Dieta low carb. Jadłospis, efekty i zasady popularnej diety redukcyjnej
Aktualizacja: 22 maja, 2024
Dieta low carb, bardzo popularna w kręgu osób chcących skutecznie zrzucić nadmierne kilogramy, z powodzeniem może być stosowana na co dzień, nawet przez osoby nie uprawiające aktywności fizycznej. Korzystnie wpływa na zdrowie, pozwala pozbyć się niechcianego tłuszczu i wpływa na zwiększenie poziomu energii. Poznaj podstawowe zasady popularnej diety redukcyjnej.
Czym jest dieta low carb?
Dieta low carb to dieta niskowęglowodanowa, która ma na celu zaprogramować organizm do korzystania z tłuszczów jako głównego źródła energii. Wówczas jest w stanie metabolizować białka do prostszych związków, które mogą być wykorzystywane, jako źródło energii dla mózgu i najważniejszych organów.
Dieta low carb – zasady
Zasady diety low carb są bardzo jasne i przejrzyste, więc zrozumienie ich nie powinno nikomu sprawić kłopotu. Trudniejsze jest zastosowanie ich w codziennym życiu i utrzymanie przez dłuższy czas, jako iż dieta niskowęglowodanowa nie jest tylko przejściową zmianą. To dieta, która ma towarzyszyć przez kilka jak nie kilkanaście miesięcy, aby organizm mógł przyzwyczaić się do wprowadzonych modyfikacji.
Ogólne zasady diety są następujące:
- węglowodany stanowią 10–15 % dziennego zapotrzebowania energetycznego – zakładając, że osoba o wadze 60 kg ma dzienne, całkowite zapotrzebowanie na poziomie 2000 kcal (wliczając aktywność), ilość węglowodanów w diecie powinna dostarczać ok. 200–300 kcal. Biorąc pod uwagę, że 1 g węglowodanów dostarcza 4 kcal, dzielimy podaną wartość na 4 i otrzymujemy wynik 50–75 g węglowodanów.
- odpowiednia podaż białka dobrej jakości – białko w diecie redukcyjnej jest niezbędnym elementem, który pozwala zachować masę mięśniową. Jest to ważny aspekt zarówno u osób trenujących, jak i nie uprawiających żadnej aktywności fizycznej. Najlepszym źródłem białka są jaja, które dostarczają również wielu cennych aminokwasów, w tym pełnego profilu BCAA – m.in. izoleucyny, waliny, mających duże znaczenie w ograniczaniu katabolizmu białek. Podaż białka powinna utrzymywać się na poziomie 1,5 g u osób nie prowadzących aktywnego trybu życia oraz od 2–2,5 g/kg u osób trenujących regularnie, uprawiających sport lub mających wyczerpującą pracę fizyczną.
- odpowiednia podaż tłuszczów dobrej jakości – dobrej jakości tłuszcze w diecie low carb to gwarancja zachowania odpowiedniej sprawności umysłowej i zapobiegania spadkom energii, otępienia, dekoncentracji itp. To właśnie kwasy tłuszczowe nienasycone odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, budują błony komórkowe i pozwalają odpowiednio funkcjonować układom hormonalnym. Nie należy bać się o zwiększoną podaż tłuszczów, bowiem nie mają one bezpośredniego wpływu na magazynowanie tkanki tłuszczowej, jeśli są dobre jakościowo i dostarczane w odpowiednich ilościach. W tym przypadku najlepszy jest olej MCT, który posiada wiele średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, których nasz organizm nie magazynuje, a przetwarza je błyskawicznie w energię. Tłuszcze w diecie low carb stanowić powinny resztę dziennego zapotrzebowania.
- odpowiednia ilość warzyw – warzywa mają bardzo duże znaczenie, gdyż pomagają utrzymać organizm w prawidłowej homeostazie kwasowo-zasadowej. Ich spożycie w ciągu dnia powinno być możliwie jak największe.
- właściwa suplementacja – przy diecie niskowęglowodanowej, musimy dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których przyjmujemy mniej np. unikając produktów zbożowych zawierających ich spore ilości. Dobrym rozwiązaniem będą multiwitaminy dla sportowców lub kompleksy witaminowe oraz suplementacja niezbędnych kwasów tłuszczowych takich jak Omega-3. Nie należy jednak przesadzać z ilością, by nie obciążyć za bardzo wątroby. Obawiając się o zbytnie jej przeciążenie można postawić na produkty naturalne takie jak algi, Kombucha czy sproszkowana trawa jęczmienna.
- wprowadzenie wstępnej fazy niskowęglowodanowej – rozpoczynając dietę powinniśmy od razu zacząć od niskich ilości węglowodanów, by dać organizmowi impuls do szukania innych źródeł energii. Przez pierwszy tydzień, spożycie węglowodanów powinno oscylować na poziomie 0,5 g/kg masy ciała by później stopniowo dojść do wartości 0,8–1,2 g/kg. Pozwoli to szybciej przyzwyczaić organizm do nowych bodźców i przy zachowaniu odpowiednich proporcji reszty składników, uchronić przed nadmiernym katabolizmem.
- bazowanie na produktach o niskim IG – zezwolenie na spożywanie odpowiedniej ilości węglowodanów nie wiąże się ze spożywaniem ich z pożywieniem kiepskiej jakości. Mają to być produkty pełnowartościowe o niskim indeksie glikemicznym, by zachować odpowiedni poziom cukru we krwi. Przykładowo produktami takimi są: większość warzyw, ryż brązowy, kasza gryczana.
Dieta low carb – efekty
Dieta low carb jest jedną z bezpieczniejszych diet, jeżeli chodzi o niepożądane skutki uboczne. Przeprowadzona w odpowiedni sposób pozwala pozbyć się niechcianej tkanki tłuszczowej, ustabilizować poziom cukru i przeprogramować organizm na wykorzystywanie tłuszczów jako podstawowego źródła energii.
Pozytywne efekty diety niskowęglowodanowej pojawiają się bardzo szybko. Już po pierwszych tygodniach zauważyć można trwały spadek masy tłuszczu. Nie jest to, jak w przypadku innych diet, zmniejszona waga spowodowana utratą wody czy innych cennych składników. Jest to bezpieczna utrata tkanki tłuszczowej w kłopotliwych miejscach na ciele. Skóra przy tym nie traci swojej elastyczności, jest odżywiona i dobrze ukrwiona, a nadmiar energii pozwala również dodać odpowiednią aktywność fizyczną. Dieta LC w połączeniu z treningami daje szybkie i spektakularne efekty.
Dieta LC skutkuje także poprawą samopoczucia i zwiększonym poziomem energii i witalności. Następuje także istotna poprawa w wyglądzie skóry, funkcjonowaniu układu nerwowego wraz z mózgiem i koncentracji.
Przeczytaj też: Dieta niskowęglowodanowa – fakty i mity
Dieta niskowęglowodanowa, prócz pozytywnych efektów, ma również swoje negatywne strony. Największym problemem może być wysoki koszt diety, gdyż bazuje ona głównie na tłuszczach dobrej jakości, które są dość trudno dostępne i drogie oraz kłopotliwe w przechowywaniu. Innym aspektem jest także zwiększone obciążenie układu pokarmowego, a w szczególności wątroby, woreczka żółciowego i dwunastnicy. Szczególnie narażone są osoby ze zwiększoną wrażliwością tych narządów lub spożywających często alkohol i inne używki. Początkowo, na diecie wysokotłuszczowej mogą również wystąpić dolegliwości takie jak: biegunki, nudności, bóle brzucha, dyskomfort w dolnej części brzucha oraz ospałość, jednak są one przejściowe i występują głównie u osób spożywających wcześniej małe ilości dobrych jakościowo tłuszczów.
Dieta low carb – jadłospis
Przykładowy jadłospis w diecie low carb powinien bazować głównie na produktach pełnowartościowych, jak najmniej przetworzonych i naturalnych.
- Wśród białek będą to: jaja, chude mięso, nasiona i rośliny strączkowe, chude ryby, orzechy, nabiał (nie produkty light).
- Wśród węglowodanów: kasze pełnowartościowe, ryż pełnowartościowy, warzywa (brokuły, seler, marchewka, por, sałata, papryka).
- Wśród tłuszczów: orzechy i nasiona, oliwa z oliwek, oliwki, olej kukurydziany i kokosowy (źródło nasyconych kwasów), olej MCT, ryby tłuste, jaja, awokado, olej sezamowy (pasta tahnini), nabiał, sery, masła.
Przykładowy jadłospis w ciągu dnia:
I posiłek:
jajecznica na maśle z pomidorami, dodatkiem siemienia lnianego i oliwkami
II posiłek
schab duszony z dodatkiem cebuli, marchewki i pietruszki, olejem rzepakowym i brokułami + kapsułka omega-3 (2–3g),
III posiłek
sałatka z majonezem, jogurtem naturalnym, orzechami, oliwą z oliwek, kurczakiem i warzywami,
IV posiłek
łosoś wędzony z cebulką i papryką, wafel ryżowy z pastą thanini
V posiłek
wafle ryżowe z masłem orzechowym i odżywką białkową lub mlekiem/kakao
Jadłospis może z powodzeniem ułożyć każdy pamiętając o podstawowych zasadach, czyli ilości węglowodanów, dobrych tłuszczach i pełnowartościowych białkach. Jeżeli w ciągu dnia trenujemy, węglowodany powinny znajdować się głównie w posiłkach okołotreningowych, do których możemy wyjątkowo dołożyć jakiś niskowęglowodanowy owoc np. jabłko. Pamiętać należy o odpowiednich proporcjach tłuszczów, zarówno nasyconych jak i nienasyconych oraz trzymać się bilansu kalorycznego. Odpowiednio przeprowadzona dieta szybko zaowocuje efektami. Ucieszy nas swoją prostotą oraz łatwością w przygotowaniu i przyrządzaniu posiłków.
Przeczytaj także:
- Dieta niskowęglowodanowa – zasady, produkty, skutki i przykładowe przepisy
- Jaka jest skuteczna dieta odchudzająca po 50. roku życia? Jadłospis i przepisy
- Co jeść na redukcji?
Literatura:
- A. J. Nordmann, A. Nordmann, M. Briel, i in., Effects of Low-Carbohydrate vs Low-Fat Diets on Weight Loss and Cardiovascular Risk Factors.
- Brouns F., Overweight and diabetes prevention: is a low-carbohydrate-high-fat diet recommendable?, „Eur J Nutr.” 2018, nr 57(4), s. 1301-1312, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29541907 [dostęp 12.12.2018].
Czy mopgłabym dostać od kogoś z was przykładowy jadłospis IG?Sniadanie zrozumiałam,ale nie wiem,czy np.warzywa moga być na ciepło /np.zupy,z patelni/,i jak dobierać te oleje,bo używam tylko oliwy z oliwek.Robię też tzw.zielone koktaile rano,a tam jednak owoców jest trochę……….Bardzo będę wdzięczna.
Ja Też chętnie przygarnę bo zupełnie nie mam pojęcia ile czego jeść 🙈
Ta dieta ma bardzo dużo plusów 🙂 Poza tym można nauczyć się jeść więcej warzyw i ograniczyc cukry.
Rzuca się w oczy błąd, białko na redukcji przeliczamy na beztłuszczową masę ciała, dorosłemu facetowi nie damy 2,5g na kg mc, zakładając, że waży 120kg. Przyjmujemy wtedy między 2-2,5g na beztłuszczową masę ciała, bo taki osobnik musiałby spożywać (według autorki) 240-300 – co jest absurdem.
Poza tym sam kult diety LC jest też przesadzony, dieta każda jest dobra, której się przestrzega. Nadmierna ucinka węglowodanów może doprowadzić chociażby do zaburzenia konwersji hormonów tarczycy.
Jeśli chodzi o niskie IG, raczej wydaje mi się, że to ładunek glikemiczny ma większe znaczenie.
Autorka nie wspomniała też, że to kiepskie samopoczucie przy LC jeśli trwa, to powinno się dietę zaprzestać, bo ludzie czasem ciągną, bo gdzieś przeczytali, że tak ma być i to normalne, po co ktoś ma katować się z dietą, gdy mu i fizycznie i psychicznie nie odpowiada?
Warto też dodać, że dieta LC nie jest dla każdego, szczególnie kobiety mające problemy hormonalne powinny skonsultować to ze swoim lekarzem prowadzącym.
W źródłach tłuszczu i białek brakuje mi tłustszych kawałków mięs, nie mówię tutaj o codziennym jedzeniu golonka, ale dobrej jakości kawałek schabu, polędwiczki, czy szynki wieprzowej będzie tutaj dobrym wyborem. Oczywiście pilnując proporcji tłuszczy omega3 oraz omegi6.
W rozpisce nagle pojawia się schab. I super.
Ale po co ten majonez?
I ostatni posiłek jest mało bogaty odżywczo, skoro pisze Pani, że bazuje się na nieprzetworzonych produktach, to co robi tam masło orzechowe i wafle ryżowe?
ja mam straszną słabość do węglowodanów 🙁 nawet nie do samych słodyczy bo tu akurat łatwo mi się bez nich obejść ale pieczywo, kasze, makarony ziemniaki…. kocham! nie ma tragedii 167cm/53kg ale waga stoi w miejscu, boczki nadal są i koloryfera u siebie chyba nigdy nie zobacze…. jak żyć?
Węglowodany nie są złem całego świata, wystarczy wiedzieć kiedy można je jeść bez obaw o to, że ich pochodne zgromadzą się w postaci tkanki tłuszczowej.
Taką porą jest najczęściej pora potreningowa oraz poranna, kiedy nasze zasoby glikogenu są uszczuplone.
Spróbuj może jeśli nie możesz zrezygnować z wymienionych źródeł węglowodanów – spożywać je w odpowiednich porach lub limitować inne źródła.
