lecytyna

Lecytyna – działanie, skutki uboczne. Lecytyna na pamięć

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Lecytyna to mieszanina związków, w skład której wchodzą fosfolipidy. Jednym z dominujących jest fosfatydylocholina. Fosfolipidy zbudowane są z cząsteczki glicerolu połączonej z dwoma kwasami tłuszczowymi oraz z jedną resztą fosforanową, do której z kolei przyłączona jest np. cholina. Wchodzą w skład błony komórkowej każdej komórki – co jednoznacznie świadczy o tym, że są nam do życia niezbędne. Cholina, której źródło stanowi lecytyna – pełni rolę także prekursora acetylocholiny – bardzo istotnego neurotransmitera.

Lecytyna sojowa – właściwości i funkcje. Jaka jest najlepsza lecytyna?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Lecytyna (fosfatydylocholina) to związek należący do grupy fosfolipidów otrzymywany najczęściej z żółtek kurzego jaja i ziaren soi. W organizmie człowieka występuje w każdej komórce ciała, przede wszystkim jako składnik błon komórkowych i pełni wiele ważnych funkcji. Łączy w sobie ważne właściwości dietetyczne, fizjologiczne, farmaceutyczne i technologiczne.

Kasza jaglana – wartości odżywcze, wady, zastosowanie i przepisy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kasza jaglana to coraz popularniejszy produkt, który dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Dzięki swojej uniwersalności pasuje zarówno do dań słonych, jak i słodkich.

Emulgatory i zagęstniki w żywności i kosmetyce – działanie i szkodliwość

Magdalena Wilk ponad miesiąc temu

Na pewno słyszeliśmy o emulgatorach i zagęstnikach, jednak czy wiemy jakie mają zastosowanie i czy są dla nas szkodliwe?

Naturalne afrodyzjaki dla kobiet i mężczyzn, które możemy znaleźć w kuchni

Justyna Gawrońska ponad miesiąc temu

Odkryj eliksir miłości w swojej kuchni, porusz zmysły i zapewnij niesamowite doznania wam obojgu!

Czy jajka naprawdę podwyższają poziom cholesterolu? Poznaj prawdę!

Julia Sikora ponad miesiąc temu

Poznaj prawdę o wpływie jajek na poziom cholesterolu.