bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Błonnik w diecie dziecka – rola, źródła pokarmowe

Błonnik w diecie dziecka – rola, źródła pokarmowe

błonnik pokarmowy w diecie dziecka
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 2 stycznia, 2025

Błonnik pokarmowy zaliczany jest do grupy węglowodanów opornych na działanie enzymów trawiennych naszego organizmu, jednocześnie wspierając prawidłową perystaltykę jelit i wykazując korzystne działanie na modulowanie składu mikroflory jelitowej. Zarówno nadmiar, jak i niedobór w diecie tego składnika wiąże się z nieprzyjemnymi dolegliwościami z przewodu pokarmowego u dzieci oraz dorosłych.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Rola błonnika pokarmowego     
  • Błonnik pokarmowy w diecie dziecka
  • Źródła błonnika pokarmowego

Rola błonnika pokarmowego     

Włókno pokarmowe to niejednorodna grupa wielocukrów, które nie zostają trawione w przewodzie pokarmowym i przyswojone przez organizm. Spożywając produkty będące bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dostarczamy do organizmu substancji, które wykazują korzystne właściwości w odniesieniu do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Wyróżnić możemy błonnik rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny w wodzie, co jednoznacznie wskazuje, że do uwolnienia właściwości włókna pokarmowego trzeba wraz z dietą dostarczyć odpowiedniej ilości płynów.

Jaka jest rola błonnika pokarmowego?

Błonnik pokarmowy wykazuje szereg pozytywnych właściwości pomagających w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu:

  • skraca czas pasażu jelitowego oraz zwiększa objętość stolca, tym samym zapobiegając zaparciom,
  • stymuluje procesy fermentacyjne w jelicie grubym przyczyniając się do wspierania korzystnej mikroflory jelitowej oraz ograniczając rozwój niekorzystnych bakterii gnilnych,
  • obniża poziom cholesterolu ogółem oraz frakcji LDL we krwi, obniżając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • wpływa korzystnie na gospodarkę węglowodanową, obniżając poposiłkowe stężenie glukozy we krwi i wyrzut insuliny, dzięki czemu stanowi istotny element diety osób chorych na cukrzycę, z insulinoopornością oraz działa profilaktycznie zapobiegając rozwojowi wymienionych schorzeń,
  • pobudza funkcje żucia oraz zwiększa wydzielanie śliny,
  • chłonąc wodę zwiększa objętość treści pokarmowej w żołądku zwiększając uczucie sytości oraz w jelicie cienkim,
  • zwiększa wydzielanie soków trawiennych oraz enzymów,
  • błonnik rozpuszczalny w wodzie tworząc żele jest skuteczny w leczeniu biegunek, gdyż zwalnia czas pasażu jelitowego,
  • ma zdolność wiązania wolnego cholesterolu, kwasów żółciowych, zwiększa wydalanie kwasów tłuszczowych z organizmu ze zbędną treścią pokarmową oraz ogranicza wchłanianie triglicerydów, dzięki czemu wpływa korzystnie na gospodarkę lipidową.

Błonnik pokarmowy w diecie dziecka

Błonnik pokarmowy w diecie dziecka w zależności od wieku zgodnie z aktualnymi normami żywienia dla populacji polskiej, powinien zostać dostarczony w następujących ilościach na dobę:

  • dzieci 1–3 lat – 10g,
  • dzieci 4–6 lat – 14g,
  • dzieci 7–9 lat – 16g,
  • dziewczynki i chłopcy 10–12 lat – 19g,

Innym przelicznikiem stosowanym przez lekarzy pediatrów jest wyznaczenie niezbędnej ilości błonnika w diecie dziecka za pomocą wzoru zamieszczonego poniżej, jednocześnie nie więcej niż 35 g/d.

0,5 g błonnika x masa ciała dziecka [kg]

Zwiększenie ilości błonnika w diecie do wartości zalecanych w normach Instytutu Żywności i Żywienia dla wieku i płci, wpłynie na poprawę bądź ustąpienie zaparć stolca u dzieci. Warto dodać, że zwiększając ilość błonnika w diecie, równocześnie należy uwzględnić większą ilość wypijanych w ciągu dnia płynów. Wdrożenie powyższych modyfikacji w diecie dziecka, powinno odbywać się stopniowo, gdyż nagłe wprowadzenie większej porcji włókna pokarmowego może skutkować wystąpieniem zaparć, bowiem jelita nie są przyzwyczajone do obecności niestrawionej części dostarczonego pokarmu.

