Poznaj wskaźniki, które pomogą Ci skomponować zbilansowaną dietę
Aktualizacja: 4 kwietnia, 2024
Zbilansowana dieta jest najzdrowszym i najlepszym sposobem żywienia. Nie ma jednak stałego jadłospisu dla wszystkich. Aby skomponować własną dietę, najpierw należy poznać swój organizm. Najlepszym do tego sposobem jest obliczenie paru wskaźników.
Indywidualna, zbilansowana dieta
Aby samodzielnie dokonać zmian w swoim dotychczasowym sposobie żywienia, najpierw należy poznać swoje ciało. Należy wiedzieć jakie są jego wymagania, a także, jeśli mamy nadwagę, poznać jej rodzaj. Odkładanie tkanki tłuszczowej bowiem w dużej mierze zależy od rodzaju budowy sylwetki, a każdy rodzaj otyłości wymaga innego postępowania.
Wskaźniki, które pozwolą Wam określić swój typ otyłości, a także poznać indywidualne zapotrzebowanie organizmu to:
- wskaźnik BMI – ogólny wskaźnik, który określi, czy potrzebujemy zmniejszyć swoją masę ciała, czy jest ona prawidłowa;
- wskaźnik WHR – określi rodzaj otyłości i sposób odkładania się tkanki tłuszczowej na naszym ciele;
- PPM – podstawowa przemiana materii – pozwoli nam poznać ilość kalorii, którą musimy dostarczyć organizmowi, aby ten prawidłowo funkcjonował. Nie uwzględnia wysiłku fizycznego, ani innych czynności w czasie których spalamy kalorie;
- CPM – całkowita przemiana materii – określa zapotrzebowanie kaloryczne organizmu z uwzględnieniem wysiłku fizycznego. Taką ilość kalorii musimy dostarczyć wraz z pożywieniem, aby zachować swoją wagę;
Dzięki tym wskaźnikom poznacie swój organizm, a także będziecie mogli komponować własne jadłospisy. Pamiętajcie, że kiedy chcecie schudnąć musicie zachować ujemny bilans kaloryczny, a kiedy przytyć – dodatni. Dla ułatwienie polecamy Wam skorzystanie z naszych kalkulatorów.