Popularne i mało znane oleje roślinne – właściwości i zastosowanie

16 18 20

Oleje jadalne to tłuszcze roślinne, które pozyskiwane są z różnych roślin, np. nasion, pestek, owoców, czy też kiełków. Od dawna obecne są w naszej kuchni. Na niektórych z nich smażymy, a z kolei inne dodajemy do sałatek czy surówek. Wzbogacają smak potraw warzywnych, ale także pozwalają przyswoić odpowiednią ilość witamin. Warto jednak korzystać z zasobów oferowanych przez naturę, a nie tylko ograniczać się do popularnej oliwy z oliwek czy oleju rzepakowego.

Wśród wielu osób odchudzających się panuje przekonanie, że wykluczenie z codziennej diety tłuszczów z uwagi na ich wysoką kaloryczność (1 gram tłuszczu to 9 kcal) pozwoli szybciej osiągnąć docelową masę ciała. Jest ono błędne, ponieważ wraz z tymi kaloriami pozbawiamy organizm wielu cennych właściwości odżywczych. W diecie oleje roślinne to prawdziwe bogactwo witamin i składników odżywczych. Pozyskiwane z roślin wykorzystuje się głównie jako dodatki do potraw, ale znajdują również swoje zastosowanie w kosmetyce, gdzie stanowią bazę dla różnego rodzaju środków pielęgnacyjnych.

Co to są oleje roślinne?

Według definicji pod pojęciem oleju roślinnego może kryć się każda substancja oleista pochodząca z dowolnej rośliny. Jest to czysty tłuszcz, który pozyskuje się z nasion roślin oleistych. W zbilansowanej diecie to właśnie oleje roślinne powinny stanowić główne źródło tłuszczów. Dzieje się tak, ponieważ w przeciwieństwie do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, w składzie olejów dominują nienasycone kwasy tłuszczowe, do których możemy zaliczyć kwas Omega-6 i Omega-3.

Oleje roślinne dzieli się na grupy ze względu na szybkość ich schnięcia:

  • schnące,
  • półschnące,
  • nieschnące.

Oleje schnące można przechowywać jedynie 3 miesiące, ponieważ mają w swoim składzie minimum 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które szybko ulegają utlenianiu.

Półschnące posiadają już ich mniej, tj. ok. 20–49% i tym samym mogą zachować swoje właściwości do pół roku. Z kolei oleje nieschnące nadają się do użytku przez nawet 8 miesięcy, gdyż zawierają mniej niż 20% kwasów tłuszczowych nienasyconych.

Najlepszym wyborem są oleje tłoczone na zimno i nierafinowane, ponieważ zachowują najwięcej cennych właściwości. Jednak nie wszystkie odporne są na obróbkę termiczną, dlatego też nie nadają się do smażenia. Oleje, na których wskazane jest smażenie to głównie oleje rafinowane, jednak pozbawione są one smaku i zapachu w porównaniu do olejów nierafinowanych.

Na rynku dostępnych jest wiele odmian olejów. Bardzo popularny jest olej kokosowy, po który z pewnością warto sięgnąć. Mężczyznom jednak bardziej polecany olej z pestek dyni.

Oleje spożywcze, roślinne – rodzaje olejów

Oleje spożywcze dzielą się w zależności od rośliny, z której pochodzą. Są one tłoczone z ich ziaren lub orzechów. Wyróżniają wiele rodzaji olejów spożywczych:

  • olej migdałowy
  • 0lej z orzechów włoskich
  • 0lej z ogórecznika
  • 0lej z pestek winogron
  • 0lej z czarnuszki
  • 0lej konopny
  • olej kukurydziany
  • olej z ostropestu plamistego
  • olej z kiełków pszenicy
  • olej z nasion pietruszki
  • olej lniany
  • olej z awokado
  • olej ryżowy
  • olej z pestek dyni
  • olej kokosowy
  • olej sojowy
  • olej sezamowy
  • olej palmowy
  • olej rzepakowy
  • olej slonecznikowy
  • oliwa z oliwek

Olej migdałowy

Olej migdałowy to bogate źródło dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, protein, soli mineralnych oraz witamin A, B6 i D. Produkt doskonale nawilża skórę, a za sprawą przyjemnego zapachu jest stosowany w aromaterapii. Jest składnikiem wielu balsamów, odżywek, kremów i perfum. Ujędrnia i uelastycznia skórę. Skutecznie walczy z egzemą, łuszczycą i trądzikiem. Spowalnia proces starzenia się skóry i przeciwdziała powstawaniu rozstępów. Olej migdałowy poprawia pamięć i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Obniża poziom złego cholesterolu. Doskonale radzi sobie z pielęgnacją wymagającej i delikatnej skóry niemowląt. Jest ratunkiem dla przesuszonych włosów i rozdwajających się paznokci. W domowych warunkach można wykonać z oleju migdałowego skuteczną maskę na sińce pod oczami lub nawilżający peeling do twarzy.

Olej z orzechów włoskich

Olej z orzechów włoskich to jedno z najbogatszych źródeł kwasów omega, witamin A,E, K i B oraz minerałów takich jak potas, magnez, fosfor, cynk czy jod. Stosuje się go nie tylko w kuchni i w medycynie, ale także w kosmetologii. Olej z orzechów włoskich wzmacnia odporność, działa przeciwbólowo i redukuje oznaki starzenia się skóry. Regularnie stosowany wspomaga walkę z nadwagą i oczyszcza organizm z toksyn.

Pozyskiwany jest poprzez tłoczenie na zimno miąższu włoskich orzechów. Swój słodkawo-orzechowy zapach i jasnożółty kolor traci podczas smażenia, więc znacznie lepszym pomysłem jest dodawanie go do sałatek. Świetnie współgra z daniami kuchni francuskiej czy włoskiej.

Olej orzechowy to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6. Już dwie łyżki są w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na omega-3. Ponadto zawiera witaminy A, B, E oraz kwas elagowy, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Ponadto obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu HDL oraz redukuje stres. Jego spożywanie zalecane jest osobom cierpiącym na choroby serca. Posiada również działanie przeciwzapalne i wspomaga pracę mózgu wobec czego olej z orzechów włoskich warto wprowadzić do diety m.in. dzieci i młodzieży uczącej się. Zastosowanie znajduje również w kosmetyce. dobrze się wchłania się, więc z powodzeniem zastąpi balsamy do ciała i kremy do twarzy.

Olej z orzechów włoskich nie jest zaliczany do grona powszechnie stosowanych olejów w Polsce. Jego kupno jest znacznie trudniejsze aniżeli oliwy z oliwek, a stosunkowo wysoka cena sprawia, że zastanawiamy się nad jego wyborem. Niemniej jednak jego smak i aromat jest w stanie urozmaicić wiele potraw.

Podobnie jak surowiec, z którego powstał, olej ze słodkich migdałów tłoczony na zimno jest źródłem zdrowych wielonienasconych kwasów tłuszczowych, rozmaitych składników mineralnych oraz witamin. Dzięki delikatnemu smakowi jest świetnym dodatkiem do mięs, słodkich deserów i produkcji masy marcepanowej.

Olej z ogórecznika

Olej z ogórecznika lekarskiego ma żółty kolor i charakterystyczne są dla niego liczne prozdrowotne właściwości. Jest to bogate źródło przeciwutleniaczy (flawonoidów), kwasów organicznych (jabłkowego, cytrynowego, askorbinowego), garbników i soli mineralnych.

Wspomaga metabolizm kwasów tłuszczowych, a to z uwagi na wysoką zawartość tj. 2125% kwasu GLA (kwasu gamma linolenowego). Ponadto polecany jest posiadaczom wrażliwej, skłonnej do podrażnień, łuszczącej się oraz pękającej skóry. Śmiało może być stosowany jako zamiennik kremów nawilżających i regenerujących. Doskonale sprawdza się również przy cerze trądzikowej, dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym. Po otwarciu butelki należy go spożyć maksymalnie do 12 tygodni.

Olej z pestek winogron

Produkowany jest zwykle z winogron, które przeznaczone są do produkcji wina. Jest praktycznie bezwonny wobec czego nadaje się do wszystkich dań. Jest to także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. Najlepiej jest spożywać go na zimno, ponieważ nie nadaje się do smażenia. Olej z pestek winogron dostarcza witaminę K, która jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi. Ponadto wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, zmniejsza niedoskonałości skóry, poprawia jej elastyczność oraz wzmacnia włosy.

Należy go przechowywać w lodówce po otwarciu, aby nie utracił swoich prozdrowotnych właściwości. Decydując się na zakup warto jest sięgać po ten w butelkach z ciemnego szkła. Olej z pestek winogron jest najtańszym pośród olejów schnących.

Olej z czarnuszki

Ma charakterystyczny gorzkawy i delikatnie pikantny smak. Ma lekko złocisty kolor. Można spożywać go bezpośrednio, dodawać do sałatek i wzbogacać aromat twarogów czy jogurtów. Wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu, m.in. wspomaga narząd wzroku, ma działanie przeciwzapalne, redukuje objawy alergii, poziom cholesterolu HDL, przez co zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

To źródło witaminy E i A, biotyny, steroli, mikroelementów oraz kwasów nienasyconych omega-6. Natomiast w kosmetyce wygładza i uelastycznia skórę, nawilża ją i przyspiesza gojenie ran.

Olej konopny

Produkowany jest on z nasion konopi siewnych. Podobnie jak olej z czarnuszki posiada gorzkawy, orzechowy i korzenny smak, więc doskonale sprawdzi się ze słodkimi dodatkami. To źródło wielu cennych właściwości – 54%  kwasów tłuszczowych zawartych w oleju konopnym to nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-6. Z kolei nasycone kwasy stanowią jedynie 10% z nich.

Należy pamiętać, że nie powinno się go poddawać obróbce termicznej, ponieważ traci swoje cenne właściwości. Przechowujemy go w lodówce, ale nie dłużej niż 4 tygodnie po otwarciu butelki. Śmiało może być stosowany nie tylko w kuchni, ale także jako kosmetyk. Nakładany na skórę łagodzi podrażnienia, objawy trądziku czy zaczerwienienia. Z racji tego, że dobrze się wchłania, może być stosowany jako krem do twarzy i balsam do ciała.  

Olej kukurydziany

Tłoczy się go z zarodków kukurydzy. Rafinowany posiada żółtawy kolor, a ten nierafinowany – intensywnie pomarańczowy. Jest to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 (4570%), witaminy E, fitosteroli oraz kwasu palmitynowego. Olej kukurydziany jest odpowiedzialny za: wzmacnianie skóry, zapobiega przerostowi gruczołu krokowego, reguluje poziom cholesterolu HDL oraz wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Odporny jest na działanie wysokich temperatur, więc można na nim przyrządzać smażone potrawy (w temperaturze maksymalnej 90 st.). Nada się również do sałatek.

Olej z ostropestu plamistego

Ostropest plamisty ma silne właściwości oczyszczające organizm i wspomagające pracę wątroby. To naturalne źródło sylimaryny, czyli substancji wykorzystywanej przez producentów leków oraz suplementów diety przeznaczonych dla osób z chorobami wątroby. Takie same właściwości wykazuje również tłoczony z ostropestu olej. Stanowi on doskonałą ochronę przed wirusowym zapaleniem wątroby, wspomaga metabolizowanie toksyn oraz regeneruje komórki wątroby. Należy również dodać, że olej z ostropestu plamistego wspomaga trawienie, a to dzięki swoim właściwościom żółciopędnym oraz zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Ponadto redukuje bóle migrenowe, zmniejsza krwawienie ze śluzówek (np. nosa, odbytu), wspomaga leczenie żylaków, pomaga w walce z zaparciami oraz przyspiesza gojenie ran i owrzodzeń.

Olej z kiełków pszenicy

Kiełki pszenicy są kolejnym źródłem witaminy E, dzięki temu olej z nich pozyskiwany wykazuje niezwykle pozytywny wpływ na cerę – zmniejsza trądzik, redukuje objawy starzenia się skóry, poprawia jej elastyczność i koloryt. Olej z kiełków pszenicy zawiera również fitosterole oraz nienasycone kwasy tłuszczowe – głównie z grupy omega-6. Najlepiej jest go spożywać na zimno, np. jako dodatek do sałatek i surówek.

Olej z nasion pietruszki

Olej z nasion pietruszki to przede wszystkim źródło witamin A, B1, B2, C oraz K. Dzięki swoim właściwościom: wzmacnia włosy, przyspiesza proces gojenia ran, ma pozytywny wpływ na wzrok, poprawia krążenie i krzepliwość krwi, wzmacnia odporność organizmu oraz wspomaga jego detoksykacje.

Dostarcza żelaza wobec czego wspomaga leczenie anemii. Oprócz szerokiego zastosowania w kuchni może być również wykorzystywany jako kosmetyk, dzięki któremu możliwa staje się redukcja przebarwień skóry oraz poprawa jej elastyczności. Polecany jest w szczególności dla cery dojrzałej, ponieważ zawiera kwas petroselinowy, który redukuje objawy starzenia się skóry.

Olej z nasion pietruszki nie jest polecany – do stosowania wewnętrznego – kobietom w ciąży, ponieważ ma silne działanie poronne. Bardzo ważne jest również, aby pamiętać o prawidłowym jego dawkowaniu. Ilość oleju, jaką można spożywać, nie powinna przekraczać kilku kropel dziennie. Również w zastosowaniu kosmetycznym stężenie oleju z nasion pietruszki w docelowym roztworze powinno wynosić ok. 5%.  

Olej lniany

Olej lniany staje się coraz bardziej popularny wobec czego jego obecna cena jest przystępniejsza aniżeli jeszcze kilka lat temu. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, co wyróżnia go na tle innych wyżej wymienionych tłuszczów roślinnych. W oleju lnianym znajdziemy dużo witaminy E, która potocznie nazywana jest witaminą młodości. O jej dobroczynnym działaniu na skórę mówi się już od dawna. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że tokoferol (witamina E) także znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, ogranicza odkładanie się blaszek miażdżycowych oraz powoduje spadek cholesterolu HDL we krwi.

Oleje roślinne to bogactwo witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów. Różnorodność smaków i aromatów sprawia, że każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Pamiętaj, że ze względu na wysoką ilość kwasów omega-3 olej lniany może być stosowany wyłącznie na zimno.

Olej z awokado

Olej ten jest pozyskiwany z wysuszonego miąższu awokado. Najwięcej zastosowań dla tej dobroczynnej substancji znaleziono w kosmetyce, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaprosić olej z awokado do swojej kuchni. Substancja obfituje w witaminy E, C, D, K, A i B. W jej składzie znajdziemy także liczne minerały takie jak magnez, fosfor, żelazo, potas, cynki i mangan. Olej z awokado wykazuje działanie antyoksydacyjne, regenerujące i bakteriobójcze. Doskonale nawilża skórę i opóźnia proces starzenia. Olej z awokado jest uznawany za jeden z najzdrowszych olejów na świecie.

Olej ryżowy

Olej ryżowy cieszy się największą popularnością w krajach azjatyckich. Jego powszechne stosowanie wynika z tego, że nadaje się do spożywania na zimno, ale jednocześnie doskonale radzi sobie w wysokich temperaturach podczas smażenia. Regularne stosowanie oleju ryżowego obniża poziom cholesterolu we krwi. Prozdrowotne elementy wchodzące w skład oleju ryżowego to między innymi witaminy E i K, inozytol oraz lecytyna.

Olej z pestek dyni

Ten rodzaj oleju powstaje w wyniku tłoczenia na zimno pestek dyni. Pestki te nie mogą być prażone. Produkt wyróżnia się przyjemny, orzechowym smakiem oraz zielonkawą barwą. Olej z pestek dyni wywodzi się z Europy, a konkretnie z terenów należących do dzisiejszej Słowenii i Austrii z. etdi cennym źródłem kwasu omega-6, cynku, selenu, potasu oraz witamin A, D, E i H. Działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. W medycynie naturalnej jest wykorzystywany do walki z przerostem prostaty. Doskonale nadaje się także do walki z chorobami pasożytniczymi.

Olej kokosowy

Kokos to jednoroczna roślina z rodziny astrowatych. Poprzez swoją barwę i walory smakowe olej z kokosa jest stosowany jako zamiennik szafranu, czyli najdroższej przyprawy świata. Największymi dystrybutorami oleju kokosowego są Filipiny i Indonezja.

