bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Nasiona chia na odchudzanie. Jak je stosować? Efekty

Nasiona chia na odchudzanie. Jak je stosować? Efekty

nasiona chia a odchudzanie efekty jak stosować nasiona chia
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2024

Nasiona chia pozyskiwane są z szałwii hiszpańskiej, rosnącej w Meksyku i Gwatemali. Sporą popularność uzyskały dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym i zdrowotnym. Coraz częściej stosowane są przez osoby będące na diecie odchudzającej. Są doskonałym źródłem kwasów omega-3, żelaza i wapnia.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Nasiona chia
  • Nasiona chia na odchudzanie
  • Nasiona chia – jak je stosować?
  • Nasiona chia – efekty

Nasiona chia

Nasiona chia są to nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.), która pochodzi z Gwatemali i Meksyku. Posiada szerokie i długie liście, natomiast kwiaty są barwy białej, błękitnej lub fioletowej. Owoce szałwii zawierają wiele nasion koloru szarego, białego, brązowego lub czarnego, których wielkość nie przekracza 2 mm. Nasiona chia są cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawierają m.in. żelazo, magnez, fosfor oraz wapń. W swoim składzie posiadają również znaczną ilość witaminy B1, B3, E. Są także doskonałym źródłem kwasów omega-3, które stanowią istotny element profilaktyki wielu chorób. Ponadto odznaczają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, dlatego często polecane są u osób cierpiących na zaparcia, ponieważ usprawniają pracę jelit. Dodatkowo są źródłem pełnowartościowego białka (15–25%). Natomiast odpowiednia zawartość przeciwutleniaczy hamuje działanie wolnych rodników.

Nasiona chia na odchudzanie

Nasiona chia nie są produktem niskokalorycznym, w 100 g nasion jest około 486 kcal. Jednak patrząc całościowo na wartości odżywcze i właściwości zdrowotne, można stwierdzić, że są to „zdrowe” kalorie. Ziarna szałwii hiszpańskiej doskonale wspomagają dietę odchudzającą, ponieważ obecny w nich błonnik pokarmowy powoduje, że spożycie niewielkiej ilości tego surowca daje uczucie sytości i ogranicza chęć jedzenia innych produktów. Musimy jednak pamiętać, że każda dieta odchudzająca powinna być zbilansowana i najlepiej, aby była stworzona we współpracy z dietetykiem.

Nasiona chia – jak je stosować?

Ziarna szałwii swoje zastosowanie znajdują przede wszystkim w kuchni i stanowią bardzo zdrową przekąskę. Po zalaniu gorącą wodą lub mlekiem przybierają konsystencję żelu, podobną do siemienia lnianego. Można jeść je osobno bądź jako dodatek do musli, owsianki czy jogurtu. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do owocowych lub warzywnych koktajli. Bardzo często wykorzystywane są także do wypieku chleba, ciast oraz do sałatek i zagęszczania zup. Istnieją także kiełki chia, które świetnie sprawdzają się do kanapek oraz różnorodnych potraw.

Nasiona chia – efekty

Regularne spożywanie nasion chia, dzięki odpowiedniemu stosunkowi zawartych w nich kwasów omega-6 do omega-3, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, stężenia LDL frakcji cholesterolu oraz trójglicerydów. Natomiast obecność przeciwutleniaczy opóźnia proces starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału mięśnia sercowego. Kolejnymi pozytywnymi efektami stosowania nasion szałwii hiszpańskiej są wspomaganie pracy naszego mózgu oraz łagodzenie objawów depresji. U starszych osób nasiona chia mogą zapobiegać rozwojowi demencji oraz wspomagają funkcjonowanie wzroku. Systematyczne spożywanie ziaren szałwii hiszpańskiej usprawnia również pracę układu pokarmowego – pobudza perystaltykę jelit oraz wspomaga proces trawienia. Regulując rytm wypróżnień, zapobiegają one powstawaniu zaparć, a także wspomagają rozwój fizjologicznej flory bakteryjnej.

Coraz większa popularność nasion chia przekłada się na ich dostępność na polskim rynku. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne oraz cenne źródło witamin, składników mineralnych oraz kwasów tłuszczowych są one doskonałym dodatkiem do różnorodnych potraw. Warto po nie sięgnąć, aby poprawić kondycję swojego organizmu.

Literatura:

  1. A. Kargulewicz, E. Swora-Cwynar, E. Marcinkowska i in., „Ziarna chia jako wartościowy produkt racjonalnej diety – zastosowanie w profilaktyce chorób metabolicznych”, Pielęgniarstwo Polskie, 2016, 87–90,
  2. K. Nowak, Sz. Majsterek, N. Ciesielska i in., „Rola nasion szałwii hiszpańskiej (chia) w żywieniu pacjentów geriatrycznych”, Journal of Education, Health and Sport, 2016, 6, 3, 35–40,
  3. G. Dąbrowski, M. Skrajda, „Nasiona szałwii hiszpańskiej jako źródło składników wykazujących dobroczynny wpływ na ludzki organizm”, Journal of Education, Health and Sport. 2015, 5, 9, 337–350.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Magdalena Olejnik
Magdalena Olejnik , Dyplomowany dietetyk. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną. Jej pasją jest opracowywanie smacznych i dietetycznych potraw.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
dlaczego warto jeść nasiona chia

5 powodów dla których warto…

Niepozorne nasiona Chia zyskują na popularności i sięgają po nie coraz częściej także osoby nie zainteresowane zdrowym stylem życia. Co wyróżnia te drobne nasiona i co przyciąga coraz więcej amatorów… Czytaj dalej...
nasiona chia siemię lniane

Nasiona chia czy siemię lniane…

Odkąd nasiona chia stały się popularne na naszym rynku wiele osób zaczęło zastanawiać się, czym one właściwie różnią się od dobrze znanego nam siemienia lnianego. Czy jest w nich coś,… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Sposoby na odchudzanie

    Produkty wspomagające odchudzanie
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    herbata

    Herbata na odchudzanie

    Proteiny w proszku na odchudzanie i skutki uboczne ich stosowania

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    20 produktów, które przyspieszą spalanie tkanki tłuszczowej

    Węglowodany na noc a odchudzanie. Co jeść wieczorem, żeby schudnąć?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.