Awokado chroni przed 5 chorobami!
🕣 < 1 min czytania
Aktualizacja: 20 maja, 2024
Awokado to nie tylko źródło cennych witamin i zdrowych tłuszczów. Jego właściwości zdrowotne skutecznie ochronią Cię przed wieloma chorobami!
Awokado na zdrowie!
Wśród najcenniejszych składników awokado możemy wymienić witaminy A, B1, B2, C, PP, K, H, a także kwas pantotenowy. Zawiera również cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega 3 i 6. Ta niezwykła kompozycja składników odżywczych powoduje, że awokado skutecznie chroni nas przed chorobami takimi jak:
- nadciśnienie – awokado skutecznie pomagają obniżyć ciśnienie krwi;
- miażdżyca – zawarty w awokado beta-sitosterol obniża poziom cholesterolu LDL i triglicerydów, jednocześnie powodując wzrost poziomu „dobrego cholesterolu” HDL we krwi;
- niedokrwistość – chroni kobietę w ciąży przed niedokrwistością, a także dba o prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka. Awokado bowiem jest cennym źródłem kwasu foliowego, którego suplementacje powinny stosować kobiety w ciąży;
- cukrzyca – skuteczne w prewencji cukrzycy typu I i II a także pomocne w leczeniu jej objawów. Wszystko to dzięki zawartości błonnika, który zapobiega skokom poziomu cukru we krwi;
- zapalenie żołądka i jelit – polecane jest w diecie osób cierpiących na stany zapalne żołądka i jelit. Awokado, dzięki zawartym enzymom poprawia zdolność wchłaniania substancji odżywczych, co przy źle funkcjonujących jelitach jest niezwykle ważne.
Ponadto awokado zawiera dużo witaminy E zwanej witaminą młodości. Dzięki czemu chroni przed oznakami starzenia się organizmu. Można przygotować z niego domową maseczkę, która wygładzi skórę i zminimalizuje zmarszczki!