bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy warto?

Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy warto?

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 30 grudnia, 2024

Ocet jabłkowy znany jest od niepamiętnych czasów w medycynie tradycyjnej i ludowej, jako środek stosowany na ból gardła, przeciwbakteryjny oraz wspomagający leczenie wielu chorób. Ostatnimi czasy ocet jabłkowy zyskał na popularności wśród osób, których celem jest zrzucenie nadmiernej masy ciała. Jednak czy nowa moda, która tym razem na ostrze wzięła ocet jabłkowy jest warta zachodu?  

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Ocet jabłkowy
  • Ocet jabłkowy a odchudzanie

Ocet jabłkowy

Jak sama nazwa wskazuje „jabłkowy superfoods” jest produktem powstałym w wyniku fermentacji, przeprowadzanej przez specjalne szczepy drożdży octowych, cukru naturalnie zawartego w jabłkach oraz niewielkiej ilości dodanego cukru gronowego. Rezultatem zainicjowanego procesu, oprócz tytułowego kwasu octowego, są liczne biosubstancje aktywne, składniki mineralne oraz witaminy wyprodukowane przez drożdże. Należą do nich między innymi enzymy i kwasy organiczne (octowy, mlekowy, cytrynowy), witaminy A, B, C, E, P, beta karoten oraz wiele składników mineralnych, z których potas, sód, magnez, krzem, fluor, siarka to jedynie przykłady .   

Ocet jabłkowy a odchudzanie

Istnieje jednak dobra wiadomość dla osób, które stosują ocet jabłkowy w terapii nadwagi i otyłości. Kilka wiarygodnych badań naukowych dowodzi, że ocet jabłkowy może być skutecznym elementem wspomagającym redukcję nadmiaru masy ciała. Warto nadmienić, iż ocet jabłkowy, aby był skuteczny musi być dobrej jakości oraz stosowany w połączeniu ze zdrowym odżywieniem i umiarkowaną aktywnością fizyczną.

W supermarketach dostępnych jest kilka rodzajów jabłkowego octu, toteż warto mieć rozeznanie, który warto, a którego nie warto kupić do swojej spiżarki. Najprościej można przeprowadzić podział na octy mętne i bez osadu. Niektórym może się wydawać, że ocet z osadem jest „gorszej jakości”. Nic bardziej mylnego! Mętny ocet zawiera liczne prozdrowotne składniki, natomiast przejrzysty i czysty jest jałowy pod względem zawartości składników odżywczych. Warto zaopatrzyć się w produkt pochodzący z ekologicznej produkcji, który będzie wysokiej jakości i pełen składników czynnych.

Jakie właściwości związane z odchudzaniem posiada ocet jabłkowy?

  • Przyspiesza tempo przemiany materii, dzięki zawartości licznych enzymów, które wspomagają trawienie spożytego pokarmu.
  • Stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej zlokalizowanej w okolicy brzucha, obniża wartość wskaźnika WHR (obwód talii podzielony przez wzrost w centymetrach, poprawna wartość powinna być niższa niż 0,5), obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów, według badań przeprowadzonych na Japończykach.
  • Spożyty wraz z posiłkiem bogatym w węglowodany (pieczywo, makaron itp.), tłumi apetyt i zwiększa uczucie sytości.
  • Posiada skarbnicę potasu, dzięki czemu skutecznie obniża ciśnienie krwi oraz stężenie cukru we krwi. Ocet jabłkowy stosowany w połączeniu z racjonalnym odżywianiem, zabezpiecza przed dużymi skokami stężenia cukru we krwi, co zapobiega gromadzeniu tkanki tłuszczowej w organizmie.
  • Wspomaga oczyszczanie jelit z mas kałowych, regulując tempo wypróżniania.
  • Ma zasadowy charakter, dzięki czemu alkalizuje płyny ustrojowe oraz krew.

Ocet jabłkowy bezsprzecznie jest wartościowym produktem i nie bez powodu został zakwalifikowany do tzw. “superfoods”. Należy go stosować rozważnie i nie przekraczać zaleceń dotyczących jego dawkowania. Jak w przypadku każdego produktu nadmiar również może być szkodliwy. Moda na wypijanie na czczo octu jabłkowego rozpuszczonego w wodzie może przynieść niekorzystne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, szczególnie nasilone, gdy mikstura wypijana jest kilka razy na dobę!  

Mętny ocet jabłkowy ma działanie prozdrowotne na organizm człowieka. Ocet jabłkowy zapobiega skokom cukru we krwi oraz wyrzutom dużej porcji insuliny, obniża stężenie cholesterolu oraz trójglicerydów, alkalizuje organizm, wspomaga perystaltykę jelit. Decydując się na wdrożenie octu jabłkowego, jako element leczenia nadwagi lub otyłości, nie należy zapominać o zdrowym odżywianiu oraz umiarkowanej aktywności fizycznej, gdyż pomijając te aspekty nie zadziała nawet najlepszy preparat! Zachęcam do racjonalnego korzystania z żywności. Zdrowie mamy jedno i raz nadszarpnięte może potrzebować długiego czasu na powrót do normalnego funkcjonowania.

Literatura:

„Ocet jabłkowy, eliksir zdrowia i urody”; Kasia Grubacka

„Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects.” ;Ostman E1, Granfeldt Y, Persson L, Björck I.; Eur J Clin Nutr. 2005 Sep;59(9):983-8

Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects.; Kondo T1, Kishi M, Fushimi T, Ugajin S, Kaga T.; Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Aug;73(8):1837-43. Epub 2009 Aug 7.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Ocet jabłkowy znajduje zastosowanie w…

Natura zna najprostsze i najlepsze rozwiązania! Jednym z nich jest ocet jabłkowy – wszechstronny w zastosowaniu, tani i prosty w wykonaniu kosmetyk oraz pomocnik domowy. Czytaj dalej...

Ocet jabłkowy. Niezwykłe właściwości i…

Ocet jabłkowy nie jest jedynie dodatkiem smakowym, ma również bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Sposoby na odchudzanie

    Produkty wspomagające odchudzanie
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    herbata

    Herbata na odchudzanie

    Proteiny w proszku na odchudzanie i skutki uboczne ich stosowania

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    20 produktów, które przyspieszą spalanie tkanki tłuszczowej

    Węglowodany na noc a odchudzanie. Co jeść wieczorem, żeby schudnąć?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.