bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Matcha – japoński przysmak do picia

Matcha – japoński przysmak do picia

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 15 lipca, 2020

Zielona herbata przybyła do nas z Dalekiego Wschodu. Matcha to rodzaj zielonej herbaty, która jest zmielona i sproszkowana. Ceniona przez Japończyków za smak, u nas odnajduje coraz większą liczbę zwolenników, którzy cenią jej niezwykłe właściwości.

W Azji matcha wykorzystywana jest w tradycyjnej ceremonii parzenia herbaty. Zielona herbata już dawno udowodniła swoje prozdrowotne właściwości.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Matcha – właściwości
  • Matcha – sposób podania

Matcha – właściwości

Przede wszystkim zielona herbata zawiera mnóstwo antyoksydantów oraz katechin, które zwalczają wolne rodniki. Jedną z najważniejszych substancji w herbacie matcha jest EGCG (galusan epigallokatechiny), który będąc odpornym na wysokie temperatury (co ważne jest w parzeniu herbaty, gdyż zalewamy ją gorącą wodą) jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Dzięki zawartości tak silnych antyoksydantów, matcha jest idealnym rozwiązaniem na zmagania z upływającym czasem. Wprowadzając odpowiednią dietę możesz cofnąć czas, więcej dowiesz się w artykule: Dieta strukturalna wg dr Bardadyna – jak zmieniła moje życie.

Nie od dziś wiadomo, że zielona herbata ma właściwości obniżające poziom cholesterolu LDL we krwi. Picie herbaty matcha chroni przed nadciśnieniem, reguluje stężenie glukozy we krwi. Poza tym oczyszcza organizm, działa przeciwzapalnie oraz usprawnia pracę układu pokarmowego, regulując metabolizm i wspomagając trawienie. Dzięki takim właściwościom może zwalczać nadwagę, przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej w organizmie. Regularne picie naparu może zwiększać dzienne zużycie energii, zawdzięczając to właściwościom termogennym herbaty.

Ponadto wzmacnia odporność, poprawia samopoczucie i nastrój, dzięki zawartości L-teaniny oraz dodaje witalności i energii. Świetnie nadaje się jako dodatek do maseczek kosmetycznych, pielęgnując, wygładzając i likwidując przebarwienia cery.

Matcha – sposób podania

Matcha może być stosowana jako napar herbaciany, ale także, dzięki swej sproszkowanej formie, można dodawać ją do wielu potraw, wzbogacając ich smak i walory zdrowotne. Idealnie nadaje się do zupy lub jako dodatek śniadaniowy do musli, jogurtu czy owsianki.

Parząc herbatę, najlepiej zalewać matchę wodą o temperaturze 80°C, czyli lekko przestudzoną wodą po zagotowaniu. Matchę można również podawać w napojach chłodnych, jako dodatek do wody czy mrożonej herbaty.

Zdrowa nowość na rynku spożywczym, a tak bardzo ceniona przez Japończyków, dostępna jest wielu sklepach z żywnością świata czy niektórych herbaciarniach. Warto docenić walory herbaty matcha, która staje się idealnym uzupełnieniem codziennej diety i sposobem na upływające lata.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
zielona herbata

Zielona herbata – ma słono-gorzki…

Amatorzy zielonego naparu szczególnie doceniają jego walory smakowe. Ten zielony napój oprócz wspaniałego smaku i aromatu posiada wiele leczniczych właściwości. Czytaj dalej...
Hipercholesterolemia

Leki, tabletki, zioła czy herbata?…

Wysoki poziom cholesterolu we krwi może prowadzić do poważnych chorób serca i układu krążenia. Zobacz, jak obniżyć zbyt wysokie jego stężenie! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Antyoksydanty herbata zielona herbata
    Kawałki węgla kamiennego na szarym tle.

    Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków

    herbata

    Ziołowe herbaty na upały

    herbata

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy

    herbata

    Herbata na odchudzanie

    Tokoferole i tokotrienole – jaką pełnią funkcję w organizmie?

    liście maliny właściwości zastosowanie herbata z liści malin

    Właściwości i zastosowanie liści malin. Czy herbata z nich jest zdrowa?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.