Świąteczne śledzie z orzechami i suszonymi śliwkami
Śledzie z orzechami włoskimi i suszonymi śliwkami to idealna propozycja na wigilijny stół. Słony i lekko kwaśny smak śledzia w połączeniu ze słodyczą śliwek daje oryginalny i niepowtarzalny efekt. W dodatku śliwki dzięki wysokiej zawartości błonnika pomogą nam zniwelować skutki świątecznego przejedzenia. W przepisie użyłam śliwek kalifornijskich, ale dobrze sprawdzą się również węgierki, jeśli ktoś preferuje ich charakterystyczny smak.
Śledź 0,5 kg (5 płatów)
Cebula 4 średnie sztuki
Śliwki suszone 100 g
Orzechy włoskie 100 g
Koncentrat pomidorowy 3 łyżki
Olej rzepakowy 1 łyżka
Sól do smaku
Pieprz czarny do smaku
Sposób przygotowania:
Śledzie włożyć do garnka z zimną wodą i moczyć przez całą noc w lodówce.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć chwilkę cebulę pokrojoną w piórka, wrzucić orzechy i śliwki, całość delikatnie przemieszać i pozostawić na ogniu przez kilka minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, przyprawy i jeszcze raz wymieszać zawartość patelni.
Śledzie osuszyć i pokroić na około 3 cm paski, układać warstwami na przemian z cebulą w szklanym naczyniu. Odstawić na 24 h do lodówki. Śledzie w warunkach chłodniczych można przechowywać około 7 dni.