Nierafinowany olej kokosowy ma intensywny smak. Nie powinno się go poddawać długotrwałej obróbce cieplnej. Jest cennym źródłem witaminy E oraz polifenoli. Olej z kokosa ma korzystny wpływ na układ odpornościowy i układ krążenia. Olej ten jest stosowany do łagodzenia silnych bóli miesiączkowych. Substancja jest cennym źródłem witamin E i K. Doskonale nadaje się do stosowania włosy i twarz. Nawilża, wygładza, redukuje zaczerwienienia i suchość skóry. Zapobiega powstawaniu wyprysków i wysypek. Wspomaga walkę z trądzikiem, dzięki właściwościom przeciwzapalnym. Dzięki zawartości MCT skutecznie wspiera walkę z nadwagą poprzez przyspieszenie spalania tłuszczu. Obniża poziom szkodliwego cholesterolu.

Rafinowany olej kokosowy doskonale sprawdzi się do smażenia, jednak ma mniej intensywny smak, a poprzez poddanie procesom obróbki cieplnej traci część cennych właściwości utleniających.

Olej sojowy

Ten olej jest tłoczony na zimno jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy E. Reguluje poziom cholesterolu oraz wspomaga walkę ze złogami w jelitach. Badania wykazują także, że regularne stosowanie oleju zapobiega zapadaniu na choroby serca, miażdżycę, nadciśnienie tętnicze oraz udar mózgu. Osoby spożywające ten olej rzadziej cierpią na chorobę Alzheimera i cieszą się dobrą odpornością. Duża zawartość lecytyny sprawia, że olej wpływa korzystnie na pracę mózgu. Dzięki dużej zawartości witaminy E korzystnie wpływa na poprawę wzroku. Stosowanie tego oleju wpływa korzystnie na płodność, o takze ma korzystne działanie na skórę – nawilża, wygładza, łagodzi stany zapalne, przyspiesza gojenie się ran. Doskonale radzi sobie z AZS i z łuszczycą.

Olej sezamowy

Olej sezamowy ma piękną, brązowo-żółtą barwę i subtelny, orzechowy smak. Jest produktem bogatym w witaminy, minerały i kwasy omega. Stanowi cenne źródło polifenoli, którym to zawdzięcza działanie przeciwutleniające. W oleju sezamowym znajdziemy sezaminę, lecytynę, witaminę B, D i E, fosfor, żelazo, cynk, magnez i błonnik. Stosowanie oleju sezamowego pomaga utrzymać optymalny poziom cholesterolu we krwi, a także wspiera walkę z astmą, cukrzycą, miażdżycą, zaburzeniami widzenia i z chorobami układu krążenia. Kosmetyczne właściwości oleju sezamowego skupiają się wokół łagodzenia podrażnień, nawilżania skóry i wygładzania zmarszczek. Działa antybakteryjnie i nawilżająco. Olej sezamowy ma korzystny wpływ na porost i kondycję włosów.

Olej palmowy

Olej palmowy to kontrowersyjny produkt. Jego produkcja wpływa negatywnie na środowisko. Plantacje palmy oleistej zdegradowały naturalny drzewostan Indonezji i Malezji. Poprzez wycinanie lasów deszczowych nie tylko zabija się zielone płuca świata, ale także pozbawia się domu wiele gatunków zwierząt. Utwardzony, rafinowany olej palmowy zawiera tłuszcze trans, które są niebezpieczne dla zdrowia i stanowią główną przyczynę otyłości, miażdżycy, nowotworów oraz niepłodności. Okazuje się jednak, że nieutwardzony, surowy olej palmowy jest cennym źródłem witamin E i K, retinolu oraz karotenów.

Olej migdałowy

Olej migdałowy to bogate źródło dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, protein, soli mineralnych oraz witamin A, B6 i D. Produkt doskonale nawilża skórę, a za sprawą przyjemnego zapachu jest stosowany w aromaterapii. Jest składnikiem wielu balsamów, odżywek, kremów i perfum. Ujędrnia i uelastycznia skórę. Skutecznie walczy z egzemą, łuszczycą i trądzikiem. Spowalnia proces starzenia się skóry i przeciwdziała powstawaniu rozstępów. Olej migdałowy poprawia pamięć i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Obniża poziom złego cholesterolu. Doskonale radzi sobie z pielęgnacją wymagającej i delikatnej skóry niemowląt. Jest ratunkiem dla przesuszonych włosów i rozdwajających się paznokci. W domowych warunkach można wykonać z oleju migdałowego skuteczną maskę na sińce pod oczami lub nawilżający peeling do twarzy.

