bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kwas octowy – właściwości, zastosowanie, cena

Kwas octowy – właściwości, zastosowanie, cena

kwas octowy zastosowanie właściwości
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Octu używa się w większości polskich domów. Wykorzystywany jest on do różnorodnych potraw, m.in. sałatek, galaret mięsnych czy ogórków konserwowych. Warto jednak wiedzieć, że otrzymujemy go w wyniku rozcieńczenia żrącego kwasu octowego, E260, który wykazuje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kwas octowy
  • Kwas octowy – właściwości
  • Kwas octowy – zastosowanie
  • Kwas octowy – cena

Kwas octowy

Kwas octowy wykorzystywany jest do celów spożywczych pod postacią octu, czyli wodnych roztworów zawierających 3,5–15,5% tego kwasu. Występuje on na liście E. Możemy znaleźć na niej wszystkie dodatki chemiczne dołączane do żywności, które zatwierdzone są w krajach Unii Europejskiej. E260 zaliczany jest do środków konserwujących, których celem jest przedłużanie trwałości oraz wydłużenie terminu przydatności produktów. Ich zadaniem jest również zapobieganie namnażaniu się grzybów oraz bakterii.

Kwas octowy – właściwości

Kwas octowy w czystej postaci jest bezbarwną, żrącą cieczą, która doskonale miesza się z wodą. Przejawia właściwości silnie higroskopijne poprzez pochłanianie wilgoci z powietrza. Po otwarciu butelki z kwasem octowym obserwujemy ochłodzenie oraz oszronienie jej ścianek. Natomiast jeżeli w pomieszczeniu jest bardzo wilgotno, po otwarciu otwór butelki potrafi nawet zamarznąć, dlatego kwas octowy nazywany jest czasami kwasem octowym lodowatym. E260 charakteryzuje się również ostrym, duszącym zapachem.  

Kwas octowy – zastosowanie

W produkcji spożywczej kwas octowy wykorzystywany jest jako ocet spożywczy do konserwacji żywności. W kuchni ocet to nic innego jak rozcieńczony kwas octowy. Stosuje się go m.in. do majonezu, galaret mięsnych i do konserwowania ogórków. Ze względu na jego specyficzny zapach często dodawany jest do wielu potraw. Możemy znaleźć go również w takich produktach jak mozzarella, sery serwatkowe, niektóre rodzaje chleba, marynaty, czy owoce i warzywa pakowane w słoikach lub puszkach. Bardzo często dodawany jest do produktów przeznaczonych dla dzieci jako regulator kwasowości. E260 swoje zastosowanie ma również w produkcji jedwabiu, barwników do włosów, mydła w płynie, papierosów oraz aspiryny.

Kwas octowy – cena

Jak wyżej wspominałam, ocet powstaje w wyniku rozcieńczenia roztworu kwasu octowego. Na półkach sklepowych możemy znaleźć różne rodzaje octów, które różnią się między sobą m.in. składem, firmą, zastosowaniem czy ceną. Najbardziej znany, a jednocześnie najtańszy jest ocet kwasowy, który kosztuje zaledwie 2,49 zł za 1 l. Innym rodzajem octu może być ocet winny, najczęściej spotykany w kuchni śródziemnomorskiej. 500 ml tego produktu kosztuje około 5,99 zł. Coraz częściej spotykanym octem jest ocet ryżowy, którego cena jest stosunkowo wysoka. 150 ml to koszt około 5,59 zł. W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszy się też ocet jabłkowy – za 250 ml tego produktu zapłacimy około 5,49 zł. Do sałatek, sosów czy deserów najczęściej stosuje się ocet balsamiczny, którego cena jest dość wysoka. 250 ml tego octu to wydatek równy około 11,99 zł.

Nie należy obawiać się spożywania produktów zawierających w swoim składzie kwas octowy, ponieważ nie wykazuje on żadnych skutków ubocznych. Jedynie w kontakcie ze skórą może wywołać wysypkę bądź inne reakcje alergiczne.

 

Literatura:

  1. K. Górska, J. Pietkiewicz, „Funkcje technologiczne i charakterystyka kwasów dodawanych do żywności”, Nauki Inżynierskie i Technologie 1, 2009, 57, 141-157,
  2. M. Kupczewska-Dobecka, „Kwas octowy – dokumentacja dopuszczalnych wielkości narażenia zawodowego”, Podstawy i Metody Oceny Środowiska Pracy, 2013, 3, 25-58.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Magdalena Olejnik
Magdalena Olejnik , Dyplomowany dietetyk. Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną. Jej pasją jest opracowywanie smacznych i dietetycznych potraw.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
pcet jabłkowy na skórę włosy jak zrobić ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy – na włosy,…

Już od wieków stosowany jako domowy lek na wiele dolegliwości. Ocet jabłkowy oprócz cennych właściwości posiada wiele zastosowań. Wytwarzany jest za pomocą fermentacji soku z jabłek, dzięki czemu zyskuje bardzo… Czytaj dalej...
Ocet winny właściwości zastosowanie przepis

Ocet winny – właściwości, zastosowanie,…

Celem dodania winnego octu do dań jest przedłużenie trwałości potraw (ze względu na niskie pH dodanego octu), zaostrzenie smaku, zakwaszenie lub nadanie charakterystycznych nut smakowo-aromatycznych. Niewielu z nas łączy naturalny… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > substancje dodatkowe

    substancje dodatkowe
    substancje dodatkowe

    Cytrynian sodu – właściwości, działanie, zastosowanie. Szkodliwość cytrynianu sodu

    substancje dodatkowe

    Guma arabska – zastosowanie i szkodliwość. Czy guma arabska jest zdrowa?

    kwas fosforowy szkodliwość właściwości
    substancje dodatkowe

    Zastosowanie i szkodliwość kwasu fosforowego

    astaksantyna

    Astaksantyna – właściwości i występowanie. Skutki uboczne stosowania astaksantyny

    kwas mlekowy właściwości zastosowanie
    1

    Kwas mlekowy – właściwości. Bakterie kwasu mlekowego

    glicerol właściwości czy glicerol szkodzi?

    Glicerol – właściwości i zastosowanie. Czy glicerol jest szkodliwy?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.