bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Nasiona chia czy siemię lniane – co lepsze?

Nasiona chia czy siemię lniane – co lepsze?

nasiona chia siemię lniane
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 22 maja, 2024

Odkąd nasiona chia stały się popularne na naszym rynku wiele osób zaczęło zastanawiać się, czym one właściwie różnią się od dobrze znanego nam siemienia lnianego. Czy jest w nich coś, co powoduje, że są o wiele zdrowsze od nasion lnu? A może zupełnie przeciwnie?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Nasiona chia
  • Siemię lniane
  • Nasiona chia czy siemię lniane – co lepsze?

Nasiona chia

Nasiona chia (Salvia hispanica L.), inaczej zwane szałwią hiszpańską, były już wykorzystywane w medycynie ludowej Majów i Azteków. Ludy te używały ich jako środka wspomagającego leczenie schorzeń dróg oddechowych, oczu oraz wielu infekcji. Ponadto w Hiszpanii są stosowane jako składnik fresca – popularnego napoju energetycznego.

Ziarna chia są korzystnym elementem diety ze względu na swój skład. Charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega-3 (64 g kwasu α-linolenowego/100 g produktu), dzięki czemu są produktem zalecanym w prewencji chorób metabolicznych. Ogólna liczba wielonienasyconych kwasów tłuszczowych wynosi średnio 25–35 %. Oprócz tego zawierają stosunkowo wysoką zawartość białka i węglowodanów oraz szereg składników o działaniu przeciwutleniającym, przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym, przeciwzakrzepowym, m.in. flawonoidy, kwas chlorogenowy, cynamonowy i kofeinowy. Ilość włókna pokarmowego jest również względnie wysoka (38–40 g/100 g produktu). Nierozpuszczalna frakcja błonnika 4–5-krotnie przewyższa frakcję rozpuszczalną. Dzięki temu nasiona chia odgrywają istotną rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu w surowicy.

Ziarna szałwii hiszpańskiej znalazły zastosowanie u osób z nadmierną masą ciała. W przewodzie pokarmowym tworzą strukturę żelu, który zwiększa uczucie sytości. To zjawisko jest także korzystne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, gdyż powstający żel opóźnia trawienie cukrów i pomaga w wyrównaniu glikemii.

Siemię lniane

Nasiona lnu (siemię lniane) są wykorzystywane w lecznictwie od wieków. Pomagają przy zaparciach, chorobie wrzodowej, zapaleniu oskrzeli, kaszlu, chorobach skórnych, oparzeniach i odmrożeniach. Ich dobroczynne działanie wynika z ich składu.

Siemię lniane jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3), fitosteroli, witaminy E, a także związków białkowych, kwasów organicznych (np. kwas askorbinowy), enzymów, substancji śluzowych i balastowych oraz soli mineralnych (magnez, potas, cynk, żelazo).

Wodne wyciągi z nasion lnu pokrywają się warstwą śluzu, która osłania przewód pokarmowy, chroniąc go przed działaniem szkodliwych substancji. W przypadku wrzodów chroni przed kwasem solnym i zmniejsza odczyn zapalny. Ponadto siemię lniane wykazuje lekkie właściwości przeczyszczające. Pęcznieje w jelicie grubym, pobudza ruchy robaczkowe i ułatwia wypróżnianie.

Nasiona chia czy siemię lniane – co lepsze?

Zarówno nasiona lnu, jak i chia są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika i antyoksydantów (lignanów). Ponadto zawierają sporą ilość białka, witamin i minerałów. Wspomagają pracę mózgu i serca, obniżają poziom cholesterolu LDL we krwi, poprawiają metabolizm, działają ochronnie na jelita, opóźniają wchłanianie cukrów. Stanowią świetny dodatek do żywności, a zwłaszcza do koktajli, soków i innych napojów.

Porównując skład obu produktów zauważymy pewne różnice. Siemię lniane zawiera około 20% więcej kwasów omega-3 niż nasiona chia i znacznie większą ilość lignanów. Dzięki temu poprawia parametry krwi, wpływa na prawidłową pracę nerek, przeciwdziała depresji i polepsza wygląd skóry. Szałwia hiszpańska natomiast posiada o 50% więcej błonnika, ponadto zawiera więcej magnezu i żelaza, a także odznacza się niższą kalorycznością niż nasiona lnu.

Podsumowując, nie da się jednoznacznie określić co jest lepsze: siemię lniane czy nasiona chia. Obydwa produkty niosą ze sobą szereg korzystnych właściwości wynikających z ich spożywania. Niezależnie od tego, co wybierzemy będzie to zdrowa i dobra decyzja.

Literatura:

Dąbrowski G., Skrajda M., 2015. Nasiona szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.) jako źródło składników wykazujących dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Journal of Education, Health and Sport, 5, 90, s. 337 – 350

Kargulewicz A., Swora-Cwynar E., Marcinkowska E., Grzymisławski M., 2016. Ziarna chia jako wartościowy produkt racjonalnej diety – zastosowanie w profilaktyce chorób metabolicznych. Pielęgniarstwo Polskie, 1, 59, s. 87 – 89

Zdybel B., Sagan A., Przywara A., 2017. Skład chemiczny i właściwości fizyczne nasion szałwii hiszpańskiej (Salvia hispanica L.). Przemysł Chemiczny, 96, 2, s. 367 – 369

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Małgorzata Mleko , Psychodietetyk i żywieniowiec
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Nasiona konopi, właściwości, zastosowanie, wpływ na zdrowie

Nasiona konopi (siemię konopne) –…

Stają się coraz bardziej popularne mimo toczących się wokół nich kontrowersyjnych opinii. Z uwagi na ich właściwości zdrowotne, można je zaliczyć do żywności superfood. Mowa o nasionach konopi. Poznajmy ich… Czytaj dalej...

Nasiona Chia – kalorie, zastosowanie…

W małych ziarenkach ukryta jest prawdziwa moc właściwości zdrowotnych. Nasiona Chia posiadają wiele składników odżywczych. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    błonnik
    babka jajowata gdzie kupić cena działanie

    Babka jajowata – cena, gdzie kupić, przeciwwskazania

    nasiona bapki jajowatej jak spożywać nasiona babki jajowatej

    Nasiona babki jajowatej. Jak stosować nasiona babki jajowatej?

    nasiona chia właściwości odchudzanie zastosowanie

    Nasiona chia – przeciwwskazania i skutki uboczne

    produkty bogate w błonnik
    1
    błonnik

    Produkty bogate w błonnik. Błonnik w tabletkach. Skutki nadmiaru błonnika

    beta glukan właściwości dla dzieci
    1
    błonnik

    Beta-glukan – właściwości, skutki uboczne. Beta-glukan dla dzieci

    błonnik witalny
    błonnik

    Błonnik witalny – skład i właściwości. Jak stosować błonnik witalny?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.