Graviola – właściwości i zastosowanie flaszowca
Aktualizacja: 25 kwietnia, 2024
Graviola to zielone, peruwiańskie owoce przypominające wyglądem naszego rodzimego kasztana. Co ciekawe, niepozorny owoc ceniony niegdyś wyłącznie za właściwości przeciwbakteryjne oraz zapobiegające powstawaniu wrzodom, został przebadany przez Instytut Narodowy Raka w USA oraz Uniwersytet Purdue w USA, a wyniki przeprowadzonych badań okazały się zaskakujące!
Fleszowiec peruwiański to owoc rośliny rosnącej w ciepłym klimacie na wybrzeżach Peru. Południowo amerykański owoc jest niezwykle wrażliwy na niskie temperatury otoczenia, z tego powodu zaliczany jest do roślin tropikalnych.
Graviola – właściwości
Graviola posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz zapobiega rozwojowi wrzodów żołądka, neutralizując zbyt kwaśne pH w żołądku. Wpływa także na poprawę laktacji u kobiet ciężarnych. Badania przeprowadzone w latach 40. przez Narodowy Instytut Raka oraz Narodowy Instytut Zdrowia w Stanach Zjednoczonych wykazały, że spożywanie nawet niewielkiej ilości gravioli skutecznie niszczy komórki nowotworowe w organizmie. Późniejsze badania potwierdzają skuteczność związków zawartych w owocu w hamowaniu choroby nowotworowej. Przykładem mogą być badania kliniczne na grupie myszy przeprowadzone w Japonii. Zwierzęta zostały podzielone na trzy grupy, w skład których wchodziło po 6 gryzoni. Wszystkim zaszczepiono raka płuc, po czym każda z grup została poddana innemu leczeniu. Grupa pierwsza nie dostawała żadnego leku, druga specjalny lek przeciw rakowi, natomiast ostatnia była leczona ekstraktem z gravioli. Wyniki okazały się spektakularne, gdyż jedynie w grupie trzeciej wszystkie zwierzęta przeżyły, a stopień rozwoju nowotworu został ograniczony aż o 54%!
Z czego wynika powyższe działanie przeciwnowotworowe? Odpowiedzialne są za to zawarte w owocu acetogeniny, które należą do związków z grupy Annonaceae. Posiadają one właściwości przeciwrakowe, mikrobójcze i insektobójcze, a ich działanie oparte jest na zatrzymywaniu reakcji rozwoju komórek rakowych, nie wpływając na metabolizm w zdrowych komórkach somatycznych ciała. Ekstrakty z gravioli stosowane są w terapii leczenia guzów odpornych na chemioterapię oraz specjalistyczne leki farmaceutyczne, a dodatkową, korzystną właściwością rośliny jest wzmacnianie układu odpornościowego. Warto również wspomnieć, że lecząc się graviolą chory nie traci włosów, nie odczuwa przewlekłego zmęczenia czy nudności.
Graviola – zastosowanie
W sztuce kulinarnej graviolę można wykorzystać jako dodatek do rozmaitych potraw, szczególnie słodkich. Owoce można spożywać w ich naturalnej formie, czyli na surowo oraz po wysuszeniu. Graviola sprawdzi się jako składnik domowych przetworów, soku wieloowocowego, dodatek do lodów, deserów na zimno czy też owocowych sałatek. Suszone owoce z kolei odnajdą się w towarzystwie owsianki lub innych płatków zbożowych, spożywanych z mlekiem, jogurtem lub innymi fermentowanymi przetworami mleka.
Niepozorny, mały zielony owoc posiada niezwykle cenne właściwości przeciwnowotworowe. W sklepach z ekologiczną żywnością lub w aptekach zielarskich możemy zaopatrzyć się w dostępne soki, suszone owoce lub ekstrakty z owocu gravioli. Korzystny wpływ na organizm możemy zaobserwować już przy niewielkich ilościach spożywaniu przetworów.