Kotlety z kaszy jaglanej, szpinaku i słonecznika

394 kcal/porcję To jest łatwe Idealne na Kolacja porcji: 3 (po 3 sztuki)
🕣 2 min czytania

Kotlety z kaszy jaglanej to bezglutenowa, wegetariańska oraz wegańska wersja tradycyjnych mielonych. Z pewnością będą jednak smakowały również zagorzałym mięsożercom, jako urozmaicenie codziennego jadłospisu. Kasza jaglana ma właściwości alkalizujące i rozgrzewające, posiada wiele witamin m.in. z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak żelazo i miedź. Słonecznik to z kolei bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, wapnia i cynku. Szpinak oraz zielony groszek dostarczą nam kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Kotlety z kaszy jaglanej, szpinaku i słonecznika

Kotlety z kaszy jaglanej, szpinaku i słonecznika

Składniki
🕣 2 min czytania

Kasza jaglana – 180g (1 szklanka)

Szpinak – 100g (świeży, około 4 garści)

Groszek zielony – 150g (mrożony, około 1 szklanki)

Słonecznik – 0,5 szklanki

Len mielony – 2 łyżki

Bazylia – 2 łyżki (świeża, posiekana)

Oregano – 2 łyżeczki

Curry – 1 łyżeczka

Kurkuma – 1 łyżeczka

Czosnek – 2 ząbki

Pieprz czarny – do smaku

Sól – do smaku

0/5 (0 Reviews)
Kotlety z kaszy jaglanej, szpinaku i słonecznika

Kotlety z kaszy jaglanej, szpinaku i słonecznika

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną przepłukać na sitku najpierw letnią a następnie wrzącą wodą. Ugotować w 2 szklankach wody, lekko przestudzić. Groszek ugotować według przepisu na opakowaniu. Słonecznik zmielić niezbyt drobno, mogą pozostać niewielkie kawałki.

Do naczynia wrzucić szpinak, ugotowany groszek oraz posiekany czosnek, zblendować. Dodać kaszę jaglaną, słonecznik, siemię lniane, curry, bazylię i oregano. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.

Formować dłonią kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników wyszło 9 sporych sztuk. Piec w temperaturze 200°C, 20-25 minut.

 

Kotlety z kaszy jaglanej, szpinaku i słonecznika

Kotlety z kaszy jaglanej, szpinaku i słonecznika

Kotlety z kaszy jaglanej, szpinaku i słonecznika

Kotlety z kaszy jaglanej, szpinaku i słonecznika

0/5 (0 Reviews)
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *