bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Fawizm, czyli kto powinien unikać bobu

Fawizm, czyli kto powinien unikać bobu

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 13 maja, 2020

Zielone, duże ziarna bobu są owocem rośliny strączkowej, bogatej w składniki odżywcze istotne dla zachowania zdrowia. Chętnie sięgamy po smaczne ziarna w okresie letnim, kiedy zaczynają pojawiać się na targach i straganach. Surowy bób gotujemy na parze lub w osolonej wodzie, a następnie po obraniu ze skórki ze smakiem zjadamy. Bób z reguły nie powinien szkodzić organizmowi. Istnieje jednak pewne schorzenie określanie mianem fawizmu, które powoduje, że bób staje się trucizną!

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Fawizm
  • Fawizm – objawy
  • Fawizm – przyczyny
  • Fawizm – czynniki ryzyka

Fawizm

Fawizm można najprościej określić mianem choroby fasolowej. Genetycznie uwarunkowane schorzenie związane jest z niedoborem enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej i występuje znacznie częściej u mężczyzn niż u kobiet.

Fawizm – objawy

Wróćmy do nazwy choroby i jej znaczenia. „Fawizm” z łaciny oznacza bób. W przypadku tego schorzenia spożycie bobu nasila objawy choroby. Recenzowane czasopismo Amerykańskiej Akademii Lekarzy Rodzinnych „American Family Physician” podaje, że u osób chorujących na fawizm, obserwuje się objawy schorzenia po spożyciu surowego bobu lub zetknięcia z jego pyłkiem, a także innych roślin strączkowych takich jak tytułowa fasola, groch, soczewica czy okrągła cieciorka.

Do objawów choroby należy ciężka anemia i zażółcenie powłok skórnych (żółtaczka), związana z nasilonym rozpadem dużej ilości erytrocytów, a zatem zmniejszeniem ich ilości. Niepokojące są również wymioty, ból głowy, brzucha oraz pleców, zmęczenie i ciemne zabarwienie moczu.

Fawizm – przyczyny

Enzym dehydrogenaza glukozo-6-fosforanowa (G6PD) znajduje się w chromosomach autosomalnych, płci. Dokładnie miejsce kodowania genu enzymu można przypisać chromosomowi „X” znajdującym się w parze chromosomów determinujących płeć człowieka. Częściej na to schorzenie chorują mężczyźni niż kobiety, które mogą być również nosicielkami wadliwego genu. Nie obserwując u siebie objawów schorzenia, kobiety mogą jednak przekazać wadliwą sekwencję potomstwu. Jak to wyjaśnić? Mutacja obserwowana jest w obrębie genu „X” w parze chromosomów płci. Chromosomy płci znajdują się w dwudziestej pierwszej parze chromosomów. Kobiety posiadają dwa chromosomy „X” w 23 parze, natomiast mężczyźni jeden chromosom „X”, a drugi „Y”. Zatem kobieta zachoruje, jeśli będzie posiadała dwie wadliwe kopie genu, natomiast mężczyzna tylko jeden.

G6PD bierze udział w przemianach zachodzących w czerwonych krwinkach oraz w przemianach węglowodanów, których rezultatem jest wytworzenie glutationu – silnie antyoksydacyjnego enzymu. Obserwując niedobór G6PD, możemy zauważyć również niedostateczną ilość wyprodukowanego glutationu, który ochrania erytrocyty przed przedwczesnym rozpadem. Zatem przy braku dostatecznej ilości glutationu czerwone krwinki rozpadają się, czego skutkiem jest obserwowana w badaniach morfologicznych krwi tętniczej anemia oraz widoczna żółta barwa powłok skórnych. Pozostałe objawy takie jak ból głowy, wymioty czy zmęczenie są wynikiem anemii.

Fawizm – czynniki ryzyka

Fawizm jest chorobą dziedziczną, a matka może przekazać dziecku wadliwy gen. Znacznie częściej chorują mężczyźni niż kobiety. Ponadto schorzenie znacznie częściej obserwowane jest u mieszkańców okolic Morza Śródziemnego, Afryki oraz Azji.

Fawizm rozpoznaje się u ok. 0,1% Polaków. Zachęcam więc, aby nie wykluczać ze swojej diety cennych w składniki odżywcze roślin strączkowych, jeśli nie ma ku temu przeciwwskazań. Spożywanie ich w alternatywie do różnych gatunków mięs, pozwoli odkryć nowe wymiary smaków, jak i sprawić, że nasza dieta będzie różnorodna, smaczna i zdrowa!

Literatura:

„Gorączka, żółtaczka, wymioty, bóle głowy, brzucha i pleców oraz groźna niedokrwistość – taki może być efekt zjedzenia bobu przez osobę cierpiącą na fawizm. Na czym polega to schorzenie?”; American Family Physician

„Fawizm – kiedy bób staje się niebezpieczny”; Justyna Bylinowska ; 07/07/2013

„Niedobór dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej”;Milena Szewruk

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
warzywa

Ciecierzyca. Posiada liczne właściwości zdrowotne…

Podobna do grochu, ale nim nie jest. Ciecierzyca jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza. Czas aby ją poznać i wprowadzić do swojej kuchni. Czytaj dalej...

Awokado chroni przed 5 chorobami!

Awokado to nie tylko źródło cennych witamin i zdrowych tłuszczów. Jego właściwości zdrowotne skutecznie ochronią Cię przed wieloma chorobami! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Zdrowie

    rośliny strączkowe
    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    warzywa

    Fasolka szparagowa – odmiany, witaminy, indeks glikemiczny. Przepisy fit z fasolki szparagowej!

    rośliny strączkowe

    Jak ugotować bób? Przepisy na dania z bobem! Czy bób jest zdrowy?

    smalec z fasoli właściwości przepis
    rośliny strączkowe

    Jakie wartości odżywcze ma smalec z fasoli? Jak zrobić smalec z fasoli?

    fasola adzuki właściwości przepisy
    1
    rośliny strączkowe

    Fasola adzuki – właściwości, gdzie kupić, przepisy

    fasola mung właściwości kiełki fasoli mung
    rośliny strączkowe

    Fasola mung – właściwości, gotowanie, przepisy. Kiełki fasoli mung

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.