bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Podwyższona amylaza – leczenie, dieta. Amylaza i lipaza a rak trzustki

Podwyższona amylaza – leczenie, dieta. Amylaza i lipaza a rak trzustki

podwyższona amylaza we krwi a rak trzustki
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 26 lutego, 2024

O konieczności wykonywania regularnych badań profilaktycznych wie prawie każdy. Pozwalają one na wczesne wykrycie zaburzenia w organizmie oraz sprawne i skuteczne jego leczenie. Oprócz podstawowych badań, takich jak morfologia, lipidogram oraz glukoza na czczo, warto sprawdzać również poziom enzymów trawiennych, których nadmiar może wiązać się z poważnymi zmianami chorobowymi wymagającymi natychmiastowego leczenia.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Amylaza trzustkowa
  • Podwyższona amylaza – leczenie
  • Podwyższona amylaza – dieta
  • Amylaza i lipaza a rak trzustki

Amylaza trzustkowa

Trawienie węglowodanów rozpoczyna się już w jamie ustnej i kontynuowane jest w dwunastnicy pod wpływem enzymów amylolitycznych, takich jak α-amylaza ślinowa i α-amylaza trzustkowa. Co ważne, związki te występują nie tylko w organizmie zwierząt oraz ludzi, ale również w roślinach i drobnoustrojach. Amylaza trzustkowa, jak sama nazwa wskazuje, produkowana jest w pęcherzykach trzustki, a następnie zostaje wydzielana do światła przewodu pokarmowego jako czynny enzym. W jelicie cienkim panują najlepsze warunki do skutecznego działania amylazy za sprawą odpowiedniego pH środowiska o lekko alkalicznym odczynie. Amylaza jest nieaktywna w żołądku ze względu na kwasowy odczyn treści tego narządu. Substratem do działania tego enzymu jest glikogen lub skrobia, a w efekcie przeprowadzenia reakcji powstaje maltoza lub dekstryny. Można więc powiedzieć, że enzym ten odpowiedzialny jest za trawienie węglowodanów, których przeciętny człowiek spożywa od 200–400 g dziennie.

Jednak w niektórych przypadkach poziom enzymu może być podwyższony. Taki stan wskazuje na występowanie chorób trzustki lub stanu zapalnego tego organu. Do objawów, które mogą sugerować problemy z trzustką, należą:

  • silne bóle brzucha,
  • gorączka,
  • mdłości,
  • obniżone łaknienie,
  • spadek masy ciała.

W przypadku występowania tych objawów lekarz pierwszego kontaktu kieruje pacjenta na badanie poziomu amylazy w organizmie człowieka. Badanie to polega na pobraniu krwi z żyły łokciowej lub rzadziej na zbiórce dobowej próbki moczu, ponieważ zwykle poziom ten jest podobny do ilości amylazy we krwi.

Podwyższony poziom amylazy występuje przy takich zaburzeniach jak:

  • ostre i przewlekłe zapalenie trzustki,
  • rak trzustki, jajników, płuc,
  • atak kamicy żółciowej,
  • perforacja wrzodu,
  • niedrożność jelit,
  • świnka,
  • ciąża jajowodowa.

Podczas ostrego zapalenia trzustki poziom ten wzrasta kilkukrotnie i utrzymuje się na stałym, wysokim poziomie, z kolei przy przewlekłym zapaleniu może on spadać wraz z wyniszczeniem organu.

Podwyższona amylaza – leczenie

Leczenie pacjentów z podwyższoną amylazą polega przede wszystkim na zdiagnozowaniu problemu, który przyczynia się do niepoprawnych wyników laboratoryjnych. Część pacjentów z lekko podwyższoną amylazą, ale niewykazujących żadnych niepokojących objawów wynikających z problemami narządowymi często nie wymaga leczenia. Sugeruje się jedynie wprowadzenie zmian w jadłospisie, które pomogą odciążyć organ. W poważniejszych sytuacjach wymagane jest leczenie farmakologiczne oraz hospitalizacja [1].

Podwyższona amylaza – dieta

Dieta osób z podwyższoną amylazą trzustkową rożni się w zależności od zdiagnozowanego stanu chorobowego. Zazwyczaj wiąże się ona z występowaniem przewlekłego lub ostrego zapalenia trzustki, dlatego warto omówić żywienie w tych stanach chorobowych. Przy zdiagnozowaniu ostrego zapalenia trzustki występuje konieczność wprowadzenia żywienia pozajelitowego, które stosowane jest przez kilka dni. Ma to na celu nie tylko odciążenie chorego narządu, ale również jego odżywienie, ponieważ w tym stanie pacjenci często borykają się z ogólnym niedożywieniem organizmu.

W miarę poprawy stanu zdrowia pacjenta wprowadza się żywienie enteralne, czyli diety peptydowe przez zgłębnik nosowo-jelitowy – nie powodują one zwiększenia aktywności wydzielniczej trzustki. Dalej wprowadza się do jadłospisu przez okres 1–2 dni gorzką herbatę, rumianek czy wodę przegotowaną.

Kolejnym etapem jest dieta kleikowa, a następnie kleikowo-owocowa oparta o rozmoczone suchary, gorzką herbatę, kleiki. Następnie dietę rozszerza się o chude mięsa, chude mleko, wafle czy ziemniaki puree. W ostatnim etapie leczenia wprowadza się dietę lekkostrawną, niskotłuszczową i ubogoresztkową charakterystyczną dla przewlekłego zapalenia trzustki.

Dieta oparta jest o węglowodany ubogie w błonnik pokarmowy, czyli suchary, czerstwe pszenne pieczywo, drobne kasze (manna), kleiki, pszenne makarony, ryż biały, kleiki, owoce bez pestek, które w największej ilości pokrywają zapotrzebowanie człowieka na energię. Dodatkowo dieta ogranicza tłuszcze, a ich źródłem są oleje roślinne dobrej jakości, np. oliwa z oliwek czy olej lniany. Białko podaje się w standardowych ilościach (0,5–1 g/kg m.c.) w postaci chudych ryb, mięs i jaj. Dozwolone jest gotowanie na parze oraz gotowanie w wodzie, które stopniowo rozszerza się w zależności od stanu pacjenta [2].

Amylaza i lipaza a rak trzustki

Nowotwory złośliwe stanowią drugą, zaraz po chorobach układu krążenia, przyczynę zgonów w Polsce. Należy dodać, że aż 3% z nich wśród mężczyzn oraz 5,4% wśród kobiet stanowią nowotwory złośliwe trzustki, które wiążą się z wysokim odsetkiem zgonów pacjentów w krótkim czasie po postawieniu diagnozy. Tak duża umieralność wynika z tego, że choroba ta rozpoznawana jest w jej ostatnim stadium, kiedy to pacjent boryka się z zaawansowanym nowotworem oraz licznymi, odległymi przerzutami rakowymi. Szacuje się, że wśród tych osób odsetek przeżyć 5-letnich jest mniejszy niż 5%. Należy jednak podkreślić, że na podstawie badań genetycznych udowodniono, że czas rozwoju raka trzustki od jego inicjacji do przerzutów trwa aż 15 lat, więc jest to spora ilość czasu, aby zapobiec rozwojowi zaburzenia. Z tego powodu tak ważne jest profilaktyczne badanie poziomu enzymów wytwarzanych przez trzustkę – lipazy i amylazy, których nieprawidłowe wartości alarmują o zaburzeniach w funkcjonowaniu tego narządu. Wczesna diagnostyka raka trzustki umożliwia leczenie zmiany nowotworowej w jej wczesnym stadium, co zwiększa prawdopodobieństwo przeżycia pacjenta oraz jego całkowitego wyleczenia.

Podwyższony poziom amylazy trzustkowej może wiązać się z występowaniem nieprawidłowości w funkcjonowaniu tego narządu. Profilaktyczne badanie poziomu enzymów trzustki pozwala na wczesne zdiagnozowanie problemu oraz jego skuteczne leczenie.

Literatura:

  1. Ksiądzyna D., Paradowski L., „Hiperamylazemia – aspekty praktyczne”, Adv Clin Exp Med 2004, 13, 5, 815–824,
  2. Ciborowska H., Rudnicka A., „Dietetyka – żywienie zdrowego i chorego człowieka”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014,
  3. Lampe P. i in., „Teoria a realia diagnostyki raka trzustki”, Postępy Nauk Medycznych, t. XXVIII, nr 8B, 2015.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Justyna Paroń
Justyna Paroń , Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
dieta po resekcji trzustki
trzustka

Resekcja trzustki. Dieta po resekcji…

Resekcja trzustki jest zabiegiem skomplikowanym, możliwym do wykonania u niewielkiego odsetka pacjentów. W przypadku pacjentów, których trzustka została usunięta, niezbędne jest zastosowanie odpowiedniej diety. Czytaj dalej...
zioła na trzustkę regeneracja trzustki
trzustka

Zioła na trzustkę – rodzaje.…

W leczeniu trzustki bardzo ważną rolę odgrywają zioła. Możemy stosować je w postaci naparów, herbatek, czy ziołowych preparatów dostępnych w aptekach bez recepty. Musimy jednak pamiętać, że zioła te są… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Układ pokarmowy i trawienie

    wrzody żołądka żołądek
    mdłości po jedzeniu
    1

    Mdłości i odbijanie po jedzeniu. Sposoby na mdłości

    zapalenie przełyku objawy leczenie dieta
    1

    Zapalenie przełyku – objawy, leczenie, dieta

    niedokwasota żołądka objawy przyczyny
    2
    żołądek

    Niedokwaśność żołądka – objawy, leczenie, dieta

    dieta przy nadżerce żołądka
    13
    żołądek

    Dieta przy nadżerce żołądka – jadłospis i przepisy

    helicobacter pylori u dzieci objawy
    Helicobacter pylori

    Helicobacter pylori u dzieci – objawy skórne, test

    dieta na nadkwasotę żołądka
    żołądek

    Dieta przy nadkwasocie żołądka. Zioła na nadkwasotę

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.