Dorsz ze szpinakiem i mozzarellą
Ryby są bogatym źródłem składników mineralnych, białka, witaminy D oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, jednak wciąż spożywamy ich zbyt mało. Często słyszę od swoich pacjentów, że nie jadają ryb, ponieważ ich nie lubią lub nie mają pomysłu na przyrządzenie. Moja dzisiejsza propozycja to smaczne, szybkie w przygotowaniu oraz pożywne danie, czyli dorsz ze szpinakiem i Mozzarellą, który zasmakuje nawet najbardziej wybrednym.
Dorsz (filet) 400 g
Ser Mozzarella 120 g (1 kulka)
Cytryna 1/2 sztuki
Szpinak (świeży) 100 g
Masło Extra 1/2 łyżeczki
Czosnek 2 ząbki
Jogurt naturalny 2% 1 łyżka
Sposób przygotowania
Filet z dorsza pokroić na kawałki, umieścić w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą oraz pieprzem, a następnie skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, jogurt naturalny, wyciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli. Całość lekko poddusić (3 minuty). Na rybę wyłożyć szpinak oraz plastry sera Mozzarella. Piec około 25 minut w 180 stopniach.
Smacznego !