bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Najzdrowszy ketchup – czyli czego unikać w składzie ketchupów?

Najzdrowszy ketchup – czyli czego unikać w składzie ketchupów?

🕣 < 1 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2020

Ketchup jest jednym z najpopularniejszych sosów, który dodajemy prawie do wszystkiego. Nadaje się nie tylko do frytek, ale także do kanapek i sałatek. Czy jednak ketchup jest zdrowy?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Zdrowy ketchup

Zdrowy ketchup

Obecnie na rynku mamy ogromną ilość różnego rodzaju ketchupów. Producenci prześcigają się w pomysłach, które mają na celu jeszcze bardziej uatrakcyjnić ten pomidorowy sos. Dodają do niego różne przyprawy, mieszają z innymi sosami, jednak czy to jest dobre dla naszego zdrowia?

Przed zakupem ketchupu warto prześledzić jego skład. Pamiętajmy o najważniejszej zasadzie, że im spis składników jest krótszy tym lepiej. Ketchup jest dość prostym sosem, dlatego jego skład nie jest skomplikowany. Najzdrowszy produkt będzie miał pomidory bądź koncentrat pomidorowy, przeciery z selera i cebuli, cukier, ocet spirytusowy, sól kuchenną, przyprawy (gorczyca, pieprz, liść laurowy itp.) a zamiast konserwantów, procesem przedłużającym jego świeżość powinna być pasteryzacja. To skład ketchupu idealnego.

Niestety wielu ketchupom do składu idealnego daleko. Producenci najczęściej dodają:

  • syrop glukozowo-fruktozowy zamiast cukru
  • zagęstniki: skrobie modyfikowaną, czy gumę ksantanową
  • regulator kwasowości – kwas cytrynowy/askorbinowy
  • konserwant: benzoesan sodu, sorbinian potasu
  • wzmacniacz smaku – glutaminian sodu
  • aromaty.

Jak widać substancje te z pewnością wydłużą nam skład ketchupu. Wybierając swój ulubiony sos pomidorowy starajmy się wybrać taki, aby był pozbawiony wyżej wymienionych substancji. Dla porównania przedstawiamy Wam ranking ketchupów, w których zebraliśmy najbardziej popularne produkty i porównaliśmy ich składy.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
BonaVita
BonaVita ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Porównanie majonezów popularnych marek –…

Wybierz najlepszy i najzdrowszy majonez z dostępnych na rynku! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    przyprawy
    przyprawy

    Goździki – właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

    przyprawy

    Czy substytuty soli są zdrowym sposobem na obniżenie jej spożycia?

    przyprawy

    Pieprz czarny. Właściwości pieprzu czarnego

    przyprawy

    Jakie właściwości ma wanilia? Do czego użyć wanilię?

    przyprawy

    Majonez: domowy vs sklepowy. Jak zrobić majonez domowy? Właściwości, korzyści, przeciwwskazania

    Dieta wegańska

    Wegański majonez – skład. Jak zrobić wegański majonez?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.