Kawa rozpuszczalna – skład, szkodliwość. Najlepsza kawa rozpuszczalna
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
Kawa rozpuszczalna jest powszechnie stosowana w wielu częściach świata, a na rynku cały czas pojawiają się nowe ich rodzaje. Jest szybka w przygotowaniu i często również tańsza od zwykłej kawy. Jednak czy taka kawa jest zdrowa? Jakie skutki może przynieść picie kawy rozpuszczalnej? Na co powinno się zwrócić uwagę przy jej wyborze?
Kawa rozpuszczalna
Kawa rozpuszczalna jest rodzajem kawy wytworzonej z ekstraktu kawy suszonej. Wyciąg jest otrzymywany przez zaparzanie ziaren kawy mielonej, podobnie jak w przypadku zwykłej kawy, ale bardziej skoncentrowany. Po zaparzeniu woda jest usuwana z ekstraktu w celu wytworzenia suchych fragmentów lub proszku, które rozpuszczają się po dodaniu do nich wody. Istnieją dwa główne sposoby przygotowywania kawy instant: suszenie rozpyłowe i liofilizacja. Oba te sposoby zachowują jakość, aromat i smak kawy.
Najczęstszym sposobem przygotowania kawy instant jest dodanie jednej łyżeczki proszku lub granulek do filiżanki gorącej wody. Moc kawy można łatwo regulować, dodając jej mniej lub więcej do kubka.
Skład kawy rozpuszczalnej
Podobnie jak zwykła kawa, kawa rozpuszczalna zawiera wiele silnych przeciwutleniaczy i składników odżywczych, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Może między innymi wpływać na poprawę kondycji psychicznej i zapobiegać powstawaniu cukrzycy typu 2. Porównując zawartość pierwiastków w kawie rozpuszczalnej i naturalnej, okazuje się, że kawa rozpuszczalna zawiera zarówno więcej korzystnych dla zdrowia składników (np. wapń, magnez, cynk, mangan), jak i metali ciężkich (np. glin, nikiel).
Ponadto jeden standardowy kubek kawy rozpuszczalnej zawiera tylko 4 kcal.
Kofeina jest najbardziej rozpowszechnionym stymulatorem na świecie, poprawia pracę mózgu i zwiększa metabolizm. Kawa jest jej największym źródłem. Jednak kawa rozpuszczalna zazwyczaj zawiera jej mniej niż zwykła.
Jedna filiżanka kawy rozpuszczalnej może zawierać od 30 do 90 mg kofeiny, natomiast filiżanka kawy regularnej zawiera od 70–140 mg. Zbyt duża jej ilość może jednak powodować niepokój, zaburzenia snu, rozstrój żołądka, drżenie i szybkie bicie serca, dlatego dla osób wrażliwych na kofeinę kawa rozpuszczalna będzie dobrym wyborem.
Szkodliwość kawy rozpuszczalnej
Akrylamid jest dobrze znanym związkiem potencjalnie rakotwórczym powstającym podczas obróbki termicznej jako półprodukt reakcji Maillarda. Powstaje on m.in. w wyniku palenia ziaren kawy. Kawa rozpuszczalna może zawierać nawet kilkakrotnie więcej akrylamidu niż kawa zwykła. Nadmierne narażenie na tę substancję może uszkodzić układ nerwowy i zwiększyć ryzyko raka.
Jednak jeśli Twoja codzienna dieta nie dostarcza dużych dawek akrylamidu (m.in. frytki, herbatniki), kawą nie dostarczymy tej substancji w dawkach szkodliwych dla organizmu. Picie kawy rozpuszczalnej nie powinno powodować obaw dotyczących narażenia na akrylamid.
Kwas szczawiowy wiąże się z metalami, obniża ich wchłanianie i może działać toksycznie na organizm. Filiżanka kawy rozpuszczalnej zawiera go nawet dwa razy więcej niż kawa naturalna, dlatego też nie będzie ona wskazana m.in. dla osób z chorobami nerek.
Najlepsza kawa rozpuszczalna
Ogólna ocena jakości kawy rozpuszczalnej jest bardzo trudna. Zarówno zawartość kofeiny, właściwości prozdrowotne czy zawartość składników niepożądanych zależy od bardzo wielu czynników poczynając od samego ziarna, przez proces palenia ziaren oraz parzenia kawy. Kawa z jedną datą ważności, od jednego producenta może się nawet dwukrotnie różnić zawartością kofeiny. Wobec tych czynników kształtujących jakość kawy samo suszenie ma niewielki wpływ na pity przez nas napar – przy czym tutaj zawsze warto wybierać kawę liofilizowaną.
Liofilizacja to proces usuwania wody polegający na zamrożeniu produktu, a następnie odsublimowaniu z niego lodu. W czasie jego trwania nie używa się wysokiej temperatury, która jest jednym z czynników najbardziej oddziałujących na walory żywności, dlatego spośród wszystkich możliwych sposobów suszenia kawy liofilizacja będzie najłagodniejsza.
Kilka pozycji kawy liofilizowanej dostępnych na rynku:
- Jacobs Gronat Gold
- Jacobs Kronung
- Tchibo Family
- Tchibo Exclusive
- Tchibo For Black
- Tesco Gold Kawa
Podsumowując jeżeli kawa rozpuszczalna smakuje Ci na równi z naturalną nie ma większych powodów do rezygnowania z niej. Należy jednak pamiętać, że jak we wszystkim ważny jest umiar. O ile 1–2 filiżanki dziennie mogą wykazywać właściwości prozdrowotne, to jej duża ilość może się okazać szkodliwa.
Literatura:
- Hoelzl C, Knasmüller S, Wagner KH, Elbling L, Huber W, Kager N, Ferk F, Ehrlich V, Nersesyan A, Neubauer O, Desmarchelier A, Marin-Kuan M, Delatour T, Verguet C, Bezençon C, Besson A, Grathwohl D, Simic T, Kundi M, Schilter B, Cavin C. Instant coffee with high chlorogenic acid levels protects humans against oxidative damage of macromolecules. Mol Nutr Food Res. 2010 Dec;54(12):1722-33.
- Loaëc G, Jacolot P, Helou C, Niquet-Léridon C, Tessier FJ. Acrylamide, 5 hydroxymethylfurfural and N(ε)-carboxymethyl-lysine in coffee substitutes and instant coffees. Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2014 Apr;31(4):593-604.
- Sansano M, Heredia A, Peinado I, Andrés A. Dietary acrylamide: What happens during digestion. Food Chem. 2017 Dec 15;237:58-64
Caffe mała czarna jest piękna + esencja aż chce się żyć, i wznosić się na skrzydłach jej smaku uroku. …. Pozdrowienia dla pierwszych odkrywców kawki……..
Czyli 1 kawa tozpuszczalna nie zaszkodzi.
to już będe wiedzieć jakiej kawy unikać a po jaka sięgać bez obaw.
To jedna nie zaszkodzi.