Dieta w refluksie żołądkowo-przełykowym – produkty zalecane i zakazane

16 18 20

Osoby cierpiące na to schorzenie odczuwają zgagę, regurgitacje – cofanie się treści żołądkowej do przełyku i gardła, bóle brzucha, odbijania. W poważniejszym stadium choroby mogą wystąpić także bolesność podczas połykania, nudności i wymioty. Objawy te nasilają się po spożyciu posiłku, a także w pozycji leżącej.

Najczęstszą z przyczyn choroby jest nieprawidłowo funkcjonujący dolny zwieracz przełyku (LES). Zaburzona może być zarówno jego czynność motoryczna, jak i obniżone ciśnienie które występuje np. podczas ciąży. Ponadto na napięcie zwieracza przełyku wpływać mogą niektóre leki, otyłość oraz niektóre produkty spożywcze.

Poza leczeniem farmakologicznym tego schorzenia kluczowym rozwiązaniem problemu i walką z dolegliwościami jest zmiana nawyków żywieniowych.

Refluks – dieta

Zalecana jest dieta lekkostrawna, bogata w produkty łagodne w smaku i działaniu, aby nie pobudzała receptorów czuciowych przełyku i wydzielania soku żołądkowego.
Należy wyeliminować: mocne buliony, galarety, napoje gazowane, alkohol, kawę, mocną herbatę, potrawy wędzone, marynowane, smażone, a także zmniejszyć ilość soli i ostrych przypraw. Posiłki powinny być niewielkiej objętości, aby nie osłabiały funkcji dolnego zwieracza przełyku. Nie powinno się doprowadzać do uczucia przejedzenia. Zalecane jest spożywanie 45 posiłków dziennie o stałych porach. Istotna w tym przypadku jest umiarkowana temperatura potraw. Nie zaleca się potraw zimnych, gdyż osłabiają one pracę żołądka. Wskazane są metody obróbki termicznej takie jak: gotowanie na wodzie, na parze czy w kombiwarach, duszenie bez obsmażania.  

Pokarm powinno się dokładnie żuć, aby treść trafiająca do żołądka była rozdrobniona i wstępnie strawiona przez enzymy ślinowe, zapobiega to wydzielaniu się nadmiaru kwasów żołądkowych. Nie zaleca się pozycji leżącej po spożyciu posiłku, gdyż sprzyja ona cofaniu się treści pokarmowej i nasila objawy.

Jednocześnie dieta nie powinna opóźniać opróżniania żołądkowego, aby nie doprowadzać do zalegania treści żołądkowej. Wskazane są produkty neutralizujące kwaśną zawartość żołądka oraz błonnik, który pochłania nadmiar kwasów.

Osoby z tym schorzeniem powinny wykluczyć z diety produkty powodujące obniżenie napięcia dolnego zwieracza przełyku, który chroni błonę śluzową przed działaniem kwaśnej treści żołądka.

Istotne jest także unikanie produktów powodujących tzw. TLESRs spontaniczne relaksacje dolnego zwieracza przełyku.

Refluks – produkty zalecane i zakazane

Należy wyeliminować z diety produkty obniżające napięcie dolnym zwieraczu przełyku:

  • czekolada,
  • kawa,
  • mocna herbata,
  • napar z mięty pieprzowej,
  • alkohol,

nasilające relaksacje dolnego zwieracza przełyku:

  • tłuszcz,
  • cebula,
  • szalotki,
  • por,
  • czosnek,

pobudzające receptory czuciowe w przełyku:

  • owoce cytrusowe oraz soki,
  • pomidory oraz sok pomidorowy,
  • ostre przyprawy (z wyjątkiem imbiru),

nasilające wydzielania soku żołądkowego:

  • kawa,
  • alkohol.

Zalecane jest spożycie produktów łagodzących podrażnioną błonę śluzową żołądka czy neutralizujących nadmiar kwasów. Do produktów tych należą:

  • jasne lub razowe pieczywo, drobne kasze, ryż,
  • chude mleko i napoje mleczne (naturalny jogurt, kefir), chude sery,
  • chude mięsa i ryby bez skóry,
  • jajka (najlepiej na miękko),
  • tłuszcze nierafinowane, np. olej kokosowy, lniany, rzepakowy,
  • warzywa (z wyjątkiem wzdymających i smażonych oraz cebuli, szalotki,czosnku),
  • owoce (z wyjątkiem cytrusów),
  • woda niegazowana, herbaty owocowe i ziołowe,
  • błonnik.

Dodatkowo dobrze sprawdzają się produkty takie jak:

  • aloes, którego sok łagodzi uczucie zgagi,
  • imbir działa przeciwzapalnie, leczy mdłości,
  • siemię lniane pochłania nadmiar kwaśnej treści, najlepiej w formie kleistej po zalaniu gorącą wodą,
  • napary ziołowe z rumianku, lukrecji, kopru włoskiego.

Zalecenia dietetyczne mogą złagodzić objawy i zapobiec dalszemu rozwojowi choroby.  Jednak w ostrych przypadkach nie należy zapomnieć o leczeniu farmakologicznym lub alternatywnych metodach np. preparatach ziołowych. Istotne może okazać się także znalezienie przyczyny chociażby mikrobiologicznej czy wpływu stresu.

Literatura:

  • Jarosz M. Praktyczny podręcznik dietetyki. Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2010
  • Ciborowska, Helena; Rudnicka, Anna. Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2014

 

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Dieta w refluksie żołądkowo-przełykowym – produkty zalecane i zakazane - 3.7/5. Oddano 93 głosy.
Autor artykułu: