bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Graviola – właściwości i zastosowanie flaszowca

Graviola – właściwości i zastosowanie flaszowca

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 28 stycznia, 2025

Graviola to zielone, peruwiańskie owoce przypominające wyglądem naszego rodzimego kasztana. Co ciekawe, niepozorny owoc ceniony niegdyś wyłącznie za właściwości przeciwbakteryjne oraz zapobiegające powstawaniu wrzodom, został przebadany przez Instytut Narodowy Raka w USA oraz Uniwersytet Purdue w USA, a wyniki przeprowadzonych badań okazały się zaskakujące!

Fleszowiec peruwiański to owoc rośliny rosnącej w ciepłym klimacie na wybrzeżach Peru.  Południowo amerykański owoc jest niezwykle wrażliwy na niskie temperatury otoczenia, z tego powodu zaliczany jest do roślin tropikalnych.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Graviola – właściwości
  • Graviola – zastosowanie

Graviola – właściwości

Graviola posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz zapobiega rozwojowi wrzodów żołądka, neutralizując zbyt kwaśne pH w żołądku. Wpływa także na poprawę laktacji u kobiet ciężarnych. Badania przeprowadzone w latach 40. przez Narodowy Instytut Raka oraz Narodowy Instytut Zdrowia w Stanach Zjednoczonych wykazały, że spożywanie nawet niewielkiej ilości gravioli skutecznie niszczy komórki nowotworowe w organizmie. Późniejsze badania potwierdzają skuteczność związków zawartych w owocu w hamowaniu choroby nowotworowej. Przykładem mogą być badania kliniczne na grupie myszy przeprowadzone w Japonii. Zwierzęta zostały podzielone na trzy grupy, w skład których wchodziło po 6 gryzoni. Wszystkim zaszczepiono raka płuc, po czym każda z grup została poddana innemu leczeniu. Grupa pierwsza nie dostawała żadnego leku, druga specjalny lek przeciw rakowi, natomiast ostatnia była leczona ekstraktem z gravioli. Wyniki okazały się spektakularne, gdyż jedynie w grupie trzeciej wszystkie zwierzęta przeżyły, a stopień rozwoju nowotworu został ograniczony aż o 54%!

Z czego wynika powyższe działanie przeciwnowotworowe? Odpowiedzialne są za to zawarte w owocu acetogeniny, które należą do związków z grupy Annonaceae. Posiadają one właściwości przeciwrakowe, mikrobójcze i insektobójcze, a ich działanie oparte jest na zatrzymywaniu reakcji rozwoju komórek rakowych, nie wpływając na metabolizm w zdrowych komórkach somatycznych ciała. Ekstrakty z gravioli stosowane są w terapii leczenia guzów odpornych na chemioterapię oraz specjalistyczne leki farmaceutyczne, a dodatkową, korzystną właściwością rośliny jest wzmacnianie układu odpornościowego. Warto również wspomnieć, że lecząc się graviolą chory nie traci włosów, nie odczuwa przewlekłego zmęczenia czy nudności.

Graviola – zastosowanie

W sztuce kulinarnej graviolę można wykorzystać jako dodatek do rozmaitych potraw, szczególnie słodkich. Owoce można spożywać w ich naturalnej formie, czyli na surowo oraz po wysuszeniu. Graviola sprawdzi się jako składnik domowych przetworów, soku wieloowocowego, dodatek do lodów, deserów na zimno czy też owocowych sałatek. Suszone owoce z kolei odnajdą się w towarzystwie owsianki lub innych płatków zbożowych, spożywanych z mlekiem, jogurtem lub innymi fermentowanymi przetworami mleka.

Niepozorny, mały zielony owoc posiada niezwykle cenne właściwości przeciwnowotworowe. W sklepach z ekologiczną żywnością lub w aptekach zielarskich możemy zaopatrzyć się w  dostępne soki, suszone owoce lub ekstrakty z owocu gravioli. Korzystny wpływ na organizm możemy zaobserwować już przy niewielkich ilościach spożywaniu przetworów. 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Suszone śliwki – wartości odżywcze,…

Śliwka to jeden z najczęściej spotykanych drzew w polskich sadach. Owoce śliwy wykorzystywane są do robienia przetworów, ciast, kompotów oraz wielu innych potraw. Śliwka suszona najbardziej kojarzy się ze świętami… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce

    Nasiona pigwy cenniejsze niż cały owoc!

    owoce

    Pigwa. Top 10 korzyści zdrowotnych

    owoce

    Co daje nam jedzenie bananów? Banany a odchudzanie

    owoce

    Garcinia cambogia. Co to jest?

    owoce

    Najbardziej kaloryczne owoce

    owoce

    Co to jest pandan? Gdzie kupić pandan i za ile?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.