Otręby – sposób produkcji, wartości odżywcze, właściwości i rodzaje
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Niedoceniany produkt uboczny otrzymywany podczas przemiału zbóż, kryje w sobie bogactwo składników dietetycznych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Oprócz balastowego składnika – błonnika, który zbawiennie wpływa na stan jelit, otręby dostarczają licznych składników mineralnych, witamin oraz zapobiegają rozwojowi chorób krążenia i otyłości.
Otręby zaczęły cieszyć się popularnością wśród osób dbających o zdrowie i piękną sylwetkę. Wdrożenie otrębów do diety nie powinno stanowić dużego wyzwania, gdyż wachlarz możliwości ich stosowania jest niezwykle szeroki. Świetnie sprawdzają się jako dodatek zarówno do jogurtów, jak i koktajli mleczno-owocowych. Śmiało możemy wykorzystać je jako substytut mąki czy bułki tartej do wysypywania foremki podczas wypieku domowego ciasta. Wzbogacą ponadto pożywną owsiankę i zdrowe wersje ciasteczek zbożowych. Możemy zastosować je jako składnik węglowodanowy do sałatek lub substancję, która zagęści nam zupę.
Otręby – sposób produkcji
Otręby są produktem ubocznym, uzyskanym w wyniku oczyszczania całych ziaren różnych zbóż podczas przerobu ziarniaka na mąkę lub kaszę. Stanowią cząstki i fragmenty okrywy owocowo-nasiennej, w której ukryte jest ziarno zboża. Ów ziarniak zostaje przekształcony w wyniku licznych procesów w mąkę lub kaszę, natomiast części, z których został oczyszczony, zostają zapakowane w torebki i przeznaczone do sprzedaży.
Otręby – wartości odżywcze
Uzyskanie otrębów nie stanowi głównego celu obróbki ziarniaka. Niedoceniane fragmenty okrywy owocowo-nasiennej kryją w sobie bogactwo licznych witamin i składników mineralnych, do których możemy zaliczyć między innymi wapń, sód, miedź, potas, fosfor, cynk, żelazo oraz magnez. Otręby są bogatym źródłem kompleksu witamin z grupy B. Oprócz mikro i makroelementów, dostarczają ponadto dużą dawkę błonnika, białka oraz zdrowego tłuszczu i węglowodanów złożonych w postaci skrobi roślinnej.
Otręby – właściwości
Wysoka zawartość błonnika w otrębach wpływa korzystnie na regulację perystaltyki jelit. Wykazują również zdolność do wiązania cholesterolu, dzięki czemu obniżają jego poziom we krwi, co z kolei korzystnie wpływa na układ krążenia, zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy oraz zawału serca czy nadciśnienia tętniczego krwi. Kolejną zaletą spożywania otrębów jest przeciwdziałanie otyłości. Błonnik chłonie wodę, pęcznieje w żołądku dzięki czemu odczuwamy sytość przez dłuższy czas.
Otręby – rodzaje
Dokonując zakupu otrębów warto postawić na różnorodność. Polecam zaopatrzyć się w otręby pszenne, żytnie oraz owsiane i stosować je wymiennie, ponieważ każdy z rodzajów zawiera inne, cenne wartości odżywcze.
Tabela 1: wartości odżywcze wybranych otrębów, na podstawie składu produktu firmy Sante
Zawartość wybranych składników na 100g produktu | Otręby pszenne | Otręby żytnie | Otręby owsiane |
Kaloryczność | 268 kcal | 281 kcal | 376 kcal |
Białko | 16 g | 15 g | 17,3 g |
WęglowodanyW tym cukier | 19,5 g2,4 g | 26 g3 g | 55,7 g1,5 g |
TłuszczW tym nasycony | 4,6 g0,7 g | 4,3 g0,6 g | 7 g1,3 g |
Błonnik | 42,4 g | 39 g | 10,5 g |
Wysoka zawartość | Witamina E, niacyna, potas, fosfor, miedź, cynk, magnez, żelazo, | kwas foliowy, magnez, potas, cynk, fosfor. | Kwas foliowy i pantotenowy, potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk, mangan. |
Biorąc pod uwagę korzystne efekty płynące ze spożywania otrębów, warto wdrożyć je do codziennej diety. Otręby dostarczają zarówno białka, węglowodanów i tłuszczów, jak i składniki mineralne i witaminy, których ilość zależna jest od gatunku zboża wyjściowego. Analizując skład odżywczy poszczególnych rodzajów otrębów, warto zwrócić uwagę nie tylko na ich kaloryczność, ale i na składniki dodatkowe, które dostarczymy spożywając ten produkt zbożowy.