bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Lucuma – właściwości, skład oraz zastosowanie naturalnego słodzika

Lucuma – właściwości, skład oraz zastosowanie naturalnego słodzika

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że w świecie zdrowego odżywiania biały cukier od dawna jest już passe. Na rynku pojawiają się coraz to nowe zamienniki, oferujące, oprócz słodkiego smaku, bogactwo witamin i mikroelementów, których brakuje w białych kryształkach sacharozy. Jednym z mniej znanych, a równie godnych uwagi naturalnych słodzików jest lucuma – mały owoc o bogatym wnętrzu odżywczym, który z powodzeniem dołączyć może do coraz szerszego grona superfoods!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Lucuma
  • Lucuma – właściwości
  • Lucuma – skład
  • Lucuma w proszku – zastosowanie

Lucuma

Pouteria lucuma jest rośliną występującą w rejonach Ameryki Południowej, głównie na terytorium Chile, Kolumbii i Ekwadoru. Uprawiana jest również w Kalifornii, Boliwii i na Kostaryce, gdzie doceniono ją za słodki (podobny do syropu klonowego lub batatów) smak. Lucumę po raz pierwszy Europejczycy odkryli w XVI wieku, w regionie należącym do Imperium Inków. Niewielki, twardy owoc z ciemnozieloną skórką i włóknistym, żółto-pomarańczowym miąższem często wykorzystywano w tamtejszym lecznictwie, gdzie był symbolem płodności i twórczości. Po dziś dzień, Złoto Inków cieszy się popularnością w krajach Ameryki Południowej, a jego sława zaczyna docierać na resztę kontynentów.

W przemyśle, odpowiednio przygotowana lucuma, poddana jest procesowi odparowania wody, który ma na celu utrwalić składniki odżywcze w niej zawarte. Surowiec roślinny poddaje się zabiegowi konwekcyjnego suszenia strumieniem gorącego powietrza, który prowadzi do obniżenia zawartości wody do 20–25%. Otrzymany produkt jest następnie rozdrabniany i w tej postaci przeznaczony do dystrybucji. Żółty, słodki proszek zawiera wszystkie właściwości odżywcze surowca wyjściowego, jest zaś wygodniejszy do spożycia i bardziej ekonomiczny niż włóknisty owoc.

Lucuma – właściwości

Nie bez powodu lucuma zaliczana jest do tzw. superfoods – produktów cenionych ze względu na pozytywny wpływ na cały organizm. Lucuma ma wiele dobroczynnych właściwości, między innymi:

  • właściwości antyoksydacyjne – dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, lucuma przyczynia się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego i spowolnienia postępu procesów starzenia poprzez zdolność do unieszkodliwiania wolnych rodników;
  • reguluje procesy trawienne – poprzez zawartość błonnika, lucuma pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego, regulując rytm wypróżnień i perystaltykę jelit;
  • wspomaga proces redukcji masy ciała – wspomniany wcześniej błonnik jest również sprzymierzeńcem utraty nadmiernej tkanki tłuszczowej, wpływa bowiem na uczucie sytości i stabilizacje poziomu glukozy we krwi;
  • może być stosowana w cukrzycy i insulinooporności – pomimo słodkiego smaku, lucuma zawiera węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu jest polecana osobom chorującym na cukrzycę i insulinooporność, nie wywołuje bowiem nagłych i gwałtownych zmian poziomu glukozy we krwi. Duża część polisacharydów, które znajdują się w lucumie pochodzi z błonnika, są to więc węglowodany nierozpuszczalne – nie wchłaniane w przewodzie pokarmowym;
  • zawiera beta-karoten – czyli prowitaminę A, z której w organizmie powstaje aktywna forma witaminy A – retinol. Jest on niezbędny w prawidłowym procesie widzenia, wzrostu i rozwoju, ma wpływ na stan skóry i tkanki nabłonkowej układu pokarmowego, prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów i kondycję układu immunologicznego;
  • usprawnia pracę tarczycy – dzięki wysokiej zawartości cynku – mikroelementu wchodzącego w skład enzymów warunkujących prawidłowy przebieg wielu procesów w organizmie. Jest również niezbędny do produkcji i funkcjonowania hormonów – na przykład produkowanych przez tarczycę. Wspomaga bowiem konwersję tyroksyny do aktywnego hormonu – trójjodotyroniny, której poziom w niedoczynności tarczycy zwykle jest za niski;
  • działanie hipotensyjne – zasobna w potas lucuma może być spożywana przez osoby z nadciśnieniem, wpływa bowiem na regulację ciśnienia krwi;
  • wzmacnia strukturę kości – jako źródło wapnia, stanowi dobrą alternatywę dla osób niespożywających nabiału, którzy szukają alternatywnych źródeł wapnia w diecie;
  • wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego – poprzez wysoką zawartość magnezu, lucuma wpływa na prawidłową kurczliwość mięśni i przewodnictwo nerwowe;
  • zapobiega anemii – dzięki temu, że jest zasobna w żelazo;
  • zawiera także witaminy z grupy B – szczególnie niacynę, a także tiaminę, ryboflawinę i kwas pantotenowy, warunkujące prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego, wpływające na procesy krwiotwórcze, wchodzące w skład wielu ważnych enzymów biorących udział m.in. w przemianach aminokwasów, tłuszczów i białek. Witaminy z grupy B wpływają również na kondycję włosów, skóry i paznokci;
  • wspomaga gojenie się ran, zdrowie dziąseł i odporność – oraz wiele innych procesów, za które również odpowiada witamina C obecna w lucumie;
  • posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe – wzmacnia układ odpornościowy i poprawia ogólną kondycję organizmu;
  • może być spożywana przez wegan, wegetarian, diabetyków, osoby na diecie bezglutenowej.

