Dieta wątrobowa dla osób ze stłuszczeniem wątroby – zasady, produkty zakazane oraz zalecane

16 18 20

Gdy badanie USG wykaże na obrazie diagnozę: stłuszczenie wątroby, chory powinien jak najszybciej zmodyfikować dotychczas stosowaną dietę. Złogi tłuszczu, które zgromadziły się w wątrobie są wynikiem najprawdopodobniej złej diety bogatej w nasycone kwasy tłuszczowe, cukry proste lub nadmiernym, długotrwałym spożywaniem dużych dawek alkoholu. Stłuszczenie wątroby może towarzyszyć cukrzykom, osobom z otyłością, nadużywającym wysokoprocentowe trunki, ale również pojawić się u osób stosujących głodówki, spożywających dietę ubogą w białko lub stosujące pewnego rodzaju leki. Po wyeliminowaniu produktu szkodliwego, zmianie diety na łatwo strawną i redukcji nadmiernej masy ciała, wątroba prawdopodobnie się zregeneruje.

Stłuszczenie wątroby dieta  

  1. Dieta powinna mieć charakter wykluczający źródło, które stało się przyczyną rozwoju alkoholowego/niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Powinna w takim razie opierać się na eliminacji spożywania alkoholu, ustabilizowaniu wahań stężenia poziomu cukru we krwi obwodowej, eliminacji szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych i potraw smażonych. Należy także skontaktować się ze specjalistą, który stwierdzi czy przyjmowane leki nie powodują zmian w wątrobie i czy nie potrzeba ewentualnej wymiany na inne odpowiedniki.
  2. W przypadku osób z nadwagą lub otyłością, zaleca się redukcję masy ciała o ok. 5–10%, co przyniesie korzystne zmiany zdrowotne. Nie zaleca się chudnięcia w tempie szybszym niż 0,5–1 kg masy ciała tygodniowo.
  3. Dieta osób ze stłuszczeniem wątroby powinna być łatwo strawna i niskotłuszczowa, co oznacza wykorzystywanie technik kulinarnych, które nie wymagają stosowania dużej ilości tłuszczu: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie, duszenie w sosach własnych, grillowanie czy smażenie w papierach nie wymagających dodatku tłuszczów.
  4. Najlepiej wybierać chude mięsa drobiowe, indycze, cielęcinę, królika, sporadycznie chudą wołowinę oraz chude mięsa ryb – tuńczyk, dorsz, karp, pstrąg. Zrezygnować lub ograniczyć spożycie wędlin i mięsa przetworzonego w postaci konserw, prezerw itp.
  5. Mleko i produkty mleczne mogą być spożywane z zawartością tłuszczu 0–2%. Dopuszczalne są jogurty naturalne, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, mleko acidofilne, serki.
  6. Węglowodany powinny być dostarczane w postaci produktów zbożowych z pełnego ziarna lub lekko oczyszczonych. Zaleca się więc pieczywo i bułki graham lub mieszane, kasze jęczmienne, pszenne, gryczane, jaglane, makarony razowe dobrze ugotowane lub pszenne.
  7. Warzywa spożywane na diecie osób ze stłuszczeniem wątroby powinny być dobrze ugotowane i rzadko spożywane w formie surowej. Nie zaleca się spożywania produktów wysokobłonnikowych tj. surowych warzyw korzeniowych (marchew korzeniowa, pietruszka korzeniowa, seler, ziemniaki, buraki) – najlepiej spożywać je dobrze ugotowane. Dopuszcza się spożywanie surowych ogórków, pomidorów bez skóry i pestek.
  8. Ilość owoców w diecie powinna wynosić ok. 300 g dziennie. Zaleca się obieranie ich ze skórki i spożywanie po obróbce termicznej: pieczone, obgotowane.
  9. Tłuszcze zalecane są w umiarkowanych ilościach. Można spożywać olej rzepakowy, kukurydziany, oliwę z oliwek i inne oleje roślinne, nisko procentowe śmietany (do 18%). Nie zaleca się tłuszczów pochodzenia zwierzęcego takich jak smalec, łój.

