bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Otręby – sposób produkcji, wartości odżywcze, właściwości i rodzaje

Otręby – sposób produkcji, wartości odżywcze, właściwości i rodzaje

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Niedoceniany produkt uboczny otrzymywany podczas przemiału zbóż, kryje w sobie bogactwo składników dietetycznych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Oprócz balastowego składnika – błonnika, który zbawiennie wpływa na stan jelit, otręby dostarczają licznych składników mineralnych, witamin oraz zapobiegają rozwojowi chorób krążenia i otyłości.

Otręby zaczęły cieszyć się popularnością wśród osób dbających o zdrowie i piękną sylwetkę. Wdrożenie otrębów do diety nie powinno stanowić dużego wyzwania, gdyż wachlarz możliwości ich stosowania jest niezwykle szeroki. Świetnie sprawdzają się jako dodatek zarówno do jogurtów, jak i koktajli mleczno-owocowych. Śmiało możemy wykorzystać je jako substytut mąki czy bułki tartej do wysypywania foremki podczas wypieku domowego ciasta. Wzbogacą ponadto pożywną owsiankę i zdrowe wersje ciasteczek zbożowych. Możemy zastosować je jako składnik węglowodanowy do sałatek lub substancję, która zagęści nam zupę.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Otręby – sposób produkcji
  • Otręby – wartości odżywcze
  • Otręby – właściwości
  • Otręby – rodzaje

Otręby – sposób produkcji

Otręby są produktem ubocznym, uzyskanym w wyniku oczyszczania całych ziaren różnych zbóż podczas przerobu ziarniaka na mąkę lub kaszę. Stanowią cząstki i fragmenty okrywy owocowo-nasiennej, w której ukryte jest ziarno zboża. Ów ziarniak zostaje przekształcony w wyniku licznych procesów w mąkę lub kaszę, natomiast części, z których został oczyszczony, zostają zapakowane w torebki i przeznaczone do sprzedaży.

Otręby – wartości odżywcze

Uzyskanie otrębów nie stanowi głównego celu obróbki ziarniaka. Niedoceniane fragmenty okrywy owocowo-nasiennej kryją w sobie bogactwo licznych witamin i składników mineralnych, do których możemy zaliczyć między innymi wapń, sód, miedź, potas, fosfor, cynk, żelazo oraz magnez. Otręby są bogatym źródłem kompleksu witamin z grupy B. Oprócz mikro i makroelementów, dostarczają ponadto dużą dawkę błonnika, białka oraz zdrowego tłuszczu i węglowodanów złożonych w postaci skrobi roślinnej.

Otręby – właściwości

Wysoka zawartość błonnika w otrębach wpływa korzystnie na regulację perystaltyki jelit. Wykazują również zdolność do wiązania cholesterolu, dzięki czemu obniżają jego poziom we krwi, co z kolei korzystnie wpływa na układ krążenia, zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy oraz zawału serca czy nadciśnienia tętniczego krwi. Kolejną zaletą spożywania otrębów jest przeciwdziałanie otyłości. Błonnik chłonie wodę, pęcznieje w żołądku dzięki czemu odczuwamy sytość przez dłuższy czas.

Otręby – rodzaje

Dokonując zakupu otrębów warto postawić na różnorodność. Polecam zaopatrzyć się w otręby pszenne, żytnie oraz owsiane i stosować je wymiennie, ponieważ każdy z rodzajów zawiera inne, cenne wartości odżywcze.

Tabela 1: wartości odżywcze wybranych otrębów, na podstawie składu produktu firmy Sante

Zawartość wybranych składników na 100g produktu Otręby pszenne Otręby żytnie Otręby owsiane
Kaloryczność 268 kcal 281 kcal 376 kcal
Białko 16 g 15 g 17,3 g
WęglowodanyW tym cukier 19,5 g2,4 g 26 g3 g 55,7 g1,5 g
TłuszczW tym nasycony 4,6 g0,7 g 4,3 g0,6 g 7 g1,3 g
Błonnik 42,4 g 39 g 10,5 g
Wysoka zawartość Witamina E, niacyna, potas, fosfor, miedź, cynk, magnez, żelazo, kwas foliowy, magnez, potas, cynk, fosfor. Kwas foliowy i pantotenowy, potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk, mangan.

Biorąc pod uwagę korzystne efekty płynące ze spożywania otrębów, warto wdrożyć je do codziennej diety. Otręby dostarczają zarówno białka, węglowodanów i tłuszczów, jak i składniki mineralne i witaminy, których ilość zależna jest od gatunku zboża wyjściowego. Analizując skład odżywczy poszczególnych rodzajów otrębów, warto zwrócić uwagę nie tylko na ich kaloryczność, ale i na składniki dodatkowe, które dostarczymy spożywając ten produkt zbożowy.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Błonnik – co to jest,…

Błonnik pokarmowy jest ważnym elementem naszej diety, usprawniającym pracę układu trawiennego. Czym tak naprawdę jest i gdzie możemy go znaleźć? Czytaj dalej...

Zbożowe płatki: zwykłe, górskie i…

Płatki zbożowe – nazwa na pozór jednoznaczna, jednak stosowana w odniesieniu do trzech rodzajów: zwykłych, górskich i błyskawicznych. Podstawowym surowcem produkcji płatków zbożowych jest pełnowartościowy ziarniak owsa, jęczmienia czy orkiszu,… Czytaj dalej...

Ranking popularnych batonów zbożowych

Na rynku można znaleźć wiele rodzajów batonów zbożowych. Przekonaj się co w sobie zawierają te popularne i uchodzące za zdrowe batoniki. Dowiedz się na co zwracać uwagę i który produkt… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Produkty zbożowe
    Produkty zbożowe

    Samopsza – właściwości. Mąka z pszenicy samopszy

    Produkty zbożowe

    Płaskurka – właściwości. Mąka i otręby z płaskurki

    Produkty zbożowe

    Właściwości czarnego ryżu. Jak gotować czarny ryż?

    zarodki pszenne właściwości przepisy
    1
    Produkty zbożowe

    Zarodki pszenne – właściwości, cena, gdzie kupić, przepisy

    płatki jęczmienne właściwości przepisy
    3
    Produkty zbożowe

    Płatki jęczmienne – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny. Płatki jęczmienne a odchudzanie

    makaron ryżowy właściwości przepisy
    Produkty zbożowe

    Makaron ryżowy – skład, przepisy. Jak ugotować makaron ryżowy?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.