Pozdrawiam:)
gówno prawda, węglowodanów rano nie powinno się spożywać z powodu podwyższonego poziomu kortyzolu. Lepiej zjeść sniadanie białkowo-tłuszczowe niż owsiankę z bananem. Poczytaj pierw dziewczyno trochę.
Karolka, a wiesz, że da się wyrazić swoją opinię bez ubliżania innym?
Każdy organizm jest unikatowy, polecam sprawdzic na sobie jak reaguje organizm. I Powsciągać język bo ten portal nie powstał żebe się obrażać tylko dzielić wiedzą.
Karolka przedstaw swoje argumenty na temat kortyzolu – chetnie podyskutuję.
I posiłek – pomidory
II posiłek – cebula, marchew, pietruszka, brokuły i olej rzepakowy
III posiłek – orzechy, warzywa
IV posiłek – cebula, papryka, wafle ryżowe
V posiłek – wafle ryżowe, masło orzechowe
Czy to są jakieś żarty? Autorze tego tekstu, to co napisałeś nie ma nic wspólnego z LC. To jest jakaś demagogia. Po co te pięć posiłków? Człowiek przeciętnie jest aktywny ok 12h – czyli wg. autora ma jeść co 2h i 40 min – przecież to jest pociąg prosto do „miasta” zwanego otyłością – glukoza ciągle we krwi wysoko, a razem z nią insulina. Parę miechów na takiej diecie i mamy kulkę zamiast człowieka. Olej rzepakowy, wafle ryżowe ( i to wieczorem ) – nic tylko tłuc łbem o podłogę.
SLOW CARB a nie low Carb tak tylko nadmienie
Jestem na low carb odzywianiu od pazdziernika 2016 i na trzech posilkach dziennie , ktore w pelni mi wystarczaja . Dieta prowadzona przez pana , ktory w 6 miesiecy schudl 30 kg . Nasza zasada : sniadanie – wszystko na co ma sie ochote ale nie przesadzajac . Moje przykladowe sniadanie : np . 2 kromki chleba bialkowego lub razowego z serem , wedlina , 5 malych pomidorkow , jakis owoc i np . 2 kostki czekolady lub pare miskow haribo . Na cos slodkiego pozwalam sobie 2x w tygodniu . Obiad : max 30g weglowodanow i max 300g caly posilek . Np . filet z kurczaka na oleju kokosowym z duszonymi warzywami (cukinia , pieczarki ,papryka ) Kolacja : max 10 weglowodanow i porcja max . 300g np . makrela i jakies warzywko do tego .
Do dnia dzisiejszego mam -14 kg . Co jest wazne przy tym odzywianiu to picie . Minimum 2,5 – 3 l wody przelewam przez siebie . Jak mam dni , ze jestem duzo w drodze i zapominam o piciu to waga jest zla na mnie 😉 .
Po latach prob odchudzania w koncu znalazlam to co mi odpowiada i daje efekty mimo ,ze do upragnionej wagi jeszcze daleko .
Pozdrawiam .
Dzięki za inspirację 🙂 spróbuję.. mam milion prób za sobą… największy problem to będzie woda 😀 .. ale spróbuję pozdrawiam
Tylko filet i warzywa na obiad ?
Witaj !!!! Wszystko to fajnie i ciekawie wygląda ale tu akurat dałaś przykładowy jadłospis ale ja nie wiem od czego zacząć i jak mam sobie układać,obliczach zeby czegoś nie było za mało albo za dużo =-O
Wiola
Jak byś mogła odezwać się do mnie na maila [email protected] bo mam pytanko do ciebie 🙂
Super to napisałeś! !!
Racja, ja na tej diecie mam np zakaz marchewki, a tymbardziej gotowanej, używam Oliwy i węgle tudzież owoce tj. Maliny, jagody, pomarańcze mogę jedynie z rana lub okoltreningowo, wspomagam się również izolatem bialka np z workami kokosowymi i mlekiem migdałowym. Wafle ryżowe nie przyszłyby mi nawet na myśl tj. Banan, który ma dość wysoki IG jeśli chodzi o tą dietę. BTW polecam jako posiłek awokado 200g i 40g masla orzechowego, zblendowac i wcinac 🙂
Nie wiem dlaczego, ale wafle ryżowe często spożywane są przez osoby stosujące opisaną powyżej dietę. W rzeczywistosci faktycznie mają one mniejsza kaloryczność, jednak ich indeks glikemiczny jest wysoki (ok. 80) także wydaje mi sie że jest to produkt, który również powinien iść w odstawke na takiej diecie. uważam, że juz lepiej zjeść kaszę lub pieczywo, które są bardzo dobrym źródłem wielu ważnych składników mineralnych i witamin, którychmoże brakować.
dokładnie! zwłaszcza, że powinno się wykluczyć produkty przetworzone… a wafli ryżowych rosnących na drzewach jeszcze nie widziałam ;D