Dieta refluksowa – jadłospis, przepisy

Choroba refluksowa (GERD), czyli wsteczne zarzucanie treści żołądkowej do przełyku może powodować liczne objawy, które utrudniają codzienne funkcjonowanie. Dieta w danym schorzeniu może mieć kluczowe znaczenie i pomóc w walce z chorobą. Zgaga, ból w nadbrzuszu i klatce piersiowej, odbijanie się to tylko niektóre z objawów refluksu. Zobacz jak możesz im zapobiec.
Dieta refluksowa
Dieta stanowi ważny element niefarmakologicznego leczenia choroby refleksowej. W GERD zalecana jest dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego.Dzięki zmianie nawyków żywieniowych można uzyskać znaczącą poprawę zdrowia, gdyż niektóre substancje, takie jak tłuszcze, kofeina czy alkohol wpływają na funkcjonowanie przełyku nasilając kwaśny refluks.
Poniżej kilka wskazówek dietetycznych, które pomogą zapobiec objawom refluksu:
- Posiłki powinny być niewielkie, gdyż obfite powodują rozciąganie ścian żołądka, co skutkuje zmniejszeniem napięcia w LES i nasileniem refluksu.
- Duże znaczenie ma również pora ich spożywania, objawy można zminimalizować jedząc ostatni posiłek kilka godzin przed snem, gdyż w czasie snu, pozycja leżąca utrudnia oczyszczanie przełyku z zarzucanej treści pokarmowej.
- Posiłki powinny być spożywane powoli, w spokojnej atmosferze. Szybkiemu jedzeniu towarzyszy zazwyczaj połykanie wraz z pokarmem powietrza, co wzmaga rozciąganie ścian żołądka i prowadzi do niekorzystnego w chorobie refluksowej przełyku wzrostu ciśnienia śródbrzusznego.
- Temperatura potraw powinna być umiarkowana, aby nie podrażniać przełyku.
Produkty, które mogą nasilać objawy GERD to:
- potrawy z dodatkiem ostrych przypraw, soli – pieprz, ostra papryka, curry zawierają kapsaicynę – substancję o właściwościach drażniących;
-
produkty i potrawy tłuste, smażone – są ciężkostrawne, tłuszcz wpływa negatywnie na pracę dolnego zwieracza przełyku;
-
owoce cytrusowe i soki z owoców cytrusowych – ich kwasowość wpływa drażniąco na receptory czuciowe w przełyku i może wywołać dyskomfort;
-
warzywa cebulowe – czosnek, cebula, por sprzyjają występowaniu przejściowych spontanicznych relaksacji dolnego zwieracza przełyku;
-
czekolada i wyroby czekoladowe – powodują obniżenie ciśnienia w dolnym zwieraczu przełyku, mogą nasilać dolegliwości;
-
kawa, alkohol, mocna herbata, mięta – kawa i alkohol zwiększają wydzielanie soku żołądkowego, napoje te wpływają negatywnie na pracę dolnego zwieracza przełyku;
-
napoje gazowane – sprzyjają występowaniu przejściowych spontanicznych relaksacji dolnego zwieracza przełyku.
Produkty, które mogą łagodzić objawy to:
- chude mleko i napoje mleczne (naturalny jogurt, kefir),
- woda niegazowana (polecane są zwłaszcza wody bogate w jony wapnia).
Płyny te poprzez neutralizację kwaśnej zawartości przełyku i ułatwienie spłukiwania kwasu solnego ze ścianek przełyku zmniejszają przykre dolegliwości.
Inne produkty zalecane w diecie:
- ryby, jaja, drób (wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku)
- jasne pieczywo, drobne kasze
- oleje roślinne, masło (ograniczona ilość)
- warzywa gotowane
- owoce pozbawione skórek i pestek
Należy jednak pamiętać, że reakcja na podane produkty jest cechą indywidualną, dlatego też powinno się obserwować swój organizm i dopasować dietę do siebie.
