bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Ryba sandacz – właściwości, przepisy. Jak przyrządzić sandacza?

Ryba sandacz – właściwości, przepisy. Jak przyrządzić sandacza?

sandacz jak przygotować sandacza
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Ryby to wyjątkowe źródło pełnowartościowego białka, witamin i minerałów. Wykazują niezwykłe właściwości przede wszystkim ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki którym zaleca się ich spożywanie. Czy sandacz również należy do takich produktów?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Sandacz
  • Sandacz – właściwości
  • Jak przyrządzić sandacza?
  • Sandacz – przepisy

Sandacz

W Polsce sandacz często hodowany jest w stawach. Sandacz jest rybą chudą z rodziny okoniowatych, o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej ilości pełnowartościowego białka. Dziko występuje w stawach, jeziorach, rzekach i zbiornikach zaporowych na terenie środkowo-wschodniej Europy. Ma delikatny smak i jasny kolor, polecany jest szczególnie na diecie redukcyjnej.

Sandacz – właściwości

Ryba Sandacz jest źródłem białka, budulca kości i zębów, zawiera znaczne ilości selenu oraz witamin D i B12. Cechuje się niską zawartością tłuszczu, dlatego też kwasy omega-3, tak ważne dla całego organizmu, występują w niej w niewielkiej ilości. Mimo to sandacz posiada korzystny profil kwasów tłuszczowych, przez co wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz odpornościowy, chroniąc przed działaniem wolnych rodników. Witamina B odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w tworzeniu przeciwciał, hemoglobiny i hormonów, natomiast witamina D, ważna w diecie seniorów i małych dzieci, bierze udział w procesach metabolicznych, zapobiega chorobom krążenia i leczy depresję. Selen oprócz odporności wspiera również pracę tarczycy. Sandacz ze względu na niską zdolność do akumulacji rtęci jest polecany również dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

Jak przyrządzić sandacza?

Mięso sandacza jest chude i nie ma zbyt wielu ości, a około 65% całej ryby stanowi część jadalna. W Polsce można go kupić w całości lub w filetach. Polecany jest w towarzystwie ziół takich jak koper, tymianek czy pietruszka. Należy przede wszystkim pamiętać o tym, że aby ryba nie straciła swoich cennych właściwości, powinno się gotować ją na parze lub piec w piekarniku, zawiniętą w folię aluminiową. Ryba w panierce smażona na głębokim tłuszczu jest bezwartościowa.

Sandacz – przepisy

Przepis na pieczonego sandacza

Składniki:

  • sandacz – 1 szt.,
  • sól, pieprz,
  • czosnek, tymianek, kolendra,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania: świeżą rybę wypatroszyć i umyć dokładnie zimną wodą. W miejsce po wypatroszeniu włożyć gałązki kolendry i tymianku oraz plasterki czosnku. Następnie naciąć górę ryby i również włożyć tam czosnek. Całą rybę posypać solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na około 25 minut, na 180 stopni. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i surówką.

rozwiń
Przepis na sandacza w pomidorach i cukinii

Składniki:

  • sandacz – 500 g,
  • ryż brązowy – 100 g,
  • pomidor – 1 szt.,
  • przecier pomidorowy – 150 g,
  • cukinia – 1 szt.,
  • bazylia, tymianek, chili,
  • sos sojowy – 2 łyżki,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania: ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, wsypać do garnka, wymieszać z sosem sojowym. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ryż, na niego warstwę ryby wcześniej doprawionej przyprawami i polanej oliwą, na to wyłożyć przecier pomidorowy lekko rozrobiony z wodą i przyprawiony chili. Wszystko przykryć plastrami cukinii i pomidora, posypać świeżymi ziołami i skropić oliwą. Całość przykryć folią aluminiową i piec przez około 25 minut.

rozwiń
Przepis na zapiekankę rybną

Składniki:

  • filet z sandacza – 500 g,
  • makaron – 150 g,
  • brokuł – 1 szt.,
  • pomidor – 3 szt.,
  • jajka – 4 szt.,
  • jogurt naturalny – 1 szkl.,
  • ser żółty – 50 g,
  • masło – 20 g,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz, ulubione zioła.

Sposób przygotowania: filety umyć i pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić do smaku, polać oliwą. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Brokuły sparzyć w lekko osolonej wodzie. Pomidory pokroić w cząsteczki, ser zetrzeć na tarce. Jaja połączyć z jogurtem i startym serem. Doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, następnie ułożyć warstwy z makaronu, pomidorów, brokuła i ryby. Całość zalać jogurtem i jajkami. Piec około 40 minut w 180 stopniach.

rozwiń

Sandacz, mimo iż posiada niewielką ilość kwasów tłuszczowych omega-3 wspierających prawidłowy stan zdrowia, polecany do spożycia przede wszystkim, dlatego, że jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin i minerałów, a jednocześnie dostarcza niewielką ilość kalorii. Polecany jest dla osób, które dbają o swoją sylwetkę i zdrowie.

Literatura:

  1. Bielat I., Legierko M., Sobecka E., Species richness and diversity of the parasites of two predatory fish species – perch (Perca fluviatilis Linnaeus, 1758) and zander (Sander lucioperca Linnaeus, 1758) from the Pomeranian Bay. Ann Parasitol. 2015;61(2):85-92,
  2. Eschbach E., Nolte A.W., Kohlmann K., Kersten P., Kail J., Arlinghaus R., Population differentiation of zander (Sander lucioperca) across native and newly colonized ranges suggests increasing admixture in the course of an invasion. Eschbach E., et al. Evol Appl. 2014,
  3. https://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/sandacz/przepisy.html.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
Katarzyna Urbańska , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
jak usmażyć rybę?
Ryby i owoce morza

Jak usmażyć rybę – panierka…

Ryby i produkty rybne powinny stanowić nieodłączny element diety każdego człowieka ze względu na bogactwo składników odżywczych, których dostarczają. Szczególnie duży wpływ na wartość odżywczą ryb ma zastosowana obróbka termiczna,… Czytaj dalej...
ryby bałtyckie jakie ryby jeść?

Ryby bałtyckie – wędzone, w…

Ryby jako „pokarm dla mózgu”, z uwagi na obecność niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są niezwykle istotnym elementem codziennego jadłospisu. W Morzu Bałtyckim żyje wiele gatunków ryb, które przygotowywane na rozmaite… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Ryby i owoce morza

    przygotowywanie żywności Ryby i owoce morza
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.