Pasty wegetariańskie – dla kogo, zalety, przepis

16 18 20

Szybkie w przygotowaniu, smaczne i łączące różnorodne składniki, których kombinacje są nieograniczone. Stanowią świetny dodatek zarówno do makaronu pełnoziarnistego, razowego pieczywa czy warzyw pokrojonych w zgrabne słupki. Zdrowe, pełne błonnika, składników mineralnych i witamin. Mowa o pastach wegetariańskich!

Pasty wegetariańskie – zalety

Pasty wegetariańskie są ciekawą propozycją dodatku do pełnoziarnistego czy razowego pieczywa, świeżych warzyw czy makaronów.

  • Pasty wegetariańskie, o ile nie są wykonane na bazie lub z dodatkiem jaj nie zawierają cholesterolu.
  • Dostarczają składników mineralnych i witamin, które zależne są od użytych do przygotowania pasty składników.
  • Świetnie zastąpią wędliny (przetworzone mięsa), które według należącej do WHO Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), zostały uznane za jeden z najbardziej kancerogennych czynników, przyczyniających się do rozwoju raka jelita grubego.
  • Pasty są ciekawym urozmaiceniem diety o produkty, które powinniśmy spożywać, jednak część osób ma problem z przygotowaniem na ich bazie potraw  np. rośliny strączkowe.
  • Pasty wegańskie mogą być dobrym sposobem na eksperymenty kulinarne, gdyż liczne możliwości i różnorodność dostępnych produktów skłania do łączenia nietypowych surowców ze sobą, uzyskując nowe wymiary smakowe.
  • Wegetariańskie pasty np. hummus czy pasta z zielonego groszku są dobrym pomysłem na przystawki podczas różnorodnych imprez. Wystarczy nałożyć pasty do większej miseczki, pokroić w słupki marchewkę, pietruszkę czy naciowego selera lub pełnoziarniste pieczywo, a następnie maczać w paście dodatki.
  • Pasty przygotowywane są z warzyw, dlatego w łatwy sposób możemy wzbogacić jadłospis o porcję jarzyn, co będzie sprzyjać zachowaniu zdrowia.
  • Jeżeli do przygotowania zużyjemy niewielką ilość tłuszczu w postaci oleju czy oliwy, pasta będzie niskokaloryczna.
  • Pasty wegetariańskie nadają się nie tylko do pieczywa czy warzyw. Śmiało przygotowaną porcję pasty możemy wymieszać z ugotowanym makaronem z pełnego ziarna, posypać całość prażonymi ziarnami słonecznika czy dyni, tworząc wyjątkowy i szybki obiad.
  • Pasty wegetariańskie zawierając warzywa oraz rośliny strączkowe, dostarczają cennego błonnika.
  • W pastach możemy również „przemycić” pewne mniej lubiane przez nas składniki, które jednak ze względów żywieniowych powinny znaleźć się w naszej diecie np. szpinak, rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, soczewica itp.) czy korzeniowe warzywa pełne błonnika.

Pasty wegetariańskie – dla kogo?

Pasty wegańskie są dobre dla każdego, szczególnie jednak polecam je osobom:

  • na diecie niskokalorycznej,
  • na diecie przy kamicy pęcherzyka żółciowego,
  • z chorobami układu krążeniowego,
  • z chorobami jelit, wymagających stosowania diety wysokobłonnikowej
  • dla dzieci i młodzieży,
  • osobom, które chcą zmniejszyć ilość spożywanych wędlin i mięsa,

Pasty wegetariańskie – z czego przygotować

Przygotowanie pasty wegetariańskiej nie jest skomplikowane. Wystarczy wybrać składniki z poniższych kategorii według uznania, po czym zblendować je w blenderze, wymieszać rozdrobnione widelcem czy pokrojone nożem na drobne cząstki składniki. Następnie przygotowaną pastę można przechowywać w lodówce przez 3–4 dni.

Baza:

 

  • warzywa strączkowe: groch, kolorowa soczewica, kolorowa fasola, ciecierzyca, groszek zielony, soja itp. produkty zarówno suche po ugotowaniu jak i dostępne w formie konserwowej w puszce,
  • grillowane warzywa śródziemnomorskie: bakłażan, cukinia, papryka,  
  • biały ser:  twaróg półtłusty, serek wiejski,
  • jaja gotowane na twardo,
  • kasze jaglana, gryczana, ryże.

Dodatki:

 

  • pasty z roślin strączkowych: gotowane/przesmażone na oliwie z przyprawami  warzywa korzeniowe: marchew, pietruszka, seler, burak. Dodatkowo sprawdzą się por lub cebulka, nadając lekko ostrego posmaku,
  • pasty z jaj: ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, kukurydza, groszek zielony, marynowane warzywa,
  • pasty z białego sera: ogórek zielony, rzepa, rzodkiewka, świeża kolorowa papryka, kiełki, rukola,
  • pasty z roślin strączkowych, grillowanych warzyw śródziemnomorskich: oliwki, suszone pomidory, kapary,
  • pasty z roślin strączkowych, warzyw śródziemnomorskich: pomidory z puszki/zwykłe pomidory, które po obróbce termicznej świetnie wzbogacają smak past z fasoli,
  • wszystkie rodzaje past: prażone nasiona słonecznika, sezamu, pestki dyni,  orzechy nerkowca, włoskie, migdały i inne.

Składniki wzbogacające smak:

 

  • przyprawy: różnorodne zioła suszone,  pieprz, papryka słodka, papryka ostra, curry, niewielkie ilości soli,
  • świeże zioła: szczypiorek, natka pietruszki, kolendra, bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn, mięta i inne świeże zioła,
  • papryczka chili, washabi, imbir, czosnek, cebula,
  • sok z cytryny.

Składniki nadające konsystencji:

 

  • tłuszcze, zarówno do obsmażenia warzyw czy pomidorów jak i dodatek do past: oliwa z oliwek, roślinne oleje np. rzepakowy, kukurydziany, sojowy,
  • produkty nabiałowe do past z jaj oraz białego sera: serek homogenizowany,  jogurt naturalny, jogurt grecki, mleko spożywcze,
  • woda do rozrzedzenia konsystencji pasty lub podlania warzyw podczas obróbki termicznej.

Pasty wegetariańskie – przepis

aromatyczną pastę z czerwonej fasoli

Składniki:

  • Puszka czerwonej fasoli
  • Pomidor + 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek – łyżka
  • 3 suszone pomidory
  • Średnia marchew
  • Średnia pietruszka
  • Plaster selera
  • Przyprawy (po łyżeczce): curry, papryka słodka, cząber, majeranek, bazylia oraz sól i pieprz do smaku.
  • Woda do podlania warzyw

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy przez chwilę curry oraz paprykę. Następnie dodajemy starte na tarce o grubych oczkach marchew, pietruszkę i selera. Podsmażany ok. 5 minut, podlewając wodę w miarę potrzeby.
  2. Kroimy bardzo drobno pomidora i dokładamy na patelnię, po chwili dokładamy również przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone suszone pomidory oraz zioła: cząber, majeranek i bazylię. Dusimy, aż warzywa staną się miękkie, w miarę potrzeby również podlewając niewielkimi porcjami wody. Zdejmujemy z gazu.
  3. Fasolę umieszczamy na sitku i obficie przelewamy wodą, aby ziarenka oczyścić z zalewy.
  4. Fasolkę przekładamy do blendera wraz z warzywami i blendujemy na gładką masę. Próbujemy i w zależności od preferencji doprawiamy według własnego uznania.
  5. Przekładamy pastę do czystego słoika i przechowujemy w lodówce 3–4 dni.
rozwiń

Pasty wegetariańskie stanowią ciekawą alternatywę do tradycyjnych dodatków do pieczywa czy makaronu, w zastępstwie niekorzystnych dla zdrowia wędlin z przetworzonego mięsa. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, drugie śniadanie, obiad czy kolację, jak i w formie przystawki na imprezach. Pasty dostarczają składników mineralnych, witamin zależnych od użytych składników oraz cennego błonnika, którego spożycie w populacji polskiej jest zbyt niskie. Warto mieszać, łączyć różne produkty, w różnorodne i niebanalne kombinacje. Z pewnością pasta przygotowana w domu będzie znacznie lepsza od kupnej, gdyż osobiście mamy wpływ na jej skład recepturowy oraz jakość użytych składników. Przygotowując pasty nie warto się ograniczać!  

Kup dietę online – od dietetyka
Zobacz również:
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Pasty wegetariańskie – dla kogo, zalety, przepis - 2.4/5. Oddano 5 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone