Mniszek lekarski – działanie. Miód, herbata, nalewka, wino z mniszka lekarskiego
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2021
Mniszek lekarski przyjmuje ciekawe nazwy w różnych językach. Ze względu na swoje właściwości moczopędne bywa określany jako pissabeds (od „pee the bed”). Łacińska nazwa z kolei – Taraxacum oznacza „remedium na chorobę”. Już same określenia nadawane tej roślinie mówią wiele o jej znaczeniu w tradycyjnej medycynie naturalnej właściwie wszystkich kontynentów. Jest to jedno z najbardziej rozpoznawalnych ziół na świecie.
Działanie mniszka lekarskiego
Mniszek lekarski to element tradycyjnej medycyny naturalnej Meksykańczyków. Przypisywano mu wiele właściwości leczniczych, w tym działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, wzmagające apetyt, diuretyczne, przeczyszczające, a nawet przeciwnowotworowe. Roślina rzeczywiście ma potencjał łagodzący stan zapalny, np. ekstrakt z korzenia może hamować produkcję związków prozapalnych, w tym interleukiny-6, czy czynnika martwicy nowotworów (TNF). Ciekawą właściwością jest także prewencja ponownych zakażeń układu moczowego u kobiet.
Mniszek lekarski może także wspomóc proces redukcji masy ciała. Po raz kolejny opieramy się na badaniach na szczurach – ekstrakt z liści mniszka lekarskiego wspomógł utratę tkanki tłuszczowej. Prawdopodobny mechanizm działania polega na hamowaniu działania lipazy trzustkowej – enzymu odpowiedzialnego za trawienie tłuszczu. Jeżeli efekt ten rzeczywiście ma miejsce, mniej tłuszczu z pożywienia zostaje wchłonięte w obecności mniszka lekarskiego.
Korzenie mniszka lekarskiego są bogate w inulinę – prebiotyk, polisacharyd wspierający naturalną mikroflorę ludzkiego jelita.
Mniszek lekarski, podobnie jak większość produktów, może uczulać. Szczególnie zwracajmy uwagę na specyfiki doustne, w skład których wchodzi pyłek mniszka. Kontakt ekstraktu ze skórą także może wywołać reakcję alergiczną u osób predysponowanych. Szczególną ostrożnością powinny wykazać się osoby uczulone na inne rośliny z rodziny Asteraceae (Astrowatych), np. ostropest, nagietek, cykoria.
Miód z mniszka lekarskiego
Miód z mniszka lekarskiego cechuje wiele właściwości (więcej o właściwościach miodu z mniszka) prozdrowotnych związanych z wysoką zawartością witamin i minerałów. Ma zastosowanie jako dodatek w kuchni (jest bardzo słodki), jako dodatek do diety wspomagający rekonwalescencję, w stanach zapalnych błony śluzowej żołądka. Niestety miód mniszkowy jest dość drogi, a cena wynika z ograniczonych możliwości jego produkcji.
Herbata z mniszka lekarskiego
Herbata z mniszka lekarskiego może okazać się pomocna w stanach zapalnych gardła, ma działanie moczopędne, może także być pomocna dla niejadków pobudzając apetyt. Korzenie mniszka mają prawdopodobnie zdolność do pobudzania wytwarzania żółci i ułatwiania jej przepływu do dwunastnicy, dzięki czemu mają zastosowanie w np. niestrawności po tłustym posiłku. Korzenie mniszka zbiera się w końcu lata i jesienią (szukając wybierajmy te o grubości co najmniej 10 mm). Korzenie należy zawsze dobrze umyć i pokroić wzdłuż w cienkie pasma, a następnie wysuszyć.
Łyżkę korzeni wraz z łyżką kwiatów należy zalać dwoma szklankami wody, gotować 5–20 minut. Przecedzić i pić po pół szklanki dwa do trzech razy dziennie.
Nalewka z mniszka lekarskiego
Nalewka z kwiatów mniszka
Jest banalnie prosta w przygotowaniu. 30 kwiatów należy zalać 1 litrem wódki i odstawić na tydzień. Po upływie tego czasu przecedzić. Kwiatów nie należy przed zalaniem alkoholem płukać, aby nie utraciły cennego pyłku.
Nalewka z korzeni mniszka
50 g suszonych korzeni należy zalać 750 ml wytrawnego białego wina i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie, po czym odcedzić.
Wino z mniszka lekarskiego
Składniki:
- 4 szklanki kwiatów mniszka
- 4 litry wody
- 2 pomarańcze
- 2 cytryny
- 1 kg miodu
- 15g drożdży winnych
Przygotowanie: kwiaty oczyścić, zalać przegotowaną wodą. Dodać pozostałe składniki (owoce wcześniej pokroić w ćwiartki). Mieszankę należy przechowywać przez 3 tygodnie w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej, aby doszło do fermentacji. Co 2–3 dni należy miksturę przemieszać. Po upływie wskazanego czasu należy przecedzić wino przez czystą ściereczkę, rozlać do butelek i pozostawić je leżakujące przez 9 miesięcy.
Z mniszkiem lekarskim należy postępować ostrożnie. Zgodnie z zasadą „dmuchać na zimne” zaleca się unikania stosowania wszelkich ziół w trakcie farmakoterapii. Jednym z leków, które z całą pewnością wchodzą w interakcje z preparatami na bazie mniszka jest cyprofloksacyna – lek przeciwbakteryjny, stosowany m.in. w przypadkach zakażeń dróg oddechowych. Ponadto mniszek zawiera sporo potasu (ok. 297 mg na 100 g liści), więc nie należy przyjmować go jednocześnie z diuretynami oszczędzającymi potas (np. spironolakton, amiloryd, triamteren ) – może to doprowadzić do hiperkaliemii, czyli podwyższonego stężenia potasu we krwi. Mniszek lekarski przez Amerykańską Food and Drug Administration został uznany jako bezpieczny. W German Commission E Monographs rekomendowana dobowa dawka mniszka to 3–4 g korzenia dwa razy dziennie lub 10–15 kropli nalewki 3 razy dziennie.
Literatura:
- http://pracownianalewek.blogspot.com
- Rodriguez-Fragoso L, Reyes-Esparza J, Burchiel S, Herrera-Ruiz D, Torres E. Risks and Benefits of Commonly used Herbal Medicines in México. Toxicology and applied pharmacology. 2008;227(1):125-135. doi:10.1016/j.taap.2007.10.005.
- Gamboa-Gómez CI, Rocha-Guzmán NE, Gallegos-Infante JA, Moreno-Jiménez MR, Vázquez-Cabral BD, González-Laredo RF. Plants with potential use on obesity and its complications. EXCLI Journal. 2015;14:809-831. doi:10.17179/excli2015-186.
- Eric Yarnell, ND, RH (AHG), and Kathy Abascal, JD, RH (AHG); Dandelion (Taraxacum officinale and T mongolicum); Integrative Medicine • Vol. 8, No. 2 • Apr/May 2009
Podpisuję się pod opinia Pana Andrzeja. Pozdrawiam Małgorzata
Dzięki za cenne informacje dot. mniszka lekarskiego. Internet jest zalany potokiem wszelkich informacji, te oceniam pozytywnie, opierają się na rzetelnej wiedzy. Chętnie z nich skorzystam. Pozdrawiam.