Nerczyca – przyczyny, objawy oraz zasady diety w zespole nerczycowym

Zespół nerczycowy to przewlekła choroba wieku młodzieńczego, polegająca na dysfunkcji nerek. Schorzenie to wymaga wprowadzenia przez chorego specjalnej diety, która przyczyni się do osiągnięcia stanu remisji i oszczędzenia chorego narządu przed jego niewydolnością.
Zespół nerczycowy (nerczyca)
Nerczyca występuje głównie u dzieci do 12. roku życia (najczęściej w wieku 3–5 lat) i częściej u chłopców. Jest to choroba przewlekła, z okresami remisji i nawrotów. Chory powinien unikać nadmiernego wysiłku fizycznego, kontaktu z chemikaliami i infekcji wirusowych, które mogą indukować rozwój choroby.
Zespół nerczycowy – przyczyny
Choroba ta polega na uszkodzeniu błony filtracyjnej kłębuszków nerkowych, co skutkuje wzrostem jej przepuszczalności, zwłaszcza dla białek z rodzaju albumin. Najczęstszą przyczyną choroby są różne postacie pierwotnych kłębuszkowych zapaleń nerek. Nerczycę często powodują również choroby ogólnoustrojowe (cukrzyca, gruźlica, nowotwory), utrudniające odpływ krwi żylnej z nerki oraz uszkodzenia nerek na skutek leków, toksyn, substancji chemicznych.
Zespół nerczycowy – objawy
Charakterystycznym objawem choroby jest obecność białka w moczu w ilości przekraczającej 50 mg/kg m.c./dobę, czego przyczyną są wtórna hipo- i dysproteinemia i hiperlipidemia. W wynikach badań krwi zauważalne jest zmniejszenie stężenia białka całkowitego, albumin, gamma-globulin oraz zwiększenie alfa i beta-globulin oraz cholesterolu całkowitego, triglicerydów i lipoprotein frakcji LDL i VLDL. Wraz z moczem następuje również zwiększona utrata jodu, wapnia i witamin rozpuszczalnych w wodzie, przyczyniając się do niedoboru tych związków w organizmie. Nasilona resorpcja wody i sodu powoduje występowanie obrzęków – początkowo w okolicy oczu, później całego ciała. Skóra chorego staje się cienka, podatna na urazy, włosy i paznokcie kruche i łamliwe. Może wystąpić krwinkomocz, nadkrzepliwość krwi, nadciśnienie tętnicze i zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej.
Dieta w zespole nerczycowym – zasady
Zapotrzebowanie energetyczne powinno być zgodne z normami dla dzieci zdrowych, odpowiednimi dla danego wieku. Podaż protein musi zostać zwiększona o ilość utraconą z moczem, co należy wyznaczyć indywidualnie dla każdego chorego. Białko powinno być pełnowartościowe, zawierające komplet aminokwasów egzogennych. Należy wystrzegać się zbyt wysokiej podaży protein, która może zwiększać ciśnienie śródkłębuszkowe nerek i nasilać przesącz kłębuszkowy, prowadząc do uszkodzenia narządu. W okresie występowania obrzęków należy ograniczyć podaż wody i sodu. Zapotrzebowanie na płyny ustalane jest indywidualnie na podstawie określenia dobowej diurezy. Stosowanie leków moczopędnych wymaga uzupełnienia utraconego z moczem potasu, co należy uwzględnić podczas tworzenia jadłospisu. Zespołowi nerczycowemu często towarzyszą zaburzenia metabolizmu lipidów, dlatego należy zadbać o odpowiednią podaż i źródło tłuszczów w diecie – absolutną eliminację kwasów tłuszczowych trans i cukru, zadbanie o odpowiedni stosunek kwasów omega-3 do omega-6, zwiększenie spożycia jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Przed uwzględnieniem w diecie dziecka chorującego na zespół nerczycowy konkretnych produktów, należy rozpatrzyć indywidualny stan zdrowia chorego – występujące nietolerancje (np. glutenu, laktozy), alergie (białko mleka, pszenica), niedobory pokarmowe, choroby współistniejące, aktualną czynność nerek itp. Produkty zalecane w zespole nerczycowym to głównie żywność niskosodowa, będąca źródłem pełnowartościowego białka, węglowodanów złożonych i tłuszczu o prawidłowym stosunku poszczególnych kwasów tłuszczowych, bogata w witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik. Nie zaleca się spożywania żywności zasobnej w sól, cukier, kwasy tłuszczowe trans oraz smażonej i wysokoprzetworzonej.
Literatura:
1. Ciborowska H., Rudnicka A.; Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydanie III uzupełnione. Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2009 r.
Dieta wspomagająca pracę nerek powinna dostarczać optymalnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ilości sodu, potasu, fosforu, białka oraz płynów. czytaj więcej
Bardzo łatwo zarazić się potocznie znaną jelitówką, gdy zachoruje dziecko następnie w kolejności chorują rodzeństwo i rodzice. Trwająca minimum trzy dni, a czasem nawet przewlekle do 10 dni biegunka, powoduje drastyczne odwodnienie organizmu i zaburzenia pracy jelit, toteż nawadnianie i łatwostrawna dieta są podstawowymi zaleceniami, które mogą pomóc w terapii owego schorzenia. czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !