bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dzika róża – właściwości, zastosowanie

Dzika róża – właściwości, zastosowanie

🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Dzika róża słynie z bardzo wysokiej zawartości witaminy C, a oprócz tego ma w sobie polifenole, które ułatwiają jej wchłanianie. Dzięki temu, że nie jest zbyt wymagającą rośliną jest często spotykana w Polsce również jako roślina ozdobna.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Dzika róża – właściwości
  • Dzika róża – zastosowanie

Dzika róża – właściwości

Dziką różę zna każdy, między innymi dlatego, że rośnie często w parkach, na łąkach czy w lesie. Nie każdy jednak zna jej właściwości zdrowotne. Dzika róża zawiera aż 1200 mg witaminy C na 100 g owoców. Posiada największą ilość tej witaminy wśród roślin europejskich i dlatego jest tak bardzo cenna. Oprócz witaminy C, zawiera również licznie polifenole, które ułatwiają jej wchłanianie. Jest także bogata w karotenoidy, garbniki, witaminy A, B1, B2, E, K, a ponadto w kwas foliowy. Owoce dzikiej róży wzmacniają serce, a dodatkowo działają przeciwzapalnie.  Dodatkowo, wymiatają z naszego organizmu wolne rodniki, które sprawiają, że szybciej się starzejemy.

Dzika róża – zastosowanie

Oprócz owoców dzikiej róży, cenne są również jej płatki. Zawierają one spore ilości flawonoidów, karotenoidów oraz olejku eterycznego, który ma działanie uspokajające i relaksacyjne. Olejek uzyskany ze świeżych kwiatów jest wykorzystywany do perfum, mydeł oraz kremów. Woda różana jest świetnym tonikiem do twarzy, ponieważ wygładza cerę i nadaje jej świeżość.

Owoce z dzikiej róży są składnikiem mieszanek ziołowych nasercowych, preparatów o działaniu wykrztuśnym czy polecanych przy zaburzeniach krążeniowych.

Dziką różę można również spotkać w syntetycznych tabletkach z witaminą C, ponieważ dzięki zawartości flawonoidów zwiększa wchłanianie tej cennej witaminy.

Z owoców z dzikiej róży można przygotować wiele rozmaitych przetworów. Mogą to być dżemy, soki, nalewki. Owoce należy zbierać, kiedy są twarde i mają wyraziście czerwony lub rudoczerwony kolor, zależnie od odmiany. Podczas obróbki cieplnej dzikiej róży, bardzo łatwo następuje utrata witaminy C, dlatego należy ją gotować możliwie najkrócej, aby zachować jak najwięcej cennych składników, tak podatnych na wysoką temperaturę.

Bardzo cenne w witaminy i flawonoidy są nalewki z dzikiej róży, które idealnie nadają się dla osób z problemami układu krążenia, uszczelniają naczynia krwionośne oraz wzmacniają serce. Dzięki fermentacji powstaje dodatkowa liczba substancji utleniających, które chronią organizm przed nowotworami.

Dzika róża jest powszechnie dostępną w Polsce rośliną. Na półkach sklepowych znaleźć można bardzo wiele produktów zawierających dziką różę, mogą to być soki, dżemy czy nalewki. Owoce dzikiej róży są skarbnicą witaminy C, tak potrzebnej do wzmacniania układu odpornościowego i obrony przed infekcjami.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Anna Mielczarek ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Witamina C – nie tylko…

Jakie techniki kulinarne zastosować aby zachować jak najwięcej tej cennej witaminy? Czytaj dalej...
odporność

Wzmocnienie odporności dziecka – naturalne…

Zima to okres, w którym narażeni jesteśmy na częste infekcje, niestety dotyczy to również dzieci. Co pomoże nam zadbać o to, by nasze pociechy cieszyły się dobrym zdrowiem? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce jagodowe
    Jagody w misce, świeże owoce, zdrowa przekąska.

    Właściwości borówki amerykańskiej. Ma niewiele kalorii i niski indeks glikemiczny

    owoce jagodowe

    Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    sok

    Sok z winogron. Właściwości i wartości odżywcze

    owoce jagodowe

    Smaczne przepisy z truskawkami

    owoce

    Wiśnie – odmiany, właściwości. Wiśnie suszone, mrożone. Przetwory z wiśni

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.