Awokado chroni przed 5 chorobami!

16 18 20

Awokado to nie tylko źródło cennych witamin i zdrowych tłuszczów. Jego właściwości zdrowotne skutecznie ochronią Cię przed wieloma chorobami!

Awokado na zdrowie!

Wśród najcenniejszych składników awokado możemy wymienić witaminy A, B1, B2, C, PP, K, H, a także kwas pantotenowy. Zawiera również cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega 3 i 6. Ta niezwykła kompozycja składników odżywczych powoduje, że awokado skutecznie chroni nas przed chorobami takimi jak:

  1. nadciśnienie awokado skutecznie pomagają obniżyć ciśnienie krwi;
  2. miażdżyca zawarty w awokado beta-sitosterol obniża poziom cholesterolu LDL i triglicerydów, jednocześnie powodując wzrost poziomu „dobrego cholesterolu” HDL we krwi;
  3. niedokrwistość – chroni kobietę w ciąży przed niedokrwistością, a także dba o prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka. Awokado bowiem jest cennym źródłem kwasu foliowego, którego suplementacje powinny stosować kobiety w ciąży;
  4. cukrzyca skuteczne w prewencji cukrzycy typu I i II a także pomocne w leczeniu jej objawów. Wszystko to dzięki zawartości błonnika, który zapobiega skokom poziomu cukru we krwi;
  5. zapalenie żołądka i jelit polecane jest w diecie osób cierpiących na stany zapalne żołądka i jelit. Awokado, dzięki zawartym enzymom poprawia zdolność wchłaniania substancji odżywczych, co przy źle funkcjonujących jelitach jest niezwykle ważne.

Ponadto awokado zawiera dużo witaminy E zwanej witaminą młodości. Dzięki czemu chroni przed oznakami starzenia się organizmu. Można przygotować z niego domową maseczkę, która wygładzi skórę i zminimalizuje zmarszczki!

Kup dietę online – od dietetyka
Zobacz również:
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Awokado chroni przed 5 chorobami! - 3.4/5. Oddano 87 głosy.
Autor artykułu: