Beta-glukan. Działa w obronie naszego zdrowia i wspomaga odchudzanie
Aktualizacja: 19 kwietnia, 2024
Z każdym oddechem lub dotykiem przedostaje się do organizmu ludzkiego cała armia bakterii, która w sprzyjających warunkach może zagrażać zdrowiu a nawet życiu człowieka. Układ odpornościowy w ich zwalczaniu potrzebuje wsparcia. Z pomocą przychodzi mu beta-glukan, substancja naturalnie występująca w znanych i na co dzień spożywanych przez nas produktach. Dowiedzmy się o nim czegoś więcej.
W wielu badaniach dowiedziono wpływ beta-glukanu na działanie układu immunologicznego. Glukan wzmacnia działanie komórek odpornościowych, potęgując do walki z patogenami zagrażającymi zdrowiu.
Beta-glukan
Beta-glukan, jak już wcześniej wspominaliśmy jest polisacharydem, składnikiem ścian komórkowych drożdży, grzybów i zbóż. Dlatego też jest ceniony i pozyskiwany jako błonnik pokarmowy, który reguluję pracę przewodu pokarmowego. Od wielu lat badane są jego właściwości immunomodulujące, które obok pozytywnych efektów, jakie wywołuje będąc elementem błonnika pokarmowego, są coraz bardziej cenione na całym świecie.
Βeta-glukan może występować w dwóch formach izomerów. Nierozpuszczalny znajdziemy głównie w produktach piekarniczych, natomiast rozpuszczalny w wodzie jest obecny w nieprzetworzonych produktach naturalnych (otręby z owsa, jęczmienia). Im wyższy stopień złożoności cząsteczki budującej glukan, tym lepsze posiada właściwości immunostymulujące oraz co ciekawe, antynowotworowe.
Beta-glukan – działanie
Beta-glukan uważany jest za środek, który zapobiega powstawaniu nowotworów układu pokarmowego, szczególnie jelita grubego. Wszystko dzięki właściwościom powodującym oczyszczanie jelit z zalegających mas kałowych i resztek pokarmowych, które fermentując powodują różne dolegliwości.
Właściwości immunostymulujące beta-glukanu polegają na tym, że po spożyciu błonnika pokarmowego, który zawiera cząsteczkę polisacharydu, rozpoznawana jest ona przez specjalne makrofagi w jelitach. Po przejściu modyfikacji, transportowana jest do szpiku i układu siateczkowo-śródbłonkowego. Następnie małe fragmenty beta-glukanu są uwalniane przez makrofagi i wychwytywane przez elementy układu odpornościowego, wywołując tym samym odpowiedź immunologiczną.
Oprócz powyższego korzystnego działania beta-glukanów, ma także właściwości obniżające ciśnienie krwi, wyrównujące stężenie glukozy we krwi, co zapobiega powstawaniu cukrzycy typu 2. Jego właściwości obniżające poziom cholesterolu w surowicy krwi, wykorzystywane są u osób, które zmagają się z hipercholesterolemią.
Składnik błonnika pokarmowego, jakim jest beta-glukan, ma szerokie zastosowanie i wiele prozdrowotnych właściwości. Warto szukać produktów zawierających ten polisacharyd, który nie tylko świetnie usprawnia pracę przewodu pokarmowego, ale także ma wiele innych zalet, w tym wzmacniania układu odpornościowego.