Kardamon – idealna przyprawa do dań ryżowych
Aktualizacja: 16 października, 2020
Kardamon jest przyprawą korzenną, głównie wykorzystywaną w kuchni orientalnej. Nadaje się zarówno do dań słonych, jak i słodkich. Ze względu na jego bogaty w składniki mineralne skład, warto wprowadzić go do swojej kuchni.
Kardamon do ryżu i nie tylko
Na lato świetnie sprawdzają się lekkie dania z ryżem. Szybkie do przygotowania i o wiele lżejsze niż np. makarony czy gulasze z ziemniakami. Do ryżu można dodać zarówno owoce, jak i warzywa. Można również przygotować dania kuchni indyjskiej. Do gotującego się ryżu warto dodać kurkumę w celu jego zabarwienia i nadania lekkiego aromatu, a do kurczaka i warzyw odrobinę anyżu. W ten sposób uzyskamy aromatyczne i zdrowe danie.
Kardamon jednak świetnie współgra nie tylko z ryżem. Jako przyprawa może być dodawany także do deserów i kawy. Warto wiedzieć także, że uznawany jest jako naturalny afrodyzjak. Z tego powodu znajdziemy go również w składzie wielu perfum.
Na sam koniec, aby przekonać Was do kardamonu, warto wspomnieć o jego właściwościach leczniczych. Komu przyniesie ulgę? Na pewno osobom cierpiącym na astmę, zapalenie gardła, oskrzeli, a także z problemami układu pokarmowego.