Kasza owsiana i jęczmienna jako źródło beta-glukanu w diecie

Beta-glukan to jedna z frakcji błonnika, która rozpuszcza się w wodzie. Ze względu na swoje korzystne walory żywieniowe została zakwalifikowana jako składnik żywności funkcjonalnej, dlatego produkty zawierające w składzie tę frakcję powinny na stałe zagościć w codziennym jadłospisie. Beta-glukany wykazują korzystny wpływ w terapii m.in. zapobiegającej hipercholesterolemii, cukrzycy, otyłości oraz chorobom dietozależnym.
Żywność funkcjonalna
Dany produkt można zakwalifikować na listę żywności funkcjonalnej, gdy spełnia wytyczne, które w uproszczeniu zostały określone przez Functional Food Science in Europe (FUFOSE) w 1999 r. Zgodnie z definicją, po spożyciu żywności funkcjonalnej oprócz wysokich walorów odżywczych, możemy spodziewać się między innymi wzrostu odporności, poprawy ogólnej kondycji zarówno psychicznej, jak i fizycznej, wpływu profilaktycznego na leczenie chorób szczególnie dietozależnych oraz opóźnienie procesu starzenia się organizmu. Wszystkie wymienione zasługi żywności funkcjonalnej muszą zostać poparte reprezentatywnymi wynikami badań naukowych, które wykazują zawartość składników bioaktywnych w produktach żywieniowych takich jak: witaminy, błonnik, cholina, lecytyna i inne.
Beta-glukan – charakterystyka
Beta-glukan jest polisacharydem, frakcją błonnika niecelulozową, nieskrobiową i rozpuszczalną w wodzie. Wysokie właściwości odżywcze i żywieniowe pozwoliły zakwalifikować go do grupy żywności funkcjonalnej. Głównym źródłem beta-glukanu są zboża: jęczmień i owies oraz grzyby, bakterie i algi. Ze wszystkich frakcji błonnika to właśnie beta-glukany zostały najobszerniej opisane ze względu na korzystny wpływ na obniżenie frakcji LDL cholesterolu we krwi, zapobieganie otyłości, minimalizację rozwoju cukrzycy oraz pozytywny wpływ na mikroflorę jelita.
Kasze jęczmienna i owsiana, jako źródła beta-glukanu
Obie kasze cechują się wysoką zawartością węglowodanów złożonych, białka, witamin i błonnika. W odróżnieniu od innych kasz charakteryzują się szczególnie dużą zawartością beta-glukanu, jako jednej z frakcji błonnika. Ze względu na szeroki wachlarz możliwości kulinarnych i dużą łatwość w przygotowaniu, warto wdrożyć te rodzaje kasz do swojego jadłospisu.
Kasze jęczmienne w 100 g dostarczą ok 4,3–5,3 mg beta-glukanu. Produkowane są z jęczmienia odmiany szklistej. Nie rozklejają się podczas gotowania, zawierają sporą dawkę białka i węglowodanów złożonych. Na sklepowych półkach spotkamy się z następującymi rodzajami kasz jęczmiennych:
- pęczak zwykły – ziarno jęczmienia pozbawione łuski,
- pęczak obtaczany – dodatkowo oczyszczony pęczak zwykły,
- perłowa, czyli mazurska: gruba, średnia, drobna – połamane ziarna pęczaku zwykłego,
- łamana, czyli wiejska, w wersjach: gruba, średnia, drobna – są to połamane ziarna pęczaku obtaczanego.
Przeczytaj również porównanie kaszy jęczmiennej z kaszą quinoa!
Kasze owsiane, w odróżnieniu od innych kasz poza wysoką zawartością białka, beta-glukanu i błonnika zawierają zdrowe tłuszcze nienasycone. W sklepach spotkamy się z:
- kaszą owsianą z całych ziaren owsa,
- kaszą owsianą z połamanych ziaren owsa.
Aby uzyskać korzystny efekt fizjologiczny warto spożywać również inne przetwory z jęczmienia i owsa. Dobrą alternatywą dla kasz będą płatki owsiane i jęczmienne lub otręby. Badania wykazują, że beta-glukany w połączeniu z błonnikiem są najlepiej wykorzystane przez organizm. Warto dodać, że suplementy nie są tak dobrze przyswajane przez organizm jak składniki dostarczone z pożywieniem.
Beta-glukan – zalecenia spożycia
Powinno się spożywać ok. 3 mg dziennie, aby móc skorzystać ze zbawiennej siły beta-glukanów, co stanowi ok:
- ¾ 100 gramowej torebki kaszy jęczmiennej lub owsianej,
- 2/3 filiżanki płatków owsianych,
- 1,3 szklanki otrębów owsianych.
Beta-glukany występują w owsie, jęczmieniu, grzybach i algach. Produkowane są również przez bakterie, dlatego wykazują korzystny wpływ na mikroflorę jelita. Ze względu na atuty, które opierają się na zapobieganiu niekorzystnym zmianom homeostazy organizmu, hipercholesterolemii, rozwojowi cukrzycy i otyłości, warto spożywać produkty będące bogatym ich źródłem.

Prawidłowy metabolizm to niezbędny element każdej diety odchudzającej. Istnieje szereg sposobów, które pomogą zwalczyć problem powolnej przemiany materii. Sprawdź je! czytaj więcej
Błonnik pokarmowy jest ważnym elementem naszej diety, usprawniającym pracę układu trawiennego. Czym tak naprawdę jest i gdzie możemy go znaleźć? czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !