Kwas octowy – właściwości, zastosowanie, cena
Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024
Octu używa się w większości polskich domów. Wykorzystywany jest on do różnorodnych potraw, m.in. sałatek, galaret mięsnych czy ogórków konserwowych. Warto jednak wiedzieć, że otrzymujemy go w wyniku rozcieńczenia żrącego kwasu octowego, E260, który wykazuje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni.
Kwas octowy
Kwas octowy wykorzystywany jest do celów spożywczych pod postacią octu, czyli wodnych roztworów zawierających 3,5–15,5% tego kwasu. Występuje on na liście E. Możemy znaleźć na niej wszystkie dodatki chemiczne dołączane do żywności, które zatwierdzone są w krajach Unii Europejskiej. E260 zaliczany jest do środków konserwujących, których celem jest przedłużanie trwałości oraz wydłużenie terminu przydatności produktów. Ich zadaniem jest również zapobieganie namnażaniu się grzybów oraz bakterii.
Kwas octowy – właściwości
Kwas octowy w czystej postaci jest bezbarwną, żrącą cieczą, która doskonale miesza się z wodą. Przejawia właściwości silnie higroskopijne poprzez pochłanianie wilgoci z powietrza. Po otwarciu butelki z kwasem octowym obserwujemy ochłodzenie oraz oszronienie jej ścianek. Natomiast jeżeli w pomieszczeniu jest bardzo wilgotno, po otwarciu otwór butelki potrafi nawet zamarznąć, dlatego kwas octowy nazywany jest czasami kwasem octowym lodowatym. E260 charakteryzuje się również ostrym, duszącym zapachem.
Kwas octowy – zastosowanie
W produkcji spożywczej kwas octowy wykorzystywany jest jako ocet spożywczy do konserwacji żywności. W kuchni ocet to nic innego jak rozcieńczony kwas octowy. Stosuje się go m.in. do majonezu, galaret mięsnych i do konserwowania ogórków. Ze względu na jego specyficzny zapach często dodawany jest do wielu potraw. Możemy znaleźć go również w takich produktach jak mozzarella, sery serwatkowe, niektóre rodzaje chleba, marynaty, czy owoce i warzywa pakowane w słoikach lub puszkach. Bardzo często dodawany jest do produktów przeznaczonych dla dzieci jako regulator kwasowości. E260 swoje zastosowanie ma również w produkcji jedwabiu, barwników do włosów, mydła w płynie, papierosów oraz aspiryny.
Kwas octowy – cena
Jak wyżej wspominałam, ocet powstaje w wyniku rozcieńczenia roztworu kwasu octowego. Na półkach sklepowych możemy znaleźć różne rodzaje octów, które różnią się między sobą m.in. składem, firmą, zastosowaniem czy ceną. Najbardziej znany, a jednocześnie najtańszy jest ocet kwasowy, który kosztuje zaledwie 2,49 zł za 1 l. Innym rodzajem octu może być ocet winny, najczęściej spotykany w kuchni śródziemnomorskiej. 500 ml tego produktu kosztuje około 5,99 zł. Coraz częściej spotykanym octem jest ocet ryżowy, którego cena jest stosunkowo wysoka. 150 ml to koszt około 5,59 zł. W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszy się też ocet jabłkowy – za 250 ml tego produktu zapłacimy około 5,49 zł. Do sałatek, sosów czy deserów najczęściej stosuje się ocet balsamiczny, którego cena jest dość wysoka. 250 ml tego octu to wydatek równy około 11,99 zł.
Nie należy obawiać się spożywania produktów zawierających w swoim składzie kwas octowy, ponieważ nie wykazuje on żadnych skutków ubocznych. Jedynie w kontakcie ze skórą może wywołać wysypkę bądź inne reakcje alergiczne.
Literatura:
- K. Górska, J. Pietkiewicz, „Funkcje technologiczne i charakterystyka kwasów dodawanych do żywności”, Nauki Inżynierskie i Technologie 1, 2009, 57, 141-157,
- M. Kupczewska-Dobecka, „Kwas octowy – dokumentacja dopuszczalnych wielkości narażenia zawodowego”, Podstawy i Metody Oceny Środowiska Pracy, 2013, 3, 25-58.