bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jagody camu camu (Myrciaria dubia) – właściwości i zastosowanie

Jagody camu camu (Myrciaria dubia) – właściwości i zastosowanie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 28 stycznia, 2025

Kwaśne w smaku, amazońskie jagody camu camu biją na głowę pod względem zawartości witaminy C żurawinę, czarną porzeczkę, acerolę czy też dziką różę. Znajduje się w nich również cała gama składników mineralnych oraz witamin, dzięki czemu Myrciaria dubię możesz śmiało zastosować nie tylko w przypadku osłabionej odporności organizmu, czy w celu wzmocnienia naczyń krwionośnych.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Myrciaria dubia
  • Camu camu – właściwości
  • Camu camu – zastosowanie

Myrciaria dubia

Myrciaria dubia to łacińska nazwa jagód camu camu, które w naturalnych warunkach rosną na małych krzakach na terenach dorzecza rzeki Amazonki. Z barwy i wyglądu przypominają owoce jabłoni, jednak wielkością bliżej im do drobnej jarzębiny. Dostępnych jest wiele preparatów w formie kapsułek, tabletek, proszku czy też suszonych jagód, jednak to właśnie w naturalnej formie małe owoce dostarczają najwięcej składników mineralnych, witamin i substancji bioaktywnych. Odstraszać może jedynie kwaśny smak, trudna dostępność oraz wysoka cena.   

Camu camu – właściwości

Egzotyczna nazwa „camu camu”, może sugerować nadzwyczajne właściwości prozdrowotne. Jagody Myrciaria dubia kryją w sobie moc rozmaitych składników odżywczych, mogących wspomóc leczenie wielu schorzeń.

Potężna dawka witaminy C zawarta w jagodach camu camu bije na głowę acerolę, żurawinę, czarną porzeczkę czy też paprykę lub dziką różę. Witamina C poprawia odporność organizmu, wpływa na tworzenie kolagenu w skórze, wzmacnia zatem włosy, skórę oraz paznokcie. Ma działanie antynowotworowe, co potwierdzają liczne badania naukowe, niszczy komórki rakowe jelita grubego, spowalnia proces starzenia się organizmu. Jagody camu camu mają właściwości przeciwzapalnie, łagodzą zapalenie stawów, opuchliznę, sztywność oraz ból w stawach. Ponadto redukuje stres oksydacyjny, który powoduje m.in. miażdżyce i otyłość. Myrciaria dubia charakteryzują się ponadto wysoką zawartością beta-karotenu, który zaliczany jest do substancji przeciwutleniających z rodziny karotenoidów. Beta-karoten poprawia wzrok, ostrość widzenia i wpływa korzystnie na pracę całego narządu wzroku. Jagody camu camu dostarczają sporej dawki błonnika i posiadają niski indeks glikemiczny. Mogą zatem pozwolić sobie na ich spożywanie osoby z cukrzycą oraz sportowcy.

Analizując korzyści płynące ze spożywania jagód camu camu, mogę je polecić szczególnie osobom dorosłym, sportowcom oraz osobom w starszym wieku. Myrciaria dubia wpływają korzystnie na pracę oczu, wzmacniają stawy, łagodzą ból stawów, opuchliznę oraz zapobiegają rozwojowi nowotworów. Wymienione schorzenia są charakterystyczna dla wieku starczego. Oczywiście przez całe życie powinniśmy dostarczać organizmowi optymalnej ilości składników wraz z dietą, aby nie powodować niedoborów, które organizm ujawnia w postaci chorób, schorzeń czy też wypadających włosów lub paznokci. Osoby starsze, które zmagają się z reumatyzmem oraz wszelkimi dolegliwościami ze strony układu kostnego, powinny wdrożyć źródła witaminy C do diety.

Camu camu – zastosowanie

Camu camu są dostępne w postaci kapsułek, które możemy łykać zgodnie z zaleceniami producenta lub sproszkowanego miąższu, który śmiało możemy spożyć z koktajlem owocowym lub jako dodatek do zimnych sosów do sałatek. Proszek świetnie nada się do rozpuszczenia w zimnym soku lub wodzie, jako składnik owsianki czy naleśników.  Jak wcześniej wspomniałam, możemy również dostać świeże owoce Myrciaria dubia i  ta opcja jest najbardziej wartościowa. Świeże owoce możemy dodać w niewielkiej ilości do sałatki ze świeżych warzyw lub owoców oraz spożywać na surowo.

Jagody camu camu możemy zakupić w internetowych lub stacjonarnych sklepach z ekologiczną żywnością. Sproszkowany miąższ oraz kapsułki są bardziej ekonomiczne niż świeże owoce, za których stu gramowe opakowanie zapłacimy ok. 45 zł.

Literatura:

„Właściwości zdrowotne jagód camu camu”; Anna Zwolińska; portal.abczdrowie.pl

„Jagody CAMU CAMU – skarb Amazonii”; Agnieszka Gotówka; biokurier.pl

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
owoce

Jagody acai kontra jagody goji…

Jagody goji czy jagody acai, które wybrać? Dowiedz się, jakie są między nimi różnice. Czytaj dalej...

Jagody acai. Opinie naukowców są…

Jagody acai na swój sukces nie musiały długo czekać. Pojawiły się w menu najlepszych restauracji, a koncern Coca-Cola wypuścił wodę o smaku acai. Świat zwariował na ich punkcie. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce jagodowe
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    owoce jagodowe

    Smaczne przepisy z truskawkami

    owoce

    Wiśnie – odmiany, właściwości. Wiśnie suszone, mrożone. Przetwory z wiśni

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.