bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Fosforany – w żywności, w moczu. Szkodliwość fosforanów

Fosforany – w żywności, w moczu. Szkodliwość fosforanów

fosforany szkodliwość fosforany w moczu
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 10 marca, 2025

Naturalna żywność to niejednokrotnie marzenie. Producenci bowiem, aby zwiększyć jej cechy estetyczne oraz trwałość posiłkują się chemią. Czy aby na pewno jest ona dla nas odpowiednia? Czy podczas nadmiernego spożywania poszczególnych produktów to, co miało pomoc, nie szkodzi naszemu zdrowiu?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Fosforany
  • Fosforany w żywności
  • Fosforany w moczu
  • Szkodliwość fosforanów

Fosforany

Fosforany to związki chemiczne nieorganiczne, które występują w przyrodzie naturalnie lub jako syntetyczne dodatki do żywności. Wielofosforany mają zdolność do tworzenia kompleksów wielowartościowych typu chylatowego z metalami żelaza, cynku i miedzi, co może w większej ilości wpływać negatywnie na organizm człowieka, gdyż sprzyja obniżeniu ilości wapnia i magnezu w kośćcu [1].

Fosforany w żywności

Fosforany zaliczane są do grupy stabilizatorów oraz regulatorów kwasowości, które to mają bardzo duże znaczenie w przetwórstwie mięsnym, piekarnictwie, mleczarstwie oraz podczas produkcji zup, sosów, czy koncentratów [1]. W przetwórstwie spożywczym wykorzystuje się przede wszystkim ich zdolności do buforowania (czyli ustalania kwasowości środowiska), usuwania CO2 z węglanów (w środkach spulchaniających), działanie antyzbrylające, przedłużanie trwałości, czy emulgację białek.

Obserwując rynek spożywczy fosforany najczęściej znaleźć możemy w wędlinach. Dzięki temu dodatkowi możliwe jest wydłużenie czasu spożycia danego produktu, jak również zwiększenie masy produktu poprzez dodatek dobrze związanej wody. Dzięki dodatkowi fosforanów szynki zachęcają nas swoimi walorami sensorycznymi – soczystą konsystencją oraz różowym zabarwieniem. Dozwolone są do stosowania przy maksymalnym dawkowaniu 5 g/kg gotowego wyrobu w przeliczeniu na P2O5.

Fosforany w moczu

Obecność fosforanów w moczu spowodowana jest jego alkalizacją. Nie są one groźnym zjawiskiem, o ile nie towarzyszą im dodatkowe parametry – jak zwiększony ciężar właściwy moczu, który może wskazywać na zakażenia bakteryjne, czy leukocyty w moczu. Ich obecność predysponuje do powstania złogów fosforanowych, co w konsekwencji może spowodować zwiększenie ryzyka kamicy fosforanowej.

Fosforany występujące w moczu są najczęściej spowodowane:

  • dietą o dużej ilości warzyw bogatych w ten mikroskładnik,
  • spożywaniem nadmiernej ilości napojów gazowanych słodzonych,
  • nieodpowiednim nawodnieniem organizmu,
  • niedoborem magnezu i witamin z grupy B.

Aby zmniejszyć ilość tego składnika mineralnego w moczu zaleca się:

  • wyeliminowanie słodzonych napojów gazowanych na rzecz wody mineralnej niegazowanej,
  • spożywanie warzyw o mniejszej zawartości fosforanów.

Szkodliwość fosforanów

Fosforany występujące naturalnie oraz chemicznie w żywności nie mają negatywnego znaczenia, o ile spożycie produktów bogatych w ten składnik nie jest zbyt duże. Wprowadzenie wysokoprzetworzonej żywności jako standard żywienia w konsekwencji może spowodować rozregulowanie gospodarki hormonalnej i mineralnej, co związane jest ze zdolnością fosforanów do tworzenia kompleksów z metalami i zmniejszenia przez to ilości choćby wapnia i magnezu. Poprzez takie działanie możemy odczuwać dyskomfort w postaci zmęczenia, pogorszenia koncentracji, spadku wydolności układu nerwowego, a także osteoporozy i zwiększonej łamliwości kości. Ponadto spożywanie dużej ilości żywności wysokoprzetworzonej wiąże się ze zwiększeniem zapadalności na choroby cywilizacyjne (w tym nadwagę, otyłość, a także problemy sercowo-naczyniowe) oraz nowotwory układu pokarmowego. Jeśli tylko mamy taką możliwość staramy się, by na naszym talerzu znalazła się żywność o jak najmniejszym stopniu przetworzenia, naturalna, z upraw ekologicznych lub od sprawdzonych dostawców.

W związku z negatywnym działaniem na organizm dużej ilości fosforanów najlepiej przed zakupem zawsze sprawdzać skład produktu, który wkładamy do koszyka. Ponadto w przypadku wędlin oraz mięs- wskazane jest ich kupowanie u producentów, co do których mamy zaufanie, mniejszych dostawców, u których jakość i naturalność jest na pierwszym miejscu.

Literatura:

  1. Makała H., Cichy B., Folek S., Fosforany w żywności. Przemysł Spożywczy 12/2007.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Marzena Kasprzak
Marzena Kasprzak , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Żywność wysoko przetworzona. Definicja i…

Żywność przetworzona, dowiedz się co to jest i jaki ma wpływ na nasze zdrowie. Czytaj dalej...
wędliny skład zawarte konserwanty czy są zdrowe?
mięso

Wędliny – produkcja, skład, przepisy

Przetwory mięsne od zawsze cieszą się dużą popularnością. W sklepach możemy dostać najróżniejsze rodzaje wędlin, a dla niektórych stanowią one nieodłączny element codziennej diety. Czym właściwe są wędliny i czy… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie > substancje dodatkowe

    substancje dodatkowe
    substancje dodatkowe

    Cytrynian sodu – właściwości, działanie, zastosowanie. Szkodliwość cytrynianu sodu

    substancje dodatkowe

    Guma arabska – zastosowanie i szkodliwość. Czy guma arabska jest zdrowa?

    kwas fosforowy szkodliwość właściwości
    substancje dodatkowe

    Zastosowanie i szkodliwość kwasu fosforowego

    astaksantyna

    Astaksantyna – właściwości i występowanie. Skutki uboczne stosowania astaksantyny

    kwas mlekowy właściwości zastosowanie
    1

    Kwas mlekowy – właściwości. Bakterie kwasu mlekowego

    kwas octowy zastosowanie właściwości
    substancje dodatkowe

    Kwas octowy – właściwości, zastosowanie, cena

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.