5 informacji, które warto przeczytać na etykiecie produktu
Jak z pewnością już wiecie, zdrowy styl życia zaczyna się od zmian w sposobie robienia zakupów. To właśnie od rodzaju kupowanych przez nas produktów możemy zacząć zdrowe odżywianie. Czytając etykiety, szczególną uwagę zwróć na te kilka informacji.
5 najważniejszych informacji z etykiet produktu
Oczywiście nie wszystkie produkty, które kupujemy posiadają etykiety, np. warzywa i owoce. Przy ich zakupie kierujmy się świeżością i porą, w której dorastają. Starajmy kupować warzywa lokalne i sezonowe, wówczas istnieje większe prawdopodobieństwo, że nie były mrożone i nie straciły swoich właściwości w czasie długiego transportu. To samo tyczy się owoców. Jeśli już decydujemy się na egzotyczne gatunki, wybierajmy jedynie dojrzałe i świeże sztuki.
Kupując produkty pakowane, które zawierają etykiety zwróć szczególną uwagę na:
- termin przydatności do spożycia. Nie kupuj produktów przeterminowanych, bądź bliskich terminu, jeśli wiesz, że nie zdołasz ich zużyć do tego czasu. Uważaj na promocje, często sklepy obejmują promocją właśnie produkty, którym kończy się termin przydatności;
- skład produktu. Zazwyczaj jako pierwsze wymieniane są składniki, których zawartość jest największa w danym produkcie. Jeśli zatem w ketchupie na pierwszym miejscu zamiast pomidorów znajdziemy wodę, zastanówmy się czy jest to najlepszy z dostępnych na półce ketchup;
- konserwanty i inne dodatki do żywności – skład produktu przeanalizuj także pod kątem zawartości dodatków do żywności. Wybierajmy produkty, które zawierają ich jak najmniej;
- wartość kaloryczna – osoby dbające o szczupłą sylwetkę, powinny także zwrócić uwagę na wartość kaloryczną produktu. Jak się okazuje ten sam produkt różnych firm może zawierać różną ilość kalorii;
- zawartość węglowodanów, białka i tłuszczów – w zależności od rodzaju produktów, warto zwrócić uwagę na poszczególne składniki odżywcze. W produktach nabiałowych im wyższa zawartość białka tym lepiej.
Jeśli skład produktu jest dla ciebie niezrozumiały, zawierający liczne symbole i liczby, polecamy zapoznać się z najczęściej stosowanymi dodatkami do żywności. W składzie zaznaczane są w postaci symbolów np. E125. Nie zawsze jednak muszą oznaczać substancje zagrażające zdrowiu. Przykładem może być witamina C, która często oznaczana jest symbolem E300.