Ważne są nie tylko produkty, które wybierasz, ale także sposób ich spożywania i przyrządzania, dlatego też należy stosować powyższe zasady. Warto również wiedzieć, że chorobę refleksową nasila palenie tytoniu drażniąc błonę śluzową przełyku i żołądka.
Dieta refluksowa – jadłospis
Dzień 1
Śniadanie
Jajecznica ze szczypiorkiem
- Białka jaj 3szt
- Szczypior 10g
- Chleb pszenny 1szt
II śniadanie
Kanapka z pastą jajeczną
- Kajzerka 1 szt
- Jajko 1 szt
- Jogurt naturalny 150 ml
- Szczypior łyżeczka
Obiad
Dorsz zapiekany z kaszą jaglaną i buraczkami
- Dorsz świeży 200g
- Kasza jaglana (pół woreczka)
- Buraczki 100g
Podwieczorek
Jabłko pieczone z ryżem i cynamonem
- Ryż 100g
- Jabłko 1 szt
- Cynamon szczypta
Kolacja
Omlet na słodko
- Białka jaj 3 szt
- Mąka pszenna 3 łyżki
- Gruszka 1 szt
Dzień 2
Śniadanie
Kanapki z twarożkiem
- Chleb pszenny 2 kromki
- Twaróg chudy 100g
- Jogurt naturalny 100ml
- Szczypior 10g
II śniadanie
Koktajl jabłkowo-truskawkowy
- Szklanka kefiru
- Truskawki mrożone (garść)
- Jabłko 1 szt
- Miód łyżka
Obiad
Cukinia faszerowana kaszą
- Cukinia 1szt
- Kasza jaglana (pół woreczka)
- Filet z kurczaka 100g
Podwieczorek
Grzanki z dżemem
- Chleb pszenny 2kromki
- Dżem 100% owoców
Kolacja
Makaron z truskawkami
- Makaron 150g
- Truskawki mrożone (szklanka)
- Jogurt naturalny 100g
3 dzień
I śniadanie
Placki z kaszy manny
- Kasza manna 150g
- Białko jaja 1szt
- Miód 2 łyżeczki
- Przyprawa do piernika (szczypta)
II śniadanie
Kanapki z wędliną i warzywami
- Chleb pszenny 2 kromki
- Masło 5g
- Sałata 2 liście
- Chuda wędlina 2 plastry
- Ogórek
- papryka
Obiad
Naleśniki z serem i owocami
- mleko 100 ml
- woda 100 ml
- jajo 1 szt.
- ksylitol 1 łyżka
- mąka pszenna (do ustalenia konsystencji)
Nadzienie
- ser twarogowy chudy 200g
- jogurt naturalny mały 1 szt.
- cukier waniliowy 0,5 szt.
- brzoskwinie w puszce kilka
Podwieczorek
Budyń z kaszy jaglanej
- Kasza jaglana 100g
- Banan 1 szt
- Kakao 10g
Kolacja
Sałatka z kurczakiem, jajkiem i brokułem
- Filet z kurczaka (100g)
- Brokuł
- Jajko na twardo 1szt
- Sałata
- Ogórek
- Papryka
- Kukurydza (2 łyżki)
Dieta refluksowa – przepisy
Składniki:
- kasza jęczmienna – 100 g
- marchew 1szt
- pietruszka 1szt
- seler 1szt
- ziemniaki 3 szt
- natka pietruszki
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Pozostałe warzywa zetrzeć na tarce. W garnku zagotować wodę, dodać wcześniej przygotowane warzywa i gotować do miękkości. Kaszę opłukać, wsypać do wrzącej osolonej wody, ugotować i dodać do garnka z warzywami. Doprawić i na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Składniki:
- mielona wołowina 500 g
- jajo 1 szt.
- bułka 1 szt.
- Marchew 4 szt.
