Kolendra, uniwersalna przyprawa – najlepsza świeża
Aktualizacja: 5 marca, 2018
Kolendra choć jest powszechna w naszym kraju, to jednak wciąż mało popularna. To niezwykła roślina, która jako przyprawa sprawdza się w wielu daniach. Warto zasiać ją w doniczce i cieszyć się jej świeżym smakiem.
Kolendra zamiast pieprzu i pietruszki
Liście kolendry z wyglądu przypominają nać pietruszki. Obie przyprawy najlepiej dodać pod koniec gotowania bądź posypać nimi już gotowe danie. Pietruszka to najbogatsze źródło witaminy C, ale czasami można zastąpić ją kolendrą, która również wzbogaci nasze dania o liczne składniki odżywcze.
Jako przyprawę używa się również nasion kolendry. Nadają one daniom lekko słodkiego smaku o cytrusowej nucie. Przed rozdrobnieniem ich w moździerzu warto lekko podgrzać nasiona, aby wydobyć z nich intensywny zapach i smak.
Kolendra jako przyprawa najbardziej znana jest ze swoich właściwości łagodzących problemy trawienne. Z tego powodu najlepiej dodawać ją do dań ciężkostrawnych takich jak zupy z roślin strączkowych, wędlin, pasztetów, dań mięsnych, kiszonek, ale także do dań rybnych, warzyw i owoców. Dzięki niej unikniemy przykrych wzdęć i gazów po spożyciu ciężkostrawnej potrawy.