Kotlety z kaszy jaglanej, szpinaku i słonecznika
Kotlety z kaszy jaglanej to bezglutenowa, wegetariańska oraz wegańska wersja tradycyjnych mielonych. Z pewnością będą jednak smakowały również zagorzałym mięsożercom, jako urozmaicenie codziennego jadłospisu. Kasza jaglana ma właściwości alkalizujące i rozgrzewające, posiada wiele witamin m.in. z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak żelazo i miedź. Słonecznik to z kolei bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, wapnia i cynku. Szpinak oraz zielony groszek dostarczą nam kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Kasza jaglana – 180g (1 szklanka)
Szpinak – 100g (świeży, około 4 garści)
Groszek zielony – 150g (mrożony, około 1 szklanki)
Słonecznik – 0,5 szklanki
Len mielony – 2 łyżki
Bazylia – 2 łyżki (świeża, posiekana)
Oregano – 2 łyżeczki
Curry – 1 łyżeczka
Kurkuma – 1 łyżeczka
Czosnek – 2 ząbki
Pieprz czarny – do smaku
Sól – do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przepłukać na sitku najpierw letnią a następnie wrzącą wodą. Ugotować w 2 szklankach wody, lekko przestudzić. Groszek ugotować według przepisu na opakowaniu. Słonecznik zmielić niezbyt drobno, mogą pozostać niewielkie kawałki.
Do naczynia wrzucić szpinak, ugotowany groszek oraz posiekany czosnek, zblendować. Dodać kaszę jaglaną, słonecznik, siemię lniane, curry, bazylię i oregano. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.
Formować dłonią kotlety i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników wyszło 9 sporych sztuk. Piec w temperaturze 200°C, 20-25 minut.