bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kasza owsiana i jęczmienna jako źródło beta-glukanu w diecie

Kasza owsiana i jęczmienna jako źródło beta-glukanu w diecie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Beta-glukan to jedna z frakcji błonnika, która rozpuszcza się w wodzie. Ze względu na swoje korzystne walory żywieniowe została zakwalifikowana jako składnik żywności funkcjonalnej, dlatego produkty zawierające w składzie tę frakcję powinny na stałe zagościć w codziennym jadłospisie. Beta-glukany wykazują korzystny wpływ w terapii m.in. zapobiegającej hipercholesterolemii, cukrzycy, otyłości oraz chorobom dietozależnym.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Żywność funkcjonalna
  • Beta-glukan – charakterystyka
  • Kasze jęczmienna i owsiana, jako źródła beta-glukanu
  • Beta-glukan – zalecenia spożycia

Żywność funkcjonalna

Dany produkt można zakwalifikować na listę żywności funkcjonalnej, gdy spełnia wytyczne, które w uproszczeniu zostały określone przez Functional Food Science in Europe (FUFOSE) w 1999 r. Zgodnie z definicją, po spożyciu żywności funkcjonalnej oprócz wysokich walorów odżywczych, możemy spodziewać się między innymi wzrostu odporności, poprawy ogólnej kondycji zarówno psychicznej, jak i fizycznej, wpływu profilaktycznego na leczenie chorób szczególnie dietozależnych oraz opóźnienie procesu starzenia się organizmu. Wszystkie wymienione zasługi żywności funkcjonalnej muszą zostać poparte reprezentatywnymi wynikami badań naukowych, które wykazują zawartość składników bioaktywnych w produktach żywieniowych takich jak: witaminy, błonnik, cholina, lecytyna i inne.

Beta-glukan – charakterystyka

Beta-glukan jest polisacharydem, frakcją błonnika niecelulozową, nieskrobiową i rozpuszczalną w wodzie. Wysokie właściwości odżywcze i żywieniowe pozwoliły zakwalifikować go do grupy żywności funkcjonalnej. Głównym źródłem beta-glukanu są zboża: jęczmień i owies oraz grzyby, bakterie i algi. Ze wszystkich frakcji błonnika to właśnie beta-glukany zostały najobszerniej opisane ze względu na korzystny wpływ na obniżenie frakcji LDL cholesterolu we krwi, zapobieganie otyłości, minimalizację rozwoju cukrzycy oraz pozytywny wpływ na mikroflorę jelita.

Kasze jęczmienna i owsiana, jako źródła beta-glukanu

Obie kasze cechują się wysoką zawartością węglowodanów złożonych, białka, witamin i błonnika. W odróżnieniu od innych kasz charakteryzują się szczególnie dużą zawartością beta-glukanu, jako jednej z frakcji błonnika. Ze względu na szeroki wachlarz możliwości kulinarnych i dużą łatwość w przygotowaniu, warto wdrożyć te rodzaje kasz do swojego jadłospisu.

Kasze jęczmienne w 100 g dostarczą ok 4,3–5,3 mg beta-glukanu. Produkowane są z jęczmienia odmiany szklistej. Nie rozklejają się podczas gotowania, zawierają sporą dawkę białka i węglowodanów złożonych. Na sklepowych półkach spotkamy się z następującymi rodzajami kasz jęczmiennych:

  • pęczak zwykły  – ziarno jęczmienia pozbawione łuski,
  • pęczak obtaczany – dodatkowo oczyszczony  pęczak zwykły,
  • perłowa, czyli mazurska: gruba, średnia, drobna – połamane ziarna pęczaku zwykłego,
  • łamana, czyli wiejska, w wersjach: gruba, średnia, drobna – są to  połamane ziarna pęczaku obtaczanego.

Przeczytaj również porównanie kaszy jęczmiennej z kaszą quinoa!

Kasze owsiane, w odróżnieniu od innych kasz poza wysoką zawartością białka, beta-glukanu i błonnika zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone. W sklepach spotkamy się z:

  • kaszą owsianą z całych ziaren owsa,
  • kaszą owsianą z połamanych ziaren owsa.

Aby uzyskać korzystny efekt fizjologiczny warto spożywać również inne przetwory z jęczmienia i owsa. Dobrą alternatywą dla kasz będą płatki owsiane i jęczmienne lub otręby. Badania wykazują, że beta-glukany w połączeniu z błonnikiem są najlepiej wykorzystane przez organizm. Warto dodać, że suplementy nie są tak dobrze przyswajane przez organizm jak składniki dostarczone z pożywieniem.

Beta-glukan – zalecenia spożycia

Powinno się spożywać ok. 3 mg dziennie, aby móc skorzystać ze zbawiennej siły beta-glukanów, co stanowi ok:

  • ¾ 100 gramowej torebki kaszy jęczmiennej lub owsianej,
  • 2/3 filiżanki płatków owsianych,
  • 1,3 szklanki otrębów owsianych.

Beta-glukany występują w owsie, jęczmieniu, grzybach i algach. Produkowane są również przez bakterie, dlatego wykazują korzystny wpływ na mikroflorę jelita. Ze względu na atuty, które opierają się na zapobieganiu niekorzystnym zmianom homeostazy organizmu, hipercholesterolemii, rozwojowi cukrzycy i otyłości, warto spożywać produkty będące bogatym ich źródłem.  

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

10 niezawodnych sposobów na poprawienie…

Prawidłowy metabolizm to niezbędny element każdej diety odchudzającej. Istnieje szereg sposobów, które pomogą zwalczyć problem powolnej przemiany materii. Sprawdź je! Czytaj dalej...

Błonnik – co to jest,…

Błonnik pokarmowy jest ważnym elementem naszej diety, usprawniającym pracę układu trawiennego. Czym tak naprawdę jest i gdzie możemy go znaleźć? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    błonnik
    babka jajowata gdzie kupić cena działanie

    Babka jajowata – cena, gdzie kupić, przeciwwskazania

    nasiona bapki jajowatej jak spożywać nasiona babki jajowatej

    Nasiona babki jajowatej. Jak stosować nasiona babki jajowatej?

    nasiona chia właściwości odchudzanie zastosowanie

    Nasiona chia – przeciwwskazania i skutki uboczne

    produkty bogate w błonnik
    1
    błonnik

    Produkty bogate w błonnik. Błonnik w tabletkach. Skutki nadmiaru błonnika

    beta glukan właściwości dla dzieci
    1
    błonnik

    Beta-glukan – właściwości, skutki uboczne. Beta-glukan dla dzieci

    błonnik witalny
    błonnik

    Błonnik witalny – skład i właściwości. Jak stosować błonnik witalny?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.