Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy warto?
Aktualizacja: 20 marca, 2019
Ocet jabłkowy znany jest od niepamiętnych czasów w medycynie tradycyjnej i ludowej, jako środek stosowany na ból gardła, przeciwbakteryjny oraz wspomagający leczenie wielu chorób. Ostatnimi czasy ocet jabłkowy zyskał na popularności wśród osób, których celem jest zrzucenie nadmiernej masy ciała. Jednak czy nowa moda, która tym razem na ostrze wzięła ocet jabłkowy jest warta zachodu?
Ocet jabłkowy
Jak sama nazwa wskazuje „jabłkowy superfoods” jest produktem powstałym w wyniku fermentacji, przeprowadzanej przez specjalne szczepy drożdży octowych, cukru naturalnie zawartego w jabłkach oraz niewielkiej ilości dodanego cukru gronowego. Rezultatem zainicjowanego procesu, oprócz tytułowego kwasu octowego, są liczne biosubstancje aktywne, składniki mineralne oraz witaminy wyprodukowane przez drożdże. Należą do nich między innymi enzymy i kwasy organiczne (octowy, mlekowy, cytrynowy), witaminy A, B, C, E, P, beta karoten oraz wiele składników mineralnych, z których potas, sód, magnez, krzem, fluor, siarka to jedynie przykłady .
Ocet jabłkowy a odchudzanie
Istnieje jednak dobra wiadomość dla osób, które stosują ocet jabłkowy w terapii nadwagi i otyłości. Kilka wiarygodnych badań naukowych dowodzi, że ocet jabłkowy może być skutecznym elementem wspomagającym redukcję nadmiaru masy ciała. Warto nadmienić, iż ocet jabłkowy, aby był skuteczny musi być dobrej jakości oraz stosowany w połączeniu ze zdrowym odżywieniem i umiarkowaną aktywnością fizyczną.
W supermarketach dostępnych jest kilka rodzajów jabłkowego octu, toteż warto mieć rozeznanie, który warto, a którego nie warto kupić do swojej spiżarki. Najprościej można przeprowadzić podział na octy mętne i bez osadu. Niektórym może się wydawać, że ocet z osadem jest „gorszej jakości”. Nic bardziej mylnego! Mętny ocet zawiera liczne prozdrowotne składniki, natomiast przejrzysty i czysty jest jałowy pod względem zawartości składników odżywczych. Warto zaopatrzyć się w produkt pochodzący z ekologicznej produkcji, który będzie wysokiej jakości i pełen składników czynnych.
Jakie właściwości związane z odchudzaniem posiada ocet jabłkowy?
- Przyspiesza tempo przemiany materii, dzięki zawartości licznych enzymów, które wspomagają trawienie spożytego pokarmu.
- Stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej zlokalizowanej w okolicy brzucha, obniża wartość wskaźnika WHR (obwód talii podzielony przez wzrost w centymetrach, poprawna wartość powinna być niższa niż 0,5), obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów, według badań przeprowadzonych na Japończykach.
- Spożyty wraz z posiłkiem bogatym w węglowodany (pieczywo, makaron itp.), tłumi apetyt i zwiększa uczucie sytości.
- Posiada skarbnicę potasu, dzięki czemu skutecznie obniża ciśnienie krwi oraz stężenie cukru we krwi. Ocet jabłkowy stosowany w połączeniu z racjonalnym odżywianiem, zabezpiecza przed dużymi skokami stężenia cukru we krwi, co zapobiega gromadzeniu tkanki tłuszczowej w organizmie.
- Wspomaga oczyszczanie jelit z mas kałowych, regulując tempo wypróżniania.
- Ma zasadowy charakter, dzięki czemu alkalizuje płyny ustrojowe oraz krew.
Ocet jabłkowy bezsprzecznie jest wartościowym produktem i nie bez powodu został zakwalifikowany do tzw. “superfoods”. Należy go stosować rozważnie i nie przekraczać zaleceń dotyczących jego dawkowania. Jak w przypadku każdego produktu nadmiar również może być szkodliwy. Moda na wypijanie na czczo octu jabłkowego rozpuszczonego w wodzie może przynieść niekorzystne dolegliwości ze strony układu pokarmowego, szczególnie nasilone, gdy mikstura wypijana jest kilka razy na dobę!
Mętny ocet jabłkowy ma działanie prozdrowotne na organizm człowieka. Ocet jabłkowy zapobiega skokom cukru we krwi oraz wyrzutom dużej porcji insuliny, obniża stężenie cholesterolu oraz trójglicerydów, alkalizuje organizm, wspomaga perystaltykę jelit. Decydując się na wdrożenie octu jabłkowego, jako element leczenia nadwagi lub otyłości, nie należy zapominać o zdrowym odżywianiu oraz umiarkowanej aktywności fizycznej, gdyż pomijając te aspekty nie zadziała nawet najlepszy preparat! Zachęcam do racjonalnego korzystania z żywności. Zdrowie mamy jedno i raz nadszarpnięte może potrzebować długiego czasu na powrót do normalnego funkcjonowania.
Literatura:
„Ocet jabłkowy, eliksir zdrowia i urody”; Kasia Grubacka
„Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects.” ;Ostman E1, Granfeldt Y, Persson L, Björck I.; Eur J Clin Nutr. 2005 Sep;59(9):983-8
Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects.; Kondo T1, Kishi M, Fushimi T, Ugajin S, Kaga T.; Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Aug;73(8):1837-43. Epub 2009 Aug 7.