bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. 5 informacji, które warto przeczytać na etykiecie produktu

5 informacji, które warto przeczytać na etykiecie produktu

🕣 2 min czytania

Jak z pewnością już wiecie, zdrowy styl życia zaczyna się od zmian w sposobie robienia zakupów. To właśnie od rodzaju kupowanych przez nas produktów możemy zacząć zdrowe odżywianie. Czytając etykiety, szczególną uwagę zwróć na te kilka informacji.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • 5 najważniejszych informacji z etykiet produktu

5 najważniejszych informacji z etykiet produktu

Oczywiście nie wszystkie produkty, które kupujemy posiadają etykiety, np. warzywa i owoce. Przy ich zakupie kierujmy się świeżością i porą, w której dorastają. Starajmy kupować warzywa lokalne i sezonowe, wówczas istnieje większe prawdopodobieństwo, że nie były mrożone i nie straciły swoich właściwości w czasie długiego transportu. To samo tyczy się owoców. Jeśli już decydujemy się na egzotyczne gatunki, wybierajmy jedynie dojrzałe i świeże sztuki.

Kupując produkty pakowane, które zawierają etykiety zwróć szczególną uwagę na:

  • termin przydatności do spożycia. Nie kupuj produktów przeterminowanych, bądź bliskich terminu, jeśli wiesz, że nie zdołasz ich zużyć do tego czasu. Uważaj na promocje, często sklepy obejmują promocją właśnie produkty, którym kończy się termin przydatności;
  • skład produktu. Zazwyczaj jako pierwsze wymieniane są składniki, których zawartość jest największa w danym produkcie. Jeśli zatem w ketchupie na pierwszym miejscu zamiast pomidorów znajdziemy wodę, zastanówmy się czy jest to najlepszy z dostępnych na półce ketchup;
  • konserwanty i inne dodatki do żywności – skład produktu przeanalizuj także pod kątem zawartości dodatków do żywności. Wybierajmy produkty, które zawierają ich jak najmniej;
  • wartość kaloryczna – osoby dbające o szczupłą sylwetkę, powinny także zwrócić uwagę na wartość kaloryczną produktu. Jak się okazuje ten sam produkt różnych firm może zawierać różną ilość kalorii;
  • zawartość węglowodanów, białka i tłuszczów – w zależności od rodzaju produktów, warto zwrócić uwagę na poszczególne składniki odżywcze. W produktach nabiałowych im wyższa zawartość białka tym lepiej.

Jeśli skład produktu jest dla ciebie niezrozumiały, zawierający liczne symbole i liczby, polecamy zapoznać się z najczęściej stosowanymi dodatkami do żywności. W składzie zaznaczane są w postaci symbolów np. E125. Nie zawsze jednak muszą oznaczać substancje zagrażające zdrowiu. Przykładem może być witamina C, która często oznaczana jest symbolem E300.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
BonaVita
BonaVita ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Etykiety spożywcze – jak je…

Czytanie etykiet przy półce sklepowej niestety nie jest powszechne. Zazwyczaj w pośpiechu wrzucamy do koszyka produkty, które musimy lub chcemy kupić nie bacząc na ich skład. Czy dobrze robimy? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe

    konserwanty
    wędliny skład zawarte konserwanty czy są zdrowe?
    mięso

    Wędliny – produkcja, skład, przepisy

    sorbinian potasu źródła wpływ na zdrowie
    5
    konserwanty

    Sorbinian potasu – źródła, szkodliwość

    10
    konserwanty

    Formaldehyd – zastosowanie, źródła w żywności oraz szkodliwość

    Produkty „zero kalorii” – czy to się opłaca?

    Jak pozbyć się szkodliwych pestycydów z warzyw i owoców?

    4

    Benzoesan sodu – szkodliwość, otrzymywanie i zastosowanie

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.