Olej rzepakowy

Popularny olej rzepakowy znajduje zastosowanie nie tylko w kuchni. Jego liczne właściwości prozdrowotne sprawiają, że jest wykorzystywany także w medycynie i kosmetyce. Znajdziemy go w wielu pomadkach, świecach, a nawet w popularnych tuszach do rzęs. Poprawia funkcjonowanie mózgu, jest stosowany w profilaktyce wielu nowotworów, obniża ryzyko powstawania cukrzycy, a także przyspiesza przemianę materii. Regularnie stosowany redukuje poziom złego cholesterolu i podnosi odporność. Olej rzepakowy zawiera witaminę A, D, E i K, przeciwutleniacze oraz kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6.

Olej słonecznikowy

Olej słonecznikowy często gości na naszych stołach, jednak jego lecznicze właściwości są znane niewielkiej grupie osób. Regularnie stosowany wspiera walkę z chorobami nerek, serca, płuc, żołądka i jelit. Jest stosowany także w dermatologii do walki z trądzikiem, łuszczycą, grzybicą i egzemą. Płukanki z oleju słonecznikowego stosowane doustnie łagodzą bóle zębów i gardła, on także chroni przed napadami astmy. Udowodniono także, że skutecznie przedłuża żywotność plemników. Regularne spożywanie oleju słonecznikowego obniża poziom cukru we krwi i wzmacnia odporność. Jest cennym źródłem witaminy E. Zawiera jej najwięcej spośród wszystkich olejów roślinnych. Można stosować go także do pielęgnacji twarzy. ponieważ olej ma właściwości odżywcze i nawilżające.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek zawiera kwasy jednonienasycone, witaminy A, B, C, E, D i K oraz minerały takie jak fosfor, magnez i potas. Dzięki zawartości karotenoidów wykazuje działanie antyoksydacyjne. Stosowanie oliwy z oliwek przyczynia się do minimalizowania ryzyka wystąpienia udaru mózgu, zawału serca czy miażdżycy. Zawartość przeciwutleniaczy wpływa na przeciwnowotworowe działanie oliwy z oliwek. Oliwa z oliwek działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo, dzięki czemu wspiera odporność. Stosuje się ją podczas odchudzania. Stanowi skuteczny element profilaktyki przeciwko cukrzycy typu 2. Składniki zawarte w oliwie z oliwek wspomagają pracę układu nerwowego i niwelują ryzyko powstawania depresji.

Zdrowe i lecznicze oleje roślinne – właściwości olejów

Prozdrowotne działanie olejów to zasługa dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Udowodniono, że substancje te chronią przed nowotworami oraz chorobami układy naczyniowego. Pod tym względem przoduje popularny olej rzepakowy.

Najzdrowsze są oleje roślinne nierafinowane, tłoczone na zimno.

Dzięki zdrowemu składowi oleje roślinne skutecznie obniżają poziom cholesterolu we krwi. Spożywanie olejów roślinnych to istotny element profilaktyki przeciwko miażdżycy i nadciśnieniu. Produkty z tej grupy zawierają kwasy tłuszczowe, które biorą udział w procesie budowy komórek mózgu oraz regulują przemianę materii.

Według zasad medycyny naturalnej kobiety cierpiące na bolesne miesiączki powinny szukać ulgi poprzez regularne spożycie oleju szafranowego zwanego także olejem z krokosza. Osoby zmagające się z cukrzycą mogą sięgnąć po olej kokosowy. Olej z orzechów włoskich wspomaga walkę z bezsennością, a atak grypy z powodzeniem odeprze olej ogórecznikowy.

Jaki olej najzdrowszy do picia?

Najzdrowszym olejem nadającym się do picia będzie produkt o zrównoważonej zawartości tłuszczowych nasyconych. Nie bez znaczenia pozostaje także zawartość witamin, antyoksydantów i minerałów. Kluczową rolę odgrywa sposób produkcji oleju roślinnego. Najzdrowszymi olejami przeznaczonymi do picia są te nierafinowane, tłoczone na zimno.

Wśród polecanych do olejów, które można pić na zimno, znajdują się:

  • olej z orzechów włoskich jako źródło kwasów tłuszczowych omega,
  • olej z kiełków pszenicy jako źródło witaminy E,
  • olej z wiesiołka szczególnie w przypadku kobiet borykających się z kłopotami ze strony układu rozrodczego,
  • olej z pestek dyni jako preparat przeciwpasożytniczy oraz źródło potasu,
  • olej z czarnuszki w walce z alergią.

Który olej roślinny jest najbardziej szkodliwy?

Istnieją oleje roślinne, których należy się wystrzegać. Mowa tu przede wszystkim o oleju sojowym oraz o oleju palmowym. Obie substancje są poddawane utwardzaniu, przez co powodują ryzyko rozwoju chorób serca i nowotworów. W trosce o zdrowie warto wykluczyć z diety także popularne margaryny.

Jeżeli w oleju występuje zbyt wysoki stosunek ilości kwasów omega-6 względem zawartości kwasów omega-3, może być to przyczyną powstawania zapaleń. Przewlekłe zapalenia przyczyniają się z kolei do rozwoju licznych chorób. Warto z ostrożnością podchodzić także do olejów tłoczonych na zimno. Poddawanie tych substancji obróbce cieplnej powoduje ich przekształcenie się w tłuszcze trans, które są substancją powodującą otyłość, cukrzycę i choroby serca.

Jaki olej wybrać do jedzenia?

Jeżeli zależy nam na tym, aby spożywany na zimno olej służył naszemu zdrowiu, sięgamy wyłącznie po oleje nierafinowane, wyciskane na zimno. Rafinowanie to nic innego, jak obróbka oleju w wysokiej temperaturze, przez którą traci on swoje składniki odżywcze i wydziela szkodliwe substancje. Optymalny stosunek zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3 do Omega-6 powinien utrzymywać się na poziomie 1:3.

Jeżeli natomiast szukamy tłuszczu, który nadaje się do smażenia, warto przyjrzeć się oliwie z oliwek oraz olejowi rzepakowemu. Do używania w wysokiej temperaturze nadaje się także masło klarowane oraz olej kokosowy.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, jaki olej jest najlepszy. Wybór konkretnego oleju powinien wynikać z potrzeb organizmu i wykazywać właściwości pomocne w walce ze schorzeniami, z którymi się boryka.

Jaki olej jest dobry na jelita?

Najpopularniejszy olej roślinny, który przejawia dobroczynny wpływ na jelita. Powstaje z dojrzałych nasion lnu poprzez tłoczenie na zimno. Ma orzechowy posmak oraz głęboki, złoty kolor. Posiada także największą zawartość kwasu Omega-3. To właśnie ten składnik ollnianego eju przekłada się na jego zbawienny wpływ na jelita. Kwasy Omega-3 z powodzeniem łagodzą stany zapalne, również te, które towarzyszą chorobom zapalnym jelit. Odkryto, że ten olej doskonale działa także w przypadku Zespołu Jelita Drażliwego. Olej lniany zapobiega zaparciom i wzdęciom. Działa żółciopędnie. Jest cennym źródłem witamin A, C, E i B. Należy przy tym pamiętać, że oleju lnianego nie można spożywać na ciepło.

Oleje roślinne zawierają bogactwo witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów i cennych kwasów. Różnorodność smaków i aromatów sprawia, że każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.

FAQ

Oleje roślinne czy zdrowe?

Większość olejów roślinnych dostarczają nie tylko energię, ale są również bogatym źródłem cennych witamin i minerałów oraz kwasów nienasyconych tłuszczoczowych. Najzdrowsze są oleje roślinne nierafinowane, tłoczone na zimno.

Czy oleje z nasion są zdrowe?

Przemysłowe oleje produkowane z nasion przyjmowane w zbyt dużych ilościach mogą zaburzać równowagę pomiędzy poziomem kwasów Omega-6 do Omega-3. Taki stan rzeczy może być przyczyną przewlekłych stanów zapalnych.

Jakie oleje suplementować?

Każdy olej roślinny wykazuje inne właściwości prozdrowotne. Wybór oleju, jaki zamierzamy suplementować, powinien wynikać z indywidualnych potrzeb organizmu.

Jaki olej jest najzdrowszy?

Najzdrowsze oleje roślinne to te nierafinowane, tłoczone na zimno. Dużą popularnością cieszy się olej kokosowy oraz olej z orzechów włoskich.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Popularne i mało znane oleje roślinne – właściwości i zastosowanie - 4.0/5. Oddano 18 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk i psychodietetyk.