Masło ghee – gdzie kupić, cena. Jak zrobić masło ghee?
Aktualizacja: 10 kwietnia, 2024
Zdrowe tłuszcze ze względu na swoje właściwości powinny wzbudzać wiele uwagi. Obok znanych produktów, takich jak oliwa z oliwek czy olej lniany, można również wymienić masło ghee. Jakie korzyści przynosi i do czego powinno się go używać?
Masło ghee
Masło ghee (klarowane) wytwarza się przez ogrzewanie standardowego masła w celu usunięcia m.in. mleka i wody. Bogate jest ono w korzystne składniki odżywcze i kwasy tłuszczowe, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia. Posiada wysoki punkt dymienia (temperatury, w której tłuszcz zaczyna się, palić wytwarzając niekorzystne dla zdrowia związki), dzięki czemu polecany jest do smażenia i gotowania. Jego zaletą jest również to, że nie zawiera laktozy ani kazeiny, przez co może być spożywane przez alergików i osoby z nietolerancją na dany składnik. W swoim składzie ma zaś kwas linolowy, który zmniejsza stany zapalne, obniża ciśnienie krwi i działa przeciwnowotworowo. Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe znajdujące się w zdrowych tłuszczach, takich jak masło ghee, mogą również zwiększyć spalanie tłuszczu i przyspieszyć utratę wagi.
W przeglądzie przeprowadzonym w roku 2015, obejmującym 13 badań, stwierdzono, że triglicerydy o średniej długości łańcucha pomogły zmniejszyć masę ciała, obwód talii i bioder oraz tłuszcz całkowity. Dzięki zawartości witaminy K produkt ten wzmacnia kości, tym samym zapobiegając osteoporozie, natomiast zawarte w nim również witaminy A i E działają antyoksydacyjnie, wzmacniają odporność i zmniejszają stan zapalny. Kwas masłowy zawarty w maśle wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Badania sugerują, że może on przynieść ulgę w zaparciach. W jednym z badań zauważono, że obniża ból podczas wypróżniania i poprawia perystaltykę jelit.
Masło ghee – gdzie kupić, cena
Masło ghee jest powszechnie dostępne w większości supermarketów, położone zazwyczaj w lodówkach obok innych tłuszczów do smarowania, sprzedawane w 500 ml, plastikowych wiaderkach. Koszt masła wynosi od 20 zł / 500 ml. Może ono być nieco droższe niż masło standardowe, jednak ze względu na jego właściwości warte ono jest swojej ceny. Dobrze jest pamiętać, że takie masło można również utworzyć samodzielnie!
Jak zrobić masło ghee?
Składniki:
- 4 kostki masła.
Wykonanie: masło roztopić, umieszczając je w rondelku na małym ogniu. Gotować przez około 30 minut bez przykrycia, aż cała woda się wygotuje. Stałe cząstki będą opadać na dno i do niego przywierać. Masło należy mieszać od czasu do czasu i uważać, aby nie dopuścić do spalenia osadu! Wyłączyć ogień, gdy wydaje się ono zupełnie klarowne. Przez chwilę pozostawić je jeszcze w garnku, aby cały osad opadł.
Masło klarowane, dostępne w większości supermarketów, świetnie nadaje się do smażenia oraz jako dodatek do zup czy sosów. Dzięki swoim właściwościom pozytywnie wpływa na zdrowie.
Literatura:
- Gaullier J.M., Halse J., Høye K., Kristiansen K., Fagertun H., Vik H., Gudmundsen O., Conjugated linoleic acid supplementation for 1 y reduces body fat mass in healthy overweight humans, Am J Clin Nutr. 2004 Jun;79(6):1118-25,
- Lee K.W., Lee H.J., Cho H.Y., Kim Y.J., Role of the conjugated linoleic acid in the prevention of cancer. Crit Rev Food Sci Nutr. 2005;45(2):135-44,
- Dallas R. Donohoe, Nikhil Garge, Xinxin Zhang, Wei Sun, Thomas M. O’Connell, Maureen K. Bunger, Scott J. Bultman, The Microbiome and Butyrate Regulate Energy Metabolism and Autophagy in the Mammalian Colon. Cell Metab. 2011 May 4; 13(5): 517–526,
- Shreiner A.B., Kao J.Y., Young V.B., The gut microbiome in health and in disease. Curr Opin Gastroenterol. 2015 Jan;31(1):69-75,
- Mumme K., Stonehouse W., Effects of medium-chain triglycerides on weight loss and body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Acad Nutr Diet. 2015 Feb;115(2):249-63.