- Pietruszka 2 szt.
- Seler 1/2 szt.
- woda 100 ml
- oliwa 1 łyżka
- przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie:
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce. W rondlu zagotować wodę z oliwą i przyprawami. Dodać marchew, pietruszkę i seler. Dusić do miękkości kontrolując ilość wody. Mięso wymieszać w misce, dodać jajo, namoczona bułkę i lekko doprawić. Formować kuleczki i ugotować na parze. Na talerzu ułożyć warzywa a na nich pulpety, można podawać z ryżem.
Skład:
- jaja 4 szt.
- mąka pszenna ½ szkl.
- mąka ziemniaczana ¼ szkl.
- cukier puder 3 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- truskawki mrożone
- galaretki truskawkowe 2 szt.
- jogurt naturalny 300ml
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno i dodać cukier puder, a następnie po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem i dodać do masy jajecznej powoli mieszając. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170°C.
Rozmrożone truskawki odcedzić od zalewy i zmiksować przy pomocy blendera. Zalewę zagotować (uzupełnić wodą do objętości 400ml) i w niej rozpuścić dwie galaretki. Ostudzić. Do zimnej galaretki dodać jogurt i dobrze wymieszać. Tężejącą masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki.
Składniki:
- 1 duży batat
- 1 duża marchew
- 1 duży banan
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżka oleju kokosowego
- łyżka miodu
Wykonanie:
Batata i marchew ugotować. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Przełożyć do miseczki i chłodzić w lodówce najlepiej kilka godzin. Można podawać z pieczywem.
Literatura:
- Jarosz M.: Choroba refluksowa przełyku. [W:] Najczęstsze choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego. M. Palka, G. Margas, M. Jarosz (red.), Seria „Praktyka Lekarza Rodzinnego”, Warszawa, Wyd. Lek. PZWL, 2010, 79-105.
- Jarosz M., Taraszewska A.: Choroba refluksowa żołądkowo-przełykowa. [W:] Praktyczny podręcznik dietetyki, M. Jarosz (red.), Warszawa, IŻŻ, 2010, 178-184.
- M. Śmiechowska, M. Cugowska, Rola żywności i żywienia w chorobie refleksowej. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. XLIV, 2011,3, 298-304

Spora część z nas doświadczyła w swoim życiu uczucia nieprzyjemnego pieczenia w przełyku, dyskomfortu, a także bólu nadbrzusza czy odbijania. Objawy z zakresu przewodu pokarmowego są jednymi z najczęściej zgłaszanych przez pacjentów problemów. Omawiane dolegliwości mogą być symptomami refluksu żołądkowo-przełykowego. Chociaż występowanie tego schorzenia jest powszechne, nie powinniśmy go bagatelizować, gdyż nieleczony refluks prowadzić może do poważniejszych problemów zdrowotnych. czytaj więcej
Aktualne dane dotyczące nadciśnienia tętniczego są alarmujące – choroba ta dotyka blisko 30 % społeczeństwa większości krajów, natomiast osób nieświadomych podwyższonego ciśnienia krwi może być nawet ok. 50%. Budzący nadzieję jest fakt, iż dieta nazywana w skrócie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ma udowodnione naukowo działanie i przynosi widoczne efekty u osób ją stosujących. Jakie są zasady jej stosowania i jakie rezultaty można z nią osiągnąć? czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
dobrze opisane brak tylko przepisów na 2tygodnie
A czy jest jakaś alternatywa dla osób z ostrym refluksem i skazą białkową? Niestety, ale jajka, mleko, śmietana, sery, jogurty, twarogi, itp. są dla mnie zabójcze 🙁
Co z naleśnikami, jest to danie smażone, truskawki też nie są wskazane przy refluksie.
Przecież kakao jest zakazane w refluksie. Dlatego też nie można jeść wyrobów czekoladowych.
Papryka i ogórek przy refleksje chyba nie..