Nowe wytyczne WHO dotyczące spożycia cukru

Na początku 2014 roku ukazały się nowe wytyczne żywieniowe opracowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Określają one maksymalny procent dziennego zapotrzebowania na kalorie, które powinny pochodzić z cukrów. Nowe wytyczne mają na celu ograniczyć nasze spożycie cukru. Czy nie są one jednak zbyt wymagające?
Są głównym źródłem energii – 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal. Możemy podzielić je na cukry przyswajalne (glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza, laktoza, skrobia) i nieprzyswajalne (błonnik pokarmowy). Węglowodany pełnią w naszym organizmie szereg funkcji, regulują metabolizm tłuszczów, stanowią ochronę dla białka, są niezbędnym składnikiem odżywczym dla mózgu. Zwiększone spożycie węglowodanów prostych w diecie powoduje jednak niekorzystne skutki zdrowotne, dlatego należy je ograniczać.
Jakie są normy spożycia węglowodanów?
Według najnowszych wytycznych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), tylko 5% dziennego zapotrzebowania na kalorie powinny pochodzić ze spożycia cukru (około 26 g dziennie na diecie 2000 kalorii). Skąd decyzja o obniżeniu rekomendowanej dawki dziennego zapotrzebowania na cukry o połowę (z 10%)? Nie od dziś wiadomo, że cukier to biała śmierć. Ponadto z roku na rok obserwujemy rosnące wskaźniki otyłości, próchnicy zębów oraz choroby serca, które bezpośrednio wiążą się nadmiarem cukru w diecie.
Najbardziej zaskakujący jest jednak fakt, że powodem całego zamieszania nie są wcale słodycze. Winą obarczyć można przede wszystkim przetworzoną żywność.
Udział cukru w pożywieniu:
- Jedna łyżka ketchupu – 4 g
- Mrożona pizza- do 26 g
- Szklanka pepsi- 27,5 g
- Czekoladowe płatki śniadaniowe (100g)- 33,8 g
Tymczasem obecnie obowiązujące prawo nie wymaga od producentów produktów żywnościowych podawania informacji o wartości odżywczej i udziale poszczególnych składników odżywczych (węglowodanów, tłuszczów oraz białka). Wyjątek stanowi sytuacja, kiedy producent stosuje w odniesieniu do danego produktu oświadczenie żywieniowe i zdrowotne. Odnosi się to przykładowo do produktu, którego cudowne właściwości dietetyczne przedstawione są w reklamie telewizyjnej. Wtedy podanie wszystkich niezbędnych informacji dotyczących składu artykułu jest wymagane i kontrolowane prawnie. Dopóki sytuacja prawna dotycząca produktów żywnościowych nie ulegnie zmianie, trudno myśleć o ograniczeniu spożycia cukru.
Jedyne co możemy zrobić to postawić na produkty świeże, jak najmniej przetworzone. Zawierają one znacznie mniejszą ilość cukru, a w dodatku wpływają pozytywnie na nasze zdrowie i samopoczucie. Pamiętajmy, że źródłem cukru są nie tylko słodycze. Producenci ukrywają go nawet w wędlinach i serach. Zatem czytajmy dokładnie etykiety i jak we wszystkim zachowajmy umiar oraz zdrowy rozsądek.
Wodny roztwór cukrów prostych - glukozy i fruktozy, wcześniej oczyszczony i zagęszczony, powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym - to syrop glukozowo - fruktozowy. Ale czy na pewno jest bezpieczny dla naszego zdrowia? czytaj więcej
Powszechnie wiadomo, że sól jest szkodliwa i słyszymy o tym zapewne na każdym kroku. Faktycznie, nadmiar soli nie wpływa pozytywnie na organizm, jednak czy powinniśmy ją całkowicie wyeliminować? czytaj więcej
Sok, herbatka, konfitura, suszone owoce…Żurawina ze względu na swoje cudowne właściwości powinna być wykorzystywana w każdej postaci! czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Mylący jest nagłówek o normach spożycia węglowodanów – czy to nie chodzi czasem wyłącznie o „cukry”? Na produktach jest zwykle tabelka z zawartością WTB, jest również wymieniona ilość cukrów, które należy ograniczać.