Świąteczne śledzie z orzechami i suszonymi śliwkami

326 kcal/porcję To jest łatwe Idealne na Kolacja porcji: 7
🕣 2 min czytania

Śledzie z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami to idealna propozycja na wigilijny stół. Słony i lekko kwaśny smak śledzia w połączeniu ze słodyczą śliwek daje oryginalny i niepowtarzalny efekt. W dodatku śliwki dzięki wysokiej zawartości błonnika pomogą nam zniwelować skutki świątecznego przejedzenia. W przepisie użyłam śliwek kalifornijskich, ale dobrze sprawdzą się również węgierki, jeśli ktoś preferuje ich charakterystyczny smak.

SAMSUNG CSC

Składniki
🕣 2 min czytania

Śledź 0,5 kg (5 płatów)

Cebula 4 średnie sztuki

Śliwki suszone 100 g

Orzechy włoskie 100 g

Koncentrat pomidorowy 3 łyżki

Olej rzepakowy 1 łyżka

Sól do smaku

Pieprz czarny do smaku

SAMSUNG CSC

Sposób przygotowania:

Śledzie włożyć do garnka z zimną wodą i moczyć przez całą noc w lodówce.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć chwilkę cebulę pokrojoną w piórka, wrzucić orzechy i śliwki, całość delikatnie przemieszać i pozostawić na ogniu przez kilka minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i jeszcze raz wymieszać zawartość patelni.

Śledzie osuszyć i pokroić na około 3 cm paski, układać warstwami na przemian z cebulą w szklanym naczyniu. Odstawić na 24 h do lodówki. Śledzie w warunkach chłodniczych można przechowywać około 7 dni.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Napisz swoją opinię

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *