bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Żywność funkcjonalna w Polsce – czy ma jakieś wady?    

Żywność funkcjonalna w Polsce – czy ma jakieś wady?    

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 26 marca, 2024

Coraz więcej osób ulega nowym trendom związanym ze zdrowym stylem życia i wartościowym odżywianiem – i bardzo dobrze! Z roku na rok rośnie grono osób, które poszukują żywności

o wysokiej wartości żywieniowej. W odpowiedzi na potrzeby konsumentów, produkty należące do kategorii żywności funkcjonalnej są coraz łatwiej dostępne w polskich sklepach.

Na przestrzeni kilku ostatnich lat rynek żywności funkcjonalnej uległ dynamicznemu rozwojowi. Obecnie, liczba żywności tego typu również wzrasta. Powstaje coraz więcej produktów adresowanych do ludzi cierpiących na różne schorzenia. Pomimo popularności tych produktów, nie została utworzona oficjalna definicja. W powszechnym użyciu mianem żywności funkcjonalnej określa się produkty, które mogą być elementem codziennej diety oraz mają korzystny wpływ na zdrowie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Żywność funkcjonalna
  • Żywność funkcjonalna w Polsce
  • Żywność funkcjonalna - przykłady
  • Żywność funkcjonalna - wady

Żywność funkcjonalna

Pojęcie żywności funkcjonalnej zdefiniowane przez FUFOSE – Functional Food Science in Europe i brzmi następująco:

„ Żywność może być uznana za funkcjonalną, jeśli udowodniono jej korzystny wpływ na jedną lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy, który to wpływ polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia i/lub zmniejszaniu ryzyka chorób. Żywność funkcjonalna musi przypominać postacią żywność konwencjonalną i wykazywać korzystne oddziaływanie w ilościach, które oczekuje się, że będą normalnie spożywane z dietą – nie są to tabletki ani kapsułki, ale część składowa prawidłowej diety.”

Żywność funkcjonalną dzieli się na następujące grupy:

  • naturalna żywność funkcjonalna, np. warzywa, ryby,
  • produkt wzbogacony w dowolny składnik prozdrowotny: witaminy, składniki mineralne, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, probiotyki i prebiotyki, sterole,
  • produkty z wyeliminowanym składnikiem niekorzystnym dla zdrowia np. zmniejszona zawartość cukru, soli czy cholesterolu,
  • produkty ze zwiększoną biodostępnością konkretnego składnika, np. magnezu.
Soki warzywne oraz owocowe należą do najbardziej popularnych produktów żywnościowych w Polsce.

Soki warzywne oraz owocowe należą do najbardziej popularnych produktów żywnościowych w Polsce.

Żywność funkcjonalna jest podzielona również ze względu na wspomaganie profilaktyki chorobowej, wyróżnia się:

  • zmniejszającą ryzyko chorób krążenia,
  • zmniejszającą ryzyko osteoporozy,
  • zmniejszającą ryzyko chorób nowotworowych,
  • łagodząca zaburzenia metaboliczne,
  • obniżającą ryzyko choroby niedokrwiennej serca,
  • obniżającą poziomu cholesterolu,
  • wspomagającą zwalczanie nadwagi i otyłości.

Walory zdrowotne żywności funkcjonalnej muszą zostać udokumentowane zanim zostaną wprowadzone na rynek. Potrzebny jest szereg badań biochemicznych oraz klinicznych, aby działanie zdrowotne zostało w prawidłowy sposób potwierdzone.

Żywność funkcjonalna w Polsce

Stany Zjednoczone oraz Japonia, to kraje przodujące w produkcji żywności funkcjonalnej. W Polsce rynek tych produktów nie jest rozwinięty na taką skalę. Mimo tego zainteresowanie zarówno producentów, jak i konsumentów stale wzrasta. Do najbardziej rozpowszechnionych grup produktów funkcjonalnych w naszym kraju należą: produkty śniadaniowe zbożowe, soki warzywne oraz owocowe, produkty mleczne, napoje energetyczne. Natomiast dodatkami do żywności funkcjonalnej są głównie: witaminy, błonnik, a także składniki mineralne tj. wapń i magnez.

Polscy producenci proponują produkty, które są zaliczane do takich grup żywności funkcjonalnej, jak:

  • wysokobłonnikowa
  • niskotłuszczowa
  • niskosodowa
  • niskoenergetyczna

Żywność funkcjonalna – przykłady

Żywność funkcjonalna może w dużym stopniu przyczynić się do poprawy odżywiania ludności na całym świecie. Aby przyniosła korzystne efekty, musi być spożywana regularnie. Żywność ta, wzbogacana jest takimi składnikami jak: błonnik pokarmowy, witaminy, minerały, aminokwasy, lecytyna, probiotyki.

Ze względu na skład, żywność funkcjonalna dzieli się na:

  • niskoenergetyczną,
  • probiotyczną,
  • niskosodową,
  • energetyzującą,
  • niecholesterolową,
  • wysokobłonnikową.

Obecnie w sklepach można znaleźć następujące produkty żywności funkcjonalnej:

  • fermentowane napoje mleczne – zawierające bakterie pro biotyczne, hamujące rozwój bakterii gnilnych i patogennych,
  • tłuszcze do smarowania pieczywa (margaryna) – zawierające sterole roślinne, obniżające poziom cholesterolu,
  • płatki śniadaniowe,
  • jaja wzbogacane kwasami omega – 3,
  • batony muesli,
  • soki,
  • napoje energetyczne.

Żywność funkcjonalna – wady

Żywność funkcjonalna charakteryzuje się szeregiem zalet, ale niestety posiada także wady. Należy pamiętać, że spożywanie żywności wzbogacanej w witaminy i minerały jest związane z ryzykiem nadmiernego skumulowania się tych substancji w organizmie. Zrównoważona dieta w połączeniu z żywnością wzbogacaną oraz niejednokrotnie suplementami diety może okazać się niebezpieczna dla funkcjonowania organizmu.

Żywność funkcjonalna ma dużo do zaoferowania, aczkolwiek nie należy traktować jej jak rozwiązanie wszystkich problemów żywieniowych. Może ona być znakomitym uzupełnieniem wartościowej
i zbilansowanej diety. Warto pamiętać, że produkty spożywcze takie, jak warzywa i owoce, nie muszą być wzbogacane, aby zostały zaliczone do grupy żywności funkcjonalnej.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Agnieszka Czapla ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Świadome i zdrowe zakupy– czyli…

Przy zdrowym odżywaniu bardzo często zastanawiamy się, co tak naprawdę powinniśmy kupić i jeść. Oto kilka produktów, które powinny na stałe zagościć w naszej kuchni. Czytaj dalej...
Ryby i owoce morza

5 powodów dlaczego powinniśmy jeść…

Ryby- wszyscy wiemy doskonale, że są zdrowe i należy je włączyć do jadłospisu. Zalecają je lekarze, dietetycy, a nawet promotorzy zdrowia. Nie bez przyczyny…Zobacz koniecznie, co w sobie kryją i… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    Zdrowa dieta

    Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

    Warzywa ułożone w kształcie koła.
    16

    Zbilansowana dieta – prawidłowe proporcje węglowodanów, białka i tłuszczów

    Znaczenie zrównoważonej diety w zdrowym stylu życia

    Jak pandemia zmieniła nasze nawyki żywieniowe?

    Dlaczego zdrowe nawyki żywieniowe są ważne?

    Talerz zdrowego żywienia

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.