Nasiona chia na odchudzanie. Jak je stosować? Efekty
Aktualizacja: 20 maja, 2024
Nasiona chia pozyskiwane są z szałwii hiszpańskiej, rosnącej w Meksyku i Gwatemali. Sporą popularność uzyskały dzięki swoim wyjątkowym właściwościom odżywczym i zdrowotnym. Coraz częściej stosowane są przez osoby będące na diecie odchudzającej. Są doskonałym źródłem kwasów omega-3, żelaza i wapnia.
Nasiona chia
Nasiona chia są to nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.), która pochodzi z Gwatemali i Meksyku. Posiada szerokie i długie liście, natomiast kwiaty są barwy białej, błękitnej lub fioletowej. Owoce szałwii zawierają wiele nasion koloru szarego, białego, brązowego lub czarnego, których wielkość nie przekracza 2 mm. Nasiona chia są cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawierają m.in. żelazo, magnez, fosfor oraz wapń. W swoim składzie posiadają również znaczną ilość witaminy B1, B3, E. Są także doskonałym źródłem kwasów omega-3, które stanowią istotny element profilaktyki wielu chorób. Ponadto odznaczają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, dlatego często polecane są u osób cierpiących na zaparcia, ponieważ usprawniają pracę jelit. Dodatkowo są źródłem pełnowartościowego białka (15–25%). Natomiast odpowiednia zawartość przeciwutleniaczy hamuje działanie wolnych rodników.
Nasiona chia na odchudzanie
Nasiona chia nie są produktem niskokalorycznym, w 100 g nasion jest około 486 kcal. Jednak patrząc całościowo na wartości odżywcze i właściwości zdrowotne, można stwierdzić, że są to „zdrowe” kalorie. Ziarna szałwii hiszpańskiej doskonale wspomagają dietę odchudzającą, ponieważ obecny w nich błonnik pokarmowy powoduje, że spożycie niewielkiej ilości tego surowca daje uczucie sytości i ogranicza chęć jedzenia innych produktów. Musimy jednak pamiętać, że każda dieta odchudzająca powinna być zbilansowana i najlepiej, aby była stworzona we współpracy z dietetykiem.
Nasiona chia – jak je stosować?
Ziarna szałwii swoje zastosowanie znajdują przede wszystkim w kuchni i stanowią bardzo zdrową przekąskę. Po zalaniu gorącą wodą lub mlekiem przybierają konsystencję żelu, podobną do siemienia lnianego. Można jeść je osobno bądź jako dodatek do musli, owsianki czy jogurtu. Doskonale sprawdzą się również jako dodatek do owocowych lub warzywnych koktajli. Bardzo często wykorzystywane są także do wypieku chleba, ciast oraz do sałatek i zagęszczania zup. Istnieją także kiełki chia, które świetnie sprawdzają się do kanapek oraz różnorodnych potraw.
Nasiona chia – efekty
Regularne spożywanie nasion chia, dzięki odpowiedniemu stosunkowi zawartych w nich kwasów omega-6 do omega-3, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, stężenia LDL frakcji cholesterolu oraz trójglicerydów. Natomiast obecność przeciwutleniaczy opóźnia proces starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału mięśnia sercowego. Kolejnymi pozytywnymi efektami stosowania nasion szałwii hiszpańskiej są wspomaganie pracy naszego mózgu oraz łagodzenie objawów depresji. U starszych osób nasiona chia mogą zapobiegać rozwojowi demencji oraz wspomagają funkcjonowanie wzroku. Systematyczne spożywanie ziaren szałwii hiszpańskiej usprawnia również pracę układu pokarmowego – pobudza perystaltykę jelit oraz wspomaga proces trawienia. Regulując rytm wypróżnień, zapobiegają one powstawaniu zaparć, a także wspomagają rozwój fizjologicznej flory bakteryjnej.
Coraz większa popularność nasion chia przekłada się na ich dostępność na polskim rynku. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne oraz cenne źródło witamin, składników mineralnych oraz kwasów tłuszczowych są one doskonałym dodatkiem do różnorodnych potraw. Warto po nie sięgnąć, aby poprawić kondycję swojego organizmu.
Literatura:
- A. Kargulewicz, E. Swora-Cwynar, E. Marcinkowska i in., „Ziarna chia jako wartościowy produkt racjonalnej diety – zastosowanie w profilaktyce chorób metabolicznych”, Pielęgniarstwo Polskie, 2016, 87–90,
- K. Nowak, Sz. Majsterek, N. Ciesielska i in., „Rola nasion szałwii hiszpańskiej (chia) w żywieniu pacjentów geriatrycznych”, Journal of Education, Health and Sport, 2016, 6, 3, 35–40,
- G. Dąbrowski, M. Skrajda, „Nasiona szałwii hiszpańskiej jako źródło składników wykazujących dobroczynny wpływ na ludzki organizm”, Journal of Education, Health and Sport. 2015, 5, 9, 337–350.