bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Beta-glukan. Działa w obronie naszego zdrowia i wspomaga odchudzanie

Beta-glukan. Działa w obronie naszego zdrowia i wspomaga odchudzanie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 19 kwietnia, 2024

Z każdym oddechem lub dotykiem przedostaje się do organizmu ludzkiego cała armia bakterii, która w sprzyjających warunkach może zagrażać zdrowiu a nawet życiu człowieka. Układ odpornościowy w ich zwalczaniu potrzebuje wsparcia. Z pomocą przychodzi mu beta-glukan, substancja naturalnie występująca w znanych i na co dzień spożywanych przez nas produktach. Dowiedzmy się o nim czegoś więcej.

W wielu badaniach dowiedziono wpływ beta-glukanu na działanie układu immunologicznego. Glukan wzmacnia działanie komórek odpornościowych, potęgując do walki z patogenami zagrażającymi zdrowiu.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Beta-glukan
  • Beta-glukan – działanie

Beta-glukan

Beta-glukan, jak już wcześniej wspominaliśmy jest polisacharydem, składnikiem ścian komórkowych drożdży, grzybów i zbóż. Dlatego też jest ceniony i pozyskiwany jako błonnik pokarmowy, który reguluję pracę przewodu pokarmowego. Od wielu lat badane są jego właściwości immunomodulujące, które obok pozytywnych efektów, jakie wywołuje będąc elementem błonnika pokarmowego, są coraz bardziej cenione na całym świecie.

Βeta-glukan może występować w dwóch formach izomerów. Nierozpuszczalny znajdziemy głównie w produktach piekarniczych, natomiast rozpuszczalny w wodzie jest obecny w nieprzetworzonych produktach naturalnych (otręby z owsa, jęczmienia). Im wyższy stopień złożoności cząsteczki budującej glukan, tym lepsze posiada właściwości immunostymulujące oraz co ciekawe, antynowotworowe.

Beta-glukan – działanie

Beta-glukan uważany jest za środek, który zapobiega powstawaniu nowotworów układu pokarmowego, szczególnie jelita grubego. Wszystko dzięki właściwościom powodującym oczyszczanie jelit z zalegających mas kałowych i resztek pokarmowych, które fermentując powodują różne dolegliwości.

Właściwości immunostymulujące beta-glukanu polegają na tym, że po spożyciu błonnika pokarmowego, który zawiera cząsteczkę polisacharydu, rozpoznawana jest ona przez specjalne makrofagi w jelitach. Po przejściu modyfikacji, transportowana jest do szpiku i układu siateczkowo-śródbłonkowego. Następnie małe fragmenty beta-glukanu są uwalniane przez makrofagi i wychwytywane przez elementy układu odpornościowego, wywołując tym samym odpowiedź immunologiczną.

Oprócz powyższego korzystnego działania beta-glukanów, ma także właściwości obniżające ciśnienie krwi, wyrównujące stężenie glukozy we krwi, co zapobiega powstawaniu cukrzycy typu 2. Jego właściwości obniżające poziom cholesterolu w surowicy krwi, wykorzystywane są u osób, które zmagają się z hipercholesterolemią.

Składnik błonnika pokarmowego, jakim jest beta-glukan, ma szerokie zastosowanie i wiele prozdrowotnych właściwości. Warto szukać produktów zawierających ten polisacharyd, który nie tylko świetnie usprawnia pracę przewodu pokarmowego, ale także ma wiele innych zalet, w tym wzmacniania układu odpornościowego.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Błonnik – co to jest,…

Błonnik pokarmowy jest ważnym elementem naszej diety, usprawniającym pracę układu trawiennego. Czym tak naprawdę jest i gdzie możemy go znaleźć? Czytaj dalej...
produkty bogate w błonnik
błonnik

Produkty bogate w błonnik. Błonnik…

Błonnik pokarmowy nazywany jest inaczej włóknem pokarmowym. Należy do węglowodanów złożonych, czyli polisacharydów. W jego skład wchodzą ligniny, hemiceluluzy, celuloza, gumy, śluzy i pektyny. Jest to grupa substancji pochodzenia roślinnego,… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > błonnik

    błonnik Hipercholesterolemia odporność składniki odżywcze skóra
    uroda

    Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?

    Czy miażdżyca boli? Obalamy mity
    miażdżyca

    Czy miażdżyca boli? Obalamy mity

    Kawałki węgla kamiennego na szarym tle.

    Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków

    przeziębienie

    Jak zapobiegać częstym problemom z gardłem?

    Kobieta z uśmiechem trzyma kapsułkę omega-3.
    składniki odżywcze

    Kluczowe powody przyjmowania witaminy D3 z K2

    Kobieta pokazuje kapsułki z witaminami.
    składniki odżywcze

    Znaczenie suplementacji witaminy D3 i K2 dla zdrowia

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.