Piwo ziołowe. Rodzaje i właściwości zdrowotne
Aktualizacja: 28 marca, 2024
Browary prześcigają się z pomysłami na oryginalne dodatki wzbogacające naturalny smak piwa. Zioła nadają wyjątkowego aromatu, są zdrowe i pomagają w wielu dolegliwościach.
Dawniej zioła były powszechnie stosowane w produkcji napojów alkoholowych. Teraz powraca się do tej tradycji. Piwa z dodatkiem ziół są z reguły napojami sezonowymi (letnimi) o delikatnym, ale jednocześnie wyrazistym smaku.
Piwo ziołowe
Piwo ziołowe jest fermentowanym napojem alkoholowym, którego sposób produkcji nie różni się od zwykłego piwa. Wzbogacone jest tylko o liczne zioła i przyprawy, które świetnie smakują, nadają napojom ciekawy i niespotykany smak, a także dzięki nim zyskują właściwości zdrowotne.
Piwo ziołowe – rodzaje
Od ziołowego dodatku zależy smak i charakter piwa. Jednym z najbardziej popularnych i sztandarowych przykładów piwa ziołowego jest Kolsch, piwo produkowane i spożywane niemal wyłącznie w Kolonii i jej okolicach. Dodatek goździków, czosnku, kolendry, kminku czy ziół korzennych, sprawia, że napój ten ma niepowtarzalny, oryginalny i intensywny smak.
Wiele osób już od dawna ceni smak piwa imbirowego, które jest jednym z najpopularniejszych, smakowych napojów alkoholowych. Imbir posiada wiele zdrowotnych właściwości wykorzystywanych w okresie przeziębień. Warto wypróbować również nalewkę i napar z imbiru.
Obecnie coraz popularniejsze są piwa jasne z dodatkiem kolendry oraz nutą owoców cytrusowych lub kwiatów czarnego bzu nadających delikatnej goryczki. Można spotkać również piwa chmielowe z dodatkiem ostropestu, jasne i ciemne piwa wzbogacone o goździki, kminek, a także nowość na rynku: piwa z dodatkiem czosnku.
Piwo ziołowe – działanie
Piwo jest produktem wysokokalorycznym, zawierającym dwutlenek węgla. Jak wiadomo posiada właściwości moczopędne, które wykorzystywane są w dolegliwościach układu moczowego. Oprócz tego, piwo ziołowe, w zależności od rodzaju i dodatku, posiada liczne właściwości lecznicze. Ostropest zawiera silimarynę, która stanowi silny przeciwutleniacz wspierający naturalne procesy obronne komórek. Kolendra zaś stymuluje pracę jelit i żołądka, wspomaga trawienie i pomaga w niestrawności. Kminek jest powszechnie stosowany w dolegliwościach żołądkowych, likwiduje mdłości oraz działa lekko uspokajająco. Kwiaty czarnego bzu bogate są we flawonoidy, które skutecznie pomagają w wielu stanach chorobowych: gorączce, katarze, kaszlu, wykazują również działanie przeciwzapalne oraz przeciwobrzękowe. Goździki to naturalny sposób na walkę z bólem, a imbir wykazuje właściwości przeciwzapalne wykorzystywane w stanach przeziębienia.
Jak widać, obecnie piwo to nie tylko lubiany, smaczny i rozluźniający napój, ale dzięki zawartości ziół, staje się bardzo wartościowy dla naszego zdrowia. Coraz to nowe nuty smakowe i aromatyczne, kuszą klientów, a właściwości prozdrowotne mogą być dobrym pretekstem do skosztowania ziołowego, „złotego napoju”.