Jagody camu camu (Myrciaria dubia) – właściwości i zastosowanie
Aktualizacja: 4 kwietnia, 2024
Kwaśne w smaku, amazońskie jagody camu camu biją na głowę pod względem zawartości witaminy C żurawinę, czarną porzeczkę, acerolę czy też dziką różę. Znajduje się w nich również cała gama składników mineralnych oraz witamin, dzięki czemu Myrciaria dubię możesz śmiało zastosować nie tylko w przypadku osłabionej odporności organizmu, czy w celu wzmocnienia naczyń krwionośnych.
Myrciaria dubia
Myrciaria dubia to łacińska nazwa jagód camu camu, które w naturalnych warunkach rosną na małych krzakach na terenach dorzecza rzeki Amazonki. Z barwy i wyglądu przypominają owoce jabłoni, jednak wielkością bliżej im do drobnej jarzębiny. Dostępnych jest wiele preparatów w formie kapsułek, tabletek, proszku czy też suszonych jagód, jednak to właśnie w naturalnej formie małe owoce dostarczają najwięcej składników mineralnych, witamin i substancji bioaktywnych. Odstraszać może jedynie kwaśny smak, trudna dostępność oraz wysoka cena.
Camu camu – właściwości
Egzotyczna nazwa „camu camu”, może sugerować nadzwyczajne właściwości prozdrowotne. Jagody Myrciaria dubia kryją w sobie moc rozmaitych składników odżywczych, mogących wspomóc leczenie wielu schorzeń.
Potężna dawka witaminy C zawarta w jagodach camu camu bije na głowę acerolę, żurawinę, czarną porzeczkę czy też paprykę lub dziką różę. Witamina C poprawia odporność organizmu, wpływa na tworzenie kolagenu w skórze, wzmacnia zatem włosy, skórę oraz paznokcie. Ma działanie antynowotworowe, co potwierdzają liczne badania naukowe, niszczy komórki rakowe jelita grubego, spowalnia proces starzenia się organizmu. Jagody camu camu mają właściwości przeciwzapalnie, łagodzą zapalenie stawów, opuchliznę, sztywność oraz ból w stawach. Ponadto redukuje stres oksydacyjny, który powoduje m.in. miażdżyce i otyłość. Myrciaria dubia charakteryzują się ponadto wysoką zawartością beta-karotenu, który zaliczany jest do substancji przeciwutleniających z rodziny karotenoidów. Beta-karoten poprawia wzrok, ostrość widzenia i wpływa korzystnie na pracę całego narządu wzroku. Jagody camu camu dostarczają sporej dawki błonnika i posiadają niski indeks glikemiczny. Mogą zatem pozwolić sobie na ich spożywanie osoby z cukrzycą oraz sportowcy.
Analizując korzyści płynące ze spożywania jagód camu camu, mogę je polecić szczególnie osobom dorosłym, sportowcom oraz osobom w starszym wieku. Myrciaria dubia wpływają korzystnie na pracę oczu, wzmacniają stawy, łagodzą ból stawów, opuchliznę oraz zapobiegają rozwojowi nowotworów. Wymienione schorzenia są charakterystyczna dla wieku starczego. Oczywiście przez całe życie powinniśmy dostarczać organizmowi optymalnej ilości składników wraz z dietą, aby nie powodować niedoborów, które organizm ujawnia w postaci chorób, schorzeń czy też wypadających włosów lub paznokci. Osoby starsze, które zmagają się z reumatyzmem oraz wszelkimi dolegliwościami ze strony układu kostnego, powinny wdrożyć źródła witaminy C do diety.
Camu camu – zastosowanie
Camu camu są dostępne w postaci kapsułek, które możemy łykać zgodnie z zaleceniami producenta lub sproszkowanego miąższu, który śmiało możemy spożyć z koktajlem owocowym lub jako dodatek do zimnych sosów do sałatek. Proszek świetnie nada się do rozpuszczenia w zimnym soku lub wodzie, jako składnik owsianki czy naleśników. Jak wcześniej wspomniałam, możemy również dostać świeże owoce Myrciaria dubia i ta opcja jest najbardziej wartościowa. Świeże owoce możemy dodać w niewielkiej ilości do sałatki ze świeżych warzyw lub owoców oraz spożywać na surowo.
Jagody camu camu możemy zakupić w internetowych lub stacjonarnych sklepach z ekologiczną żywnością. Sproszkowany miąższ oraz kapsułki są bardziej ekonomiczne niż świeże owoce, za których stu gramowe opakowanie zapłacimy ok. 45 zł. Literatura: „Właściwości zdrowotne jagód camu camu”; Anna Zwolińska; portal.abczdrowie.pl „Jagody CAMU CAMU – skarb Amazonii”; Agnieszka Gotówka; biokurier.pl