W 2011 r. Falkowska i współpracownicy, przeprowadzili ocenę sposobu żywienia dzieci w wieku 10–12 lat ze szkół podstawowych w Białymstoku, które różniły się między sobą sposobem odżywienia organizmu. W wynikach odnotowano zbyt niskie względem zalecanych norm, spożycie błonnika pokarmowego wraz z dietą, co wskazuje na konieczność modyfikacji sposobu odżywiania się dzieci młodszych i starszych.

Źródła błonnika pokarmowego

Źródła błonnika pokarmowego z produktów zbożowych zostały przedstawione w tabelce zamieszczonej poniżej, w ilości na 100 g produktu.

Produkt spożywczy Zawartość błonnika w 100g suchego produktu [g]
Płatki owsiane

Płatki jęczmienne

Płatki kukurydziane

Chleb żytni pełnoziarnisty

Chleb żytni jasny, pytlowy

Chleb żytni wileński

Chleb żytni razowy

Chleb mieszany

Chleb pszenny graham,

Bułka grahamka

Kasza gryczana

Kasza jaglana

Kasza jęczmienna, pęczak

Kasza jęczmienna, perłowa

Ryż brązowy

Makaron pełnoziarnisty

Ziemniaki

6,9 g

9,6 g

4,4 g

9,1 g

4,1 g

6,3 g

7,8 g

5,5–8 g

6,4 g

6,7 g

5,9 g

3,2 g

5,4 g

6,2 g

8,7 g

6,2 g

1,5 g

Błonnik pokarmowy znajduje się przede wszystkim w pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz  świeżych warzywach, owocach i orzechach, które polecam wprowadzać do diety dziecka zgodnie z zaleceniami Standardów Medycznych Pediatrii.

Błonnik pokarmowy m.in. zapobiega zaparciom u dzieci, reguluje gospodarkę węglowodanową oraz lipidową w organizmie i wpływa korzystnie na mikroflorę jelitową. Odpowiednią podaż tego składnika w diecie możesz dostarczyć dziecku wdrażając do diety produkty zbożowe z pełnego ziarna oraz świeże owoce i warzywa.

Literatura:

Falkowska A. i współ. Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 10–12 lat o zróżnicowanym stopniu odżywienia. Endokrynol. Otył. Zab. Przem. Mat 2011;7(4):222-228

Jarosz. M. Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Warszawa 2012r. 75-85

Ciborowska H., Rudnicka. A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL, Warszawa 2016, 50-53

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Skutki nadmiaru błonnika w diecie

Włókno pokarmowe stanowi ważny element codziennego jadłospisu, ponieważ reguluje perystaltykę jelit, przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym m. in. otyłości, hipercholesterolemii oraz cukrzycy. Błonnik w diecie jest składnikiem pożądanym, jednak jego nadmiar może… Czytaj dalej...

Błonnik – co to jest,…

Błonnik pokarmowy jest ważnym elementem naszej diety, usprawniającym pracę układu trawiennego. Czym tak naprawdę jest i gdzie możemy go znaleźć? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe > błonnik

    błonnik dieta dla dzieci

    Herbatka koperkowa dla mamy i niemowląt. Herbatka koperkowa na zaparcia i kolki

    babka jajowata gdzie kupić cena działanie

    Babka jajowata – cena, gdzie kupić, przeciwwskazania

    nasiona bapki jajowatej jak spożywać nasiona babki jajowatej

    Nasiona babki jajowatej. Jak stosować nasiona babki jajowatej?

    nasiona chia właściwości odchudzanie zastosowanie

    Nasiona chia – przeciwwskazania i skutki uboczne

    jakie mleko dla dzieci mleko sojowe, kozie dla dzieci od kiedy wprowadzić mleko krowie do diety dziecka
    mleko

    Jakie mleko dla dziecka? Mleko sojowe, kozie dla dzieci. Od kiedy mleko krowie?

    mięso z królika właściwości potrawy z królika
    mięso

    Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.