Tab. 1. Wartości odżywcze lucumy

Lucuma w 100 g RWS* w 100 g
Wartość energetyczna (kj/kcal) 1377/329 16%
Tłuszcz (g)

Kwasy nasycone (g)

2,4

0,7

3%

4%

Węglowodany (g)

W tym cukry (g)

66,7

17,1

26%

19%

Błonnik (g) 21,6
Białko (g) 1,4 3%
Sól**(g) 0,5 8%
Witaminy:

Tiamina (mg)

Ryboflavina (mg)

0,2

0,8

18%

21%

Składniki mineralne:

Fosfor (mg)

185 26%

*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400kj/2000kcal) – WE nr 1169/2011

** Wynika z naturalnie występującego sodu

Lucuma – skład

Przy zakupie należy zwracać uwagę, by nabywany przez nas produkt zawierał w sobie 100% sproszkowanych owoców lucumy. Łatwo bowiem nabrać się na marne podróbki, które oprócz niewielkiej zawartości tej cennej rośliny zawierają w swoim składzie dużą część zbędnych i mało korzystnych dla zdrowia dodatków. Najlepiej jest zainwestować w produkt z oznaczeniem BIO, który daje pewność wysokiej jakości zarówno surowca, jak i końcowego produktu. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na miejsce pochodzenia i produkcji.

Lucuma w proszku – zastosowanie

Lucuma w proszku jest składnikiem wielu produktów spożywczych, w których pełni rolę naturalnego słodzika. Można ją zatem znaleźć w wyrobach cukierniczych, piekarniczych, słodyczach, deserach i lodach. Stanowi również świetny dodatek słodzący do musli, koktajli, jogurtów i sałatek owocowych.

Jeśli nie przekonują Cię dostępne na rynku zamienniki cukru i wciąż szukasz swojego ulubionego substytutu sacharozy, być może powinieneś dać szansę lucumie. Coraz bardziej popularne Złoto Inków, w pełni zasługujące na miano superfoods nie tylko skutecznie osłodzi potrawę, ale również poprawi jej walory zdrowotne!

Literatura:

Technologia żywności 3, Podręcznik dla technikum, A. Jarczyk, Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne sp. z o. o. Warszawa 2001
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Substancje słodzące

Popularne zamienniki cukru i tłuszczu,…

Żywność typu „light” w ostatnim czasie stała się bardzo popularna, ale czy wiemy co sprawia, że takie produkty wyróżniają się niższą kalorycznością w porównaniu do tradycyjnych? Czytaj dalej...
Substancje słodzące

Właściwości, kalorie, indeks glikemiczny i…

Cukier z brzozy jest jednym z najzdrowszych cukrów wśród dostępnych na rynku. W przeciwieństwie do innych nie popsuje Ci zębów! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    Substancje słodzące superfoods
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    Substancje słodzące

    Cukier inwertowany – co to jest? Czy cukier inwertowany jest szkodliwy?

    Syrop z pędów sosny. Jak zrobić syrop z pędów sosny?

    Substancje słodzące

    Splenda – co to jest?

    Substancje słodzące

    Rodzaje cukru. Skutki uboczne nadmiaru cukru w diecie

    Substancje słodzące

    Co to jest sorbitol? Właściwości i zastosowanie sorbitolu

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.