Ryba sandacz – właściwości, przepisy. Jak przyrządzić sandacza?
Aktualizacja: 10 kwietnia, 2024
Ryby to wyjątkowe źródło pełnowartościowego białka, witamin i minerałów. Wykazują niezwykłe właściwości przede wszystkim ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki którym zaleca się ich spożywanie. Czy sandacz również należy do takich produktów?
Sandacz
W Polsce sandacz często hodowany jest w stawach. Sandacz jest rybą chudą z rodziny okoniowatych, o niskiej zawartości tłuszczu i wysokiej ilości pełnowartościowego białka. Dziko występuje w stawach, jeziorach, rzekach i zbiornikach zaporowych na terenie środkowo-wschodniej Europy. Ma delikatny smak i jasny kolor, polecany jest szczególnie na diecie redukcyjnej.
Sandacz – właściwości
Ryba Sandacz jest źródłem białka, budulca kości i zębów, zawiera znaczne ilości selenu oraz witamin D i B12. Cechuje się niską zawartością tłuszczu, dlatego też kwasy omega-3, tak ważne dla całego organizmu, występują w niej w niewielkiej ilości. Mimo to sandacz posiada korzystny profil kwasów tłuszczowych, przez co wspiera układ sercowo-naczyniowy oraz odpornościowy, chroniąc przed działaniem wolnych rodników. Witamina B odpowiada m.in. za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, uczestniczy w tworzeniu przeciwciał, hemoglobiny i hormonów, natomiast witamina D, ważna w diecie seniorów i małych dzieci, bierze udział w procesach metabolicznych, zapobiega chorobom krążenia i leczy depresję. Selen oprócz odporności wspiera również pracę tarczycy. Sandacz ze względu na niską zdolność do akumulacji rtęci jest polecany również dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
Jak przyrządzić sandacza?
Mięso sandacza jest chude i nie ma zbyt wielu ości, a około 65% całej ryby stanowi część jadalna. W Polsce można go kupić w całości lub w filetach. Polecany jest w towarzystwie ziół takich jak koper, tymianek czy pietruszka. Należy przede wszystkim pamiętać o tym, że aby ryba nie straciła swoich cennych właściwości, powinno się gotować ją na parze lub piec w piekarniku, zawiniętą w folię aluminiową. Ryba w panierce smażona na głębokim tłuszczu jest bezwartościowa.
Sandacz – przepisy
Składniki:
- sandacz – 1 szt.,
- sól, pieprz,
- czosnek, tymianek, kolendra,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania: świeżą rybę wypatroszyć i umyć dokładnie zimną wodą. W miejsce po wypatroszeniu włożyć gałązki kolendry i tymianku oraz plasterki czosnku. Następnie naciąć górę ryby i również włożyć tam czosnek. Całą rybę posypać solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na około 25 minut, na 180 stopni. Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i surówką.
Składniki:
- sandacz – 500 g,
- ryż brązowy – 100 g,
- pomidor – 1 szt.,
- przecier pomidorowy – 150 g,
- cukinia – 1 szt.,
- bazylia, tymianek, chili,
- sos sojowy – 2 łyżki,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania: ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, wsypać do garnka, wymieszać z sosem sojowym. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ryż, na niego warstwę ryby wcześniej doprawionej przyprawami i polanej oliwą, na to wyłożyć przecier pomidorowy lekko rozrobiony z wodą i przyprawiony chili. Wszystko przykryć plastrami cukinii i pomidora, posypać świeżymi ziołami i skropić oliwą. Całość przykryć folią aluminiową i piec przez około 25 minut.
Składniki:
- filet z sandacza – 500 g,
- makaron – 150 g,
- brokuł – 1 szt.,
- pomidor – 3 szt.,
- jajka – 4 szt.,
- jogurt naturalny – 1 szkl.,
- ser żółty – 50 g,
- masło – 20 g,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz, ulubione zioła.
Sposób przygotowania: filety umyć i pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić do smaku, polać oliwą. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Brokuły sparzyć w lekko osolonej wodzie. Pomidory pokroić w cząsteczki, ser zetrzeć na tarce. Jaja połączyć z jogurtem i startym serem. Doprawić do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, następnie ułożyć warstwy z makaronu, pomidorów, brokuła i ryby. Całość zalać jogurtem i jajkami. Piec około 40 minut w 180 stopniach.
Sandacz, mimo iż posiada niewielką ilość kwasów tłuszczowych omega-3 wspierających prawidłowy stan zdrowia, polecany do spożycia przede wszystkim, dlatego, że jest źródłem pełnowartościowego białka, witamin i minerałów, a jednocześnie dostarcza niewielką ilość kalorii. Polecany jest dla osób, które dbają o swoją sylwetkę i zdrowie.
Literatura:
- Bielat I., Legierko M., Sobecka E., Species richness and diversity of the parasites of two predatory fish species – perch (Perca fluviatilis Linnaeus, 1758) and zander (Sander lucioperca Linnaeus, 1758) from the Pomeranian Bay. Ann Parasitol. 2015;61(2):85-92,
- Eschbach E., Nolte A.W., Kohlmann K., Kersten P., Kail J., Arlinghaus R., Population differentiation of zander (Sander lucioperca) across native and newly colonized ranges suggests increasing admixture in the course of an invasion. Eschbach E., et al. Evol Appl. 2014,
- https://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/sandacz/przepisy.html.