Stłuszczenie wątroby produkty zalecane

Grupa produktów Produkty zalecane Produkty zalecane w umiarkowanych ilościach
Zupy krem i czyste bez dodatków sporadycznie z kaszą, ryżem czy grzankami
Mięso chude: drób bez skóry, indyk bez skóry, cielęcina, młoda wołowina, królik, jagnięcina; chude wędliny drobiowe, polędwica, pasty mięsno-warzywne mięsa czerwone: wołowina, konina, polędwica wieprzowa,
Ryby chude: dorsz, leszcz, pstrąg, sola, mintaj, halibut – gotowane lub pieczone w folii z dodatkiem ziół tłuste ryby: łosoś, makrela, karp, halibut, sardynka, sardela, tuńczyk, śledź, karmazyn, węgorz
Produkty zbożowe płatki owsiane, kasza manna, gryczana, proso, pęczak, kasza jaglana, makarony razowe, brązowy ryż, mąka pełnoziarnista i pszenna – produkty dobrze ugotowane i w ilościach zgodnych z indywidualnymi tolerancjami.  
Nabiał chudy 0–2% zawartości tłuszczu: mleko, kefir, jogurty naturalne, maślanka, mleko zsiadłe i acidofilne. Produkty bez dodatków smakowych. sery podpuszczkowe, półtłuste sery twarogowe, sery pleśniowe,
Tłuszcze oleje: oliwa z oliwek, olej lniany, rzepakowy, śmietanka odtłuszczona, margaryny miękkie z olejów, orzechy, migdały, pestki dyni, nasiona sezamu słonecznika.
Owoce do 300 g dziennie. Najlepiej w formie po obróbce termicznej: maliny, jagody, borówki, jeżyny, truskawki, wiśnie, ananas, grapefruit, cytryna, jabłka, brzoskwinie, owoce cytrusowe, śliwki, kiwi soki owocowe świeżo wyciskane
Warzywa o zawartości węglowodanów od 0–5%: sałata, cykoria, ogórki, rabarbar, rzodkiewka, szczypiorek, szparagi, brokuły, kabaczek, kalafior, szpinak, pomidor, szczaw, papryka, w postaci gotowanej al dente z wody o zawartości węglowodanów od 6–10% i więcej: brukiew, buraki, brukselka, dynia, jarmuż, kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, marchew, pietruszka (korzeń), por, rzepa, włoszczyzna, fasola, groszek, kukurydza konserwowa, bób, seler, ziemniaki

Stłuszczenie wątroby produkty zakazane

Grupa produktów Produkty zakazane
Zupy zabielane tłustą śmietaną (18–36%), z dodatkiem tłuszczu (masła, łoju), z dodatkiem dużych ilości grzanek, kasz, makaronów, ziemniaków, groszku ptysiowego itp.
Mięsa tłuste gatunki mięs, podroby, parówki, kiełbasy, konserwy mięsne, pasztetowa, salceson oraz potrawy nasiąknięte tłuszczem, smażone, pieczone w tradycyjny sposób
Ryby przetwory i konserwy rybne
Produkty zbożowe słodkie naleśniki, pyzy, pierogi, mączne potrawy smażone. Pieczywo cukiernicze: pączki, drożdżówki, ciasta, ciasteczka, słodycze.
Nabiał
Tłuszcze smalec, słonina, boczek, łój, śmietana 18–36%, twarde margaryny
Owoce owoce w syropach, kompoty z cukrem, galaretki ze śmietaną, daktyle, rodzynki, dojrzałe banany, gruszki, winogrona, arbuzy, soki z dodatkiem cukru
Warzywa surówki i warzywa mocno rozgotowane z dużą ilością majonezu, śmietany, żółtek, cukru

Stłuszczenie wątroby efekty diety

Rzetelnie stosowana dieta powinna skutkować cofnięciem się stłuszczenia wątroby i poprawą wyników badań lipidogramu. Ponadto korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy i pomaga w redukcji nadmiernej masy ciała, przeciwdziałając otyłości.

Dieta przy stłuszczeniu wątroby powinna eliminować produkt będący przyczyną powstania schorzenia. Ponadto osobom chorującym na tę przypadłość zaleca się zredukowanie nadmiernej masy ciała i stabilizację gospodarki węglowodanowej. Wprowadzając do jadłospisu pewne zmiany możemy korzystnie wpłynąć na stan fizjologiczny organizmu. Stosując terapię żywieniową w celu eliminacji złogów tłuszczu zgromadzonych w okolicy wątroby w prosty sposób możemy wpłynąć również na układ sercowo-naczyniowy i ogólne samopoczucie.

 

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Dieta wątrobowa dla osób ze stłuszczeniem wątroby – zasady, produkty zakazane oraz zalecane - 3.8/5. Oddano 124 głosy.
Autor artykułu:
, Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.

Opinie

  • Krystyna 06.12.2017, 1:06

    Opracowanie jest jednym z bardziej rzetelnych na temat stłuszczenia wątroby, które czytałam. Przydała by się tabelka , która wskazała by ilości. Wiemy co wolno, a czego nie – ale ile – to jest trudne do ustalenia tak na codzień w domu.

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone