bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Ksenobiotyki. Przykłady, metabolizm i ich wpływ na organizm człowieka

Ksenobiotyki. Przykłady, metabolizm i ich wpływ na organizm człowieka

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 27 marca, 2019

Każdego dnia nasz organizm toczy walkę z licznymi substancjami, które przedostają się do naszych narządów. Nieświadomie zatruwamy nasze ciała i nie zdajemy sobie sprawy z konsekwencji. Przyczyną jest postęp cywilizacyjny, który powoduje powiększające się zanieczyszczenie powietrza i coraz częstsze stosowanie szkodliwych środków. Wpływa to bezpośrednio na otoczenie, w którym żyjemy. Zobaczmy zatem, czym są ksenobiotyki i gdzie możemy je spotkać.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Ksenobiotyki
  • Ksenobiotyki – metabolizm
  • Ksenobiotyki – przykłady
  • Ksenobiotyki – wpływ na organizm człowieka

Ksenobiotyki

Ksenobiotykami określamy grupę substancji chemicznych, które przedostają się do naszego organizmu z zewnątrz. Dochodzi do tego za pośrednictwem wdychanego powietrza, spożywanej żywności i wody oraz zażywanych leków. Ksenobiotyki otaczają nas z każdej strony. Zaliczymy do nich kosmetyki, leki, środki chemiczne czy konserwanty w żywności, którą na co dzień zjadamy. Organizm sam nie wytwarza tych związków ani w żaden sposób ich nie wykorzystuje. Ich rolą jest uszkodzenie tkanek i narządów głównie wątroby i nerek. Ksenobiotyki wpływają na układ hormonalny poprzez naśladownictwo lub hamowanie aktywności naturalnych sterowników zajmujących się prawidłowym funkcjonowaniem tego układu.

Ksenobiotyki – metabolizm

Ksenobiotyki ulęgają w naszym organizmie kilku procesom, do których zalicza się wchłanianie, rozmieszczenie, przemiany biochemiczne i wydalanie. Wchłanianie następuje przez skórę, układ oddechowy, pokarmowy i krwionośny. Ten ostatni umożliwia toksynom przemieszczanie się w organizmie wraz z krwią do różnych rejonów naszego ciała. Jeśli chodzi o układ pokarmowy, to absorpcja zachodzić może w każdym jego odcinku. W jamie ustnej wchłania się niewielka ilość toksyn, znacznie więcej w żołądku, lecz największa ilość ksenobiotyków zostaje wprowadzona do organizmu poprzez jelito cienkie. Następny etap po wchłanianiu i rozmieszczeniu w narządach to przemiana biochemiczna, której celem jest przekształcenie toksyn w związki polarne. Oznacza to, że staną się one rozpuszczalne w wodzie, a dzięki temu organizm łatwiej sobie poradzi z ich wydaleniem. Zazwyczaj organizm usuwa te substancje na zewnątrz, jednak zdarza się, iż następuje ich kumulacja w poszczególnych rejonach ciała. Mogą się gromadzić w kościach, tarczycy, a nawet mózgu. W przypadku nagłego zachorowania lub utraty wagi uwalniają się i powodują zatrucie.

Ksenobiotyki – przykłady

Ksenobiotyki to bogata grupa związków chemicznych, które możemy znaleźć w produktach używanych przez nas codziennie. Wśród nich wymienić można leki, kosmetyki, chemię gospodarczą, farby, lakiery, środki do ochrony roślin czy różne toksyny, jak te pojawiające się na owocach w postaci pleśni.

W spożywanej przez nas żywności jest wiele pierwiastków, które nieświadomie przyjmujemy i tym samym sobie szkodzimy. Jednym z nich jest nikiel, który znajdziemy w ziemniakach, margarynie, kawie, herbacie, łososiu i czekoladzie. Zawierają go leki i papierosy, a także pojawia się na narzędziach kuchennych, którymi przygotowujemy posiłki. Innym znanym i niebezpiecznym pierwiastkiem jest ołów. Związki ołowiu przedostają się przez naszą skórę i drogi oddechowe wyrządzając w dłuższej perspektywie czasowej wiele negatywnych zmian. Tak samo dzieje się w przypadku stosowania pestycydów, środków ochronnych dla roślin. Niestety, dbając o rośliny zaniedbujemy siebie, bowiem związki z tych środków chemicznych gromadzone są w pożywieniu, które zjadamy.

