Najzdrowszy ketchup – czyli czego unikać w składzie ketchupów?
Aktualizacja: 20 maja, 2020
Ketchup jest jednym z najpopularniejszych sosów, który dodajemy prawie do wszystkiego. Nadaje się nie tylko do frytek, ale także do kanapek i sałatek. Czy jednak ketchup jest zdrowy?
Zdrowy ketchup
Obecnie na rynku mamy ogromną ilość różnego rodzaju ketchupów. Producenci prześcigają się w pomysłach, które mają na celu jeszcze bardziej uatrakcyjnić ten pomidorowy sos. Dodają do niego różne przyprawy, mieszają z innymi sosami, jednak czy to jest dobre dla naszego zdrowia?
Przed zakupem ketchupu warto prześledzić jego skład. Pamiętajmy o najważniejszej zasadzie, że im spis składników jest krótszy tym lepiej. Ketchup jest dość prostym sosem, dlatego jego skład nie jest skomplikowany. Najzdrowszy produkt będzie miał pomidory bądź koncentrat pomidorowy, przeciery z selera i cebuli, cukier, ocet spirytusowy, sól kuchenną, przyprawy (gorczyca, pieprz, liść laurowy itp.) a zamiast konserwantów, procesem przedłużającym jego świeżość powinna być pasteryzacja. To skład ketchupu idealnego.
Niestety wielu ketchupom do składu idealnego daleko. Producenci najczęściej dodają:
- syrop glukozowo-fruktozowy zamiast cukru
- zagęstniki: skrobie modyfikowaną, czy gumę ksantanową
- regulator kwasowości – kwas cytrynowy/askorbinowy
- konserwant: benzoesan sodu, sorbinian potasu
- wzmacniacz smaku – glutaminian sodu
- aromaty.
Jak widać substancje te z pewnością wydłużą nam skład ketchupu. Wybierając swój ulubiony sos pomidorowy starajmy się wybrać taki, aby był pozbawiony wyżej wymienionych substancji. Dla porównania przedstawiamy Wam ranking ketchupów, w których zebraliśmy najbardziej popularne produkty i porównaliśmy ich składy.