. Nutr J. 2007; 6: 22.
- Geliebter A, Grillot CL, Aviram-Friedman R, Haq S, Yahav E, Hashim SA. Effects of oatmeal and corn flakes cereal breakfasts on satiety, gastric emptying, glucose, and appetite-related hormones. Ann Nutr Metab. 2015;66(2-3):93-103
A płatki zbożowe.nie z kukurydzy?