Ksenobiotyki – wpływ na organizm człowieka

Ksenobiotyki oddziałują w znaczący sposób na nasz organizm. Nie ma się co dziwić, ponieważ mamy do czynienia z substancjami chemicznymi. Oprócz wspomnianej wyżej ich roli w uszkodzeniu wątroby i nerek, związki te doprowadzają do osłabienia naszej odporności. Coraz częstsze pojawianie się alergii wśród dzieci, jak i dorosłych może być także skutkiem obecności ksenobiotyków w naszym środowisku, które łatwo przedostają się do naszego ciała. Powodują one także nadwrażliwość i wpływają na kondycję psychiczną (możemy stawać się agresywni). Utrudniają odpowiednie wchłanianie substancji odżywczych z dostarczanego przez nas pokarmu, a także przyczyniają się do gorszego transportu tlenu, przez co możemy czuć się senni i osłabieni.

WażneZawiązki niklu i ołowiu są bardzo niebezpieczne, ponieważ uszkadzają komórki naszego organizmu, osłabiają układ odpornościowy i przyczyniają się do chorób nowotworowych i alergii.  Ołowiu powinny unikać kobiety w ciąży, gdyż układ immunologiczny dziecka może zostać znacząco osłabiony.

Ksenobiotyki, czyli toksyczne substancje towarzyszą nam każdego dnia. Nie jesteśmy w stanie całkowicie pozbyć się ich i wyeliminować z naszego życia. Znajdują się w lekach, kosmetykach, powietrzu czy spalinach samochodowych. Oddziałują negatywnie na nasz układ odpornościowy i hormonalny. Jednak, jedząc mało przetworzoną żywność, bogatą w błonnik, czerwone owoce i zielone warzywa, które są bogate w antyoksydanty powodujące oczyszczenie ciała, możemy zminimalizować ich działanie. Warto ograniczyć żywność typu fast food, unikać należy zepsutego jedzenia i nadużywania leków.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Magdalena Mirta
Magdalena Mirta , Psycholog i pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
konserwanty

Konserwanty w żywności – jak…

Kryją się w niemal każdym produkcie i podstępnie niszczą nasze zdrowie. Czy możemy je całkowicie wyeliminować? Czytaj dalej...
kosmetyki

Pomiędzy kosmetykami drogeryjnymi, a naturalnymi…

Obok komercyjnych produktów znanych marek istnieją również mniej popularne kosmetyki naturalne. Dowiedz się więcej o kupowanych przez ciebie kosmetykach, pomoże ci to w kolejnych zakupach. Czytaj dalej...
kosmetyki

Kosmetyki do pielęgnacji – ich…

Co należy wiedzieć, aby wybrać te bezpieczne dla naszego zdrowia? Czytaj dalej...
metale ciężkie

Kadm, ołów, rtęć i arsen,…

Są jednymi z najbardziej szkodliwych dla zdrowia składników pożywienia, mogących wywoływać poważne powikłania zdrowotne. Przekonaj się jakie. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie

    zatrucie

    Zatrucie alkoholowe – limity, powikłania, pomóc przy zatruciu

    8 wskazówek, jak uniknąć zatrucia pokarmowego podczas wakacji

    Objawy zatrucia jadem kiełbasianym

    solanina zatrucie solaniną
    zatrucie

    Solanina – niebezpieczna substancja w ziemniakach. Zatrucie solaniną

    jad kiełbasiany jak powstaje
    zatrucie

    Jak powstaje jad kiełbasiany i jak go rozpoznać?

    arsen wpływ na organizm skutki szkodliwość
    metale ciężkie

    Czym jest arsen? Jak usunąć arsen z organizmu?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.