bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Emulgatory i zagęstniki w żywności i kosmetyce – działanie i szkodliwość

Emulgatory i zagęstniki w żywności i kosmetyce – działanie i szkodliwość

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 15 maja, 2020

Zagęstniki i emulgatory są niezbędne w niektórych produktach spożywczych, a emulgatory znalazły także zastosowanie w kosmetyce. Przyjrzyjmy się bliżej ich działaniu oraz sprawdźmy, czy są dla nas szkodliwe.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Czym jest emulgator i zagęstnik?
  • Emulgatory – działanie
  • Emulgatory i zagęstniki w żywności
  • Emulgatory w kosmetyce
  • Emulgatory i zagęstniki – szkodliwość

Czym jest emulgator i zagęstnik?

Emulgatory są związkami, które powodują powstanie emulsji, czyli substancji wytworzonej ze zmieszania wody i tłuszczu. Jej występowanie wpływa na trwałość produktu. Możemy je znaleźć w majonezach, sosach, dżemach, wędlinach i przetworach mięsnych.

Większość emulgatorów oprócz tworzenia emulsji pełni funkcję stabilizujące i zagęszczające, dlatego zagęstniki i emulgatory zwykle traktuje się jako jedną grupę.

Zagęstniki to związki wielkocząsteczkowe, pęcznieją w środowisku wodnym, wytwarzają lepkie i kleiste roztwory.

Emulgatory – działanie

Przykładem zastosowania emulgatora jest masło. Zawiera ono pewną ilość wody, która w procesie technologicznym zostaje rozproszona na małe cząsteczki, dzięki czemu powstaje jednolita masa, a rozwój bakterii zostaje powstrzymany. Głównym zadaniem emulgatorów jest właśnie nie dopuszczenie do ponownego rozdziału tych dwóch substancji.

Działanie tego procesu możemy sprawdzić samodzielnie w warunkach domowych. Do szklanki wlewamy wodę, a następnie olej. Zaobserwujemy wówczas unoszący się na wierzchu tłuszcz, natomiast woda pozostanie na dole. Po wymieszaniu z ogromną prędkością stworzyłyby jednolitą ciecz, jednak po chwili wróciłyby do stanu rozwarstwienia. Emulgator dodany do roztworu wymiesza ze sobą na stałe obie substancje. Dzięki niemu powstanie jednolita emulsja. Najbardziej popularnym i znanym emulgatorem jest żółtko jaja.

Emulgatory i zagęstniki w żywności

Do żywności dopuszczonych do użycia w Unii Europejskiej jest aż 69 różnych emulgatorów i zagęstników. Zaczynając od E400 do E495.

Najczęstszym dodawanym emulgatorem jest lecytyna. Znajduje się w żółtku jaja, ale głównie pozyskiwana jest przy produkcji olejów sojowego i rzepakowego. Lecytyna występuje naturalnie w każdej komórce naszego organizmu. Jej obecność ważna jest dla pracy mózgu i chroni komórki nerwowe. Lecytyna dodawana jest do wielu artykułów. Możemy ją znaleźć między innymi w czekoladzie, margarynach, pieczywie oraz produktach cukierniczych.

Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych oraz estry kwasów tłuszczowych dodawane są do produktów takich jak wafelki, polewy, sosy czy lody. To emulgatory wytwarzane z tłuszczów roślinnych, jak również zwierzęcych, głównie wieprzowych. Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych oraz ich estry są trawione przez organizm ludzki podobnie do innych składników żywności, więc nie zagrażają naszemu zdrowiu.

Zagęstnikami są związki pochodzące z alg oraz wodorostów np. agar, karagen alginiany, które sa polisacharydami i nierozpuszczają się ani są trawione w przewodzie pokarmowym człowieka. Dodawane są do takich produktów jak: margaryny, jogurty, śmietany czy ptasie mleczko.

Możemy także spotkać zagęstniki pochodzące z roślin, np. mączka chleba świętojańskiego, guma guar, guma arabska, estry glicerolu i żywicy roślinnej. Stosowane są w napojach, jogurtach, deserach na bazie nabiału, ketchupach czy farszach do pierogów.

Emulgatory w kosmetyce

Emulgatory stosowane w kosmetykach mają za bardzo podobną funkcje jak w przypadku produktów spożywczych. Dzięki nim kosmetyk staje się bardziej funkcjonalny, estetyczny w swojej formie. Dodanie emulgatora pozwala także na łatwiejszą aplikacje kosmetyku.

Najważniejsze jest, aby emulgator nie wprowadzał do kosmetyków żadnych obcych zapachów czy właściwości, które miały by wpływ na skórę czy włosy. Istotne także jest, aby nie wchodził on w reakcje z innymi składnikami oraz zapewniał długą stabilność emulsji.

Emulgatory i zagęstniki – szkodliwość

Wspomniane już wyżej agar, karagen i alginiany z powodu tego, ze nie są trawione przez organizm ludzki, mogą fermentować i powodować wzdęcia, bóle brzucha. Podobne problemy zdrowotne może także powodować guma ksantanowa czy mączka chleba świętojańskiego.

Niektóre z emulgatorów, głównie alginiany, spożywane w dużych ilościach mogą zmniejszać wchłanianie żelaza z pożywienia.

Do emulgatorów zaliczamy także fosforany, które mogą zaburzać gospodarkę fosforu w naszym organizmie.

Jak widać emulgatory i zagęstniki mają duże zastosowanie zarówno w żywności jak i w kosmetykach. Większość z nich nie stanowi dla nas zagrożenia zdrowotnego, ponieważ ich ilość w produktach nie przekracza zalecanej normy.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Magdalena Wilk ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Żywność wysoko przetworzona. Definicja i…

Żywność przetworzona, dowiedz się co to jest i jaki ma wpływ na nasze zdrowie. Czytaj dalej...

Nabiał, produkty zbożowe, soki, cukry,…

Coraz więcej ludzi dziś zwraca uwagę na sposób odżywiania. Nie jesteśmy jednak na tyle świadomi, by wiedzieć, że producenci żywności zastawiają na nas mnóstwo pułapek. Czytaj dalej...

Dozwolone i niedozwolone substancje dodatkowe…

Co to jest substancja dodatkowa i czy może pozytywnie wpływać na zdrowie konsumentów? Czytaj dalej...
konserwanty

Naturalne konserwanty dodawane do żywności

Nie wszystkie konserwanty są niezdrowe. Niektóre z nich posiadają nawet właściwości lecznicze. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Uroda > substancje dodatkowe

    substancje dodatkowe
    substancje dodatkowe

    Cytrynian sodu – właściwości, działanie, zastosowanie. Szkodliwość cytrynianu sodu

    substancje dodatkowe

    Guma arabska – zastosowanie i szkodliwość. Czy guma arabska jest zdrowa?

    kwas fosforowy szkodliwość właściwości
    substancje dodatkowe

    Zastosowanie i szkodliwość kwasu fosforowego

    astaksantyna

    Astaksantyna – właściwości i występowanie. Skutki uboczne stosowania astaksantyny

    kwas mlekowy właściwości zastosowanie
    1

    Kwas mlekowy – właściwości. Bakterie kwasu mlekowego

    kwas octowy zastosowanie właściwości
    substancje dodatkowe

    Kwas octowy – właściwości, zastosowanie, cena

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.