bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dieta niskowęglowodanowa – fakty i mity

Dieta niskowęglowodanowa – fakty i mity

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 6 lipca, 2022

Dieta niskowęglowodanowa to jeden z najgorętszych tematów świata dietetyki. Zagorzali przeciwnicy i wierni wyznawcy tego sposobu żywienia nie ustają w próbach wzajemnego udowadniania swoich racji, a argumentacja obu stron wprowadza wiele zamieszania i nierzadko przesłania obiektywny obraz sprawy. Aby nie zatracić zdrowego rozsądku i z dystansem spojrzeć na istotę diety niskowęglowodanowej, warto zapoznać się z faktami i mitami jej dotyczącymi i samemu wyciągnąć wnioski.  

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Dieta niskowęglowodanowa – fakty i mity

Dieta niskowęglowodanowa – fakty i mity

MIT: Węglowodany powinny być głównym makroskładnikiem w diecie.

Choć stanowisko głównych instytucji zajmujących się opracowaniem zasad żywieniowych dla społeczeństwa od lat zdaje się pozostawać niezmienne, dietetyka – jak każda dziedzina nauki, ciągle się rozwija, a wraz z jej postępem pojawiają się nieznane dotychczas wnioski potwierdzone nieustannie prowadzonymi badaniami. Jednym z nich jest stwierdzenie, iż węglowodany nie muszą mieć największego udziału w codziennej diecie, szczególnie w przypadku osoby prowadzącej siedzący tryb życia lub średnio aktywnej. W warunkach niedoboru węglowodanów nasz organizm jest bowiem zdolny pozyskać energię z innych niż węglowodany źródeł i utrzymać optymalny poziom glukozy we krwi. Ponadto, istnieje również pula glikogenu zgromadzonego w wątrobie i mięśniach, którego zapasy uruchamiane są w razie potrzeby.

MIT: Na diecie niskowęglowodanowej odczuwa się ciągły głód.

Jest zdecydowanie odwrotnie. Tłuszcz jest bardziej sycący od węglowodanów, których proces trawienia i wchłaniania przebiega w znacznie szybszym tempie, stymulując chęć przyjęcia kolejnego posiłku. Ponadto węglowodany wywołują wyrzut insuliny, której początkowy wzrost, a później spadek ma znaczący wpływ na odczuwanie głodu. Stabilny poziom glukozy we krwi na diecie niskowęglowodanowej i wolniejszy proces trawienia tłuszczu sprawia, iż głód rzadziej jest odczuwany.

MIT: Dieta niskowęglowodanowa to dieta wysokobiałkowa.

Prawidłowo skomponowana dieta niskowęglowodanowa powinna być dietą wysokotłuszczową o umiarkowanej podaży białka, które w nadmiarze również podnosi poziom insuliny. Nadmierna stymulacja tego hormonu uważana jest za istotną przyczynę otyłości i insulinooporności. Ponadto organizm w stanie niedoboru węglowodanów zaczyna korzystać z energii pochodzącej od tłuszczów, co jest bardziej korzystne pod względem energetycznym. Z tych powodów zaleca się, by z ograniczeniem węglowodanów zwiększyć podaż tłuszczów, a nie białka, którego gęstość odżywcza jest nieco mniejsza.

MIT: Dieta niskowęglowodanowa to dieta pozbawiona wszelkich źródeł węglowodanów.

Gdyby tak było, najprawdopodobniej nazywałaby się dietą… bezwęglowodanową. Choć proporcje makroskładników w tej diecie ulegają modyfikacjom kosztem zmniejszenia podaży węglowodanów, pewna ich ilość jest obecna w jadłospisie. Ich źródłem są głownie warzywa i owoce, przeważnie te niskoskrobiowe. Unika się węglowodanów przetworzonych i produktów wysokowęglodowanowych.

MIT: Dieta niskowęglowodanowa = ketoza

Absolutny mit. Dieta niskowęglowodanowa przeważnie zawiera 100–150 g węglowodanów dziennie, podczas gdy osiągnięcie stanu ketozy wymaga ich ograniczenia do 40–80 g na dzień. Ponadto nawet niewielkie przekroczenie tej ilości powoduje przerwanie ketozy i spadek produkcji ciał ketonowych – głównego w tym stanie źródła energii. Dobrze zbilansowana dieta niskowęglowodanowa nie prowadzi do ketozy, która notabene okazuje się mieć również pozytywne aspekty zdrowotne (wyjątek stanowią cukrzycy).

MIT: Niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa dieta jest głównym powodem chorób układu krążenia.

To stwierdzenie jest chyba najbardziej kontrowersyjne. Z jednej strony, ciągle obniżane normy dopuszczalnego stężenia cholesterolu całkowitego oraz farmakologiczne próby obniżania jego stężenia we krwi, a także ugruntowane przekonanie, iż to tłuszcz jest głównym czynnikiem indukującym choroby układu krążenia wydaje się być zasadnym. Z drugiej strony pojawia się pytanie, jak w erze takich zaleceń, gdzie demonizowany tłuszcz został prawie całkowicie wyparty przez węglowodany, a produkty niskotłuszczowe zajęły zdecydowaną część sklepowych półek, wyjaśnić fakt, że zachorowanie na choroby układu krążenia jest coraz bardziej powszechne? Jeśli tłuszcz faktycznie byłby jedynym powodem tych chorób, obniżanie jego spożycia odbijało by się tendencją spadkową na wykresie zgonów spowodowanych chorobami układu krążenia. Tymczasem, mimo tłuszczowych restrykcji i szeroko zakrojonej profilaktyki, krzywa bezlitośnie idzie w górę. Nasuwa się więc konkluzja, czy węglowodany nie są współwinne temu zjawisku?

FAKT: Na dietę niskowęglowodanową należy przechodzić stopniowo.

Nagła i znacząca restrykcja węglowodanów w diecie może być szokiem dla ciała, przyzwyczajonego do ich dużej podaży. W początkowym okresie diety bardzo często pojawia się osłabienie, bóle głowy, senność. Po okresie adaptacji organizm przestawia się na pozyskiwanie energii z tkanki tłuszczowej, zwiększa się wrażliwość insulinowa, zmniejsza chęć podjadania i odczucie głodu.

FAKT: Dieta niskowęglowodanowa może być pomocna w leczeniu chorób dietozależnych.

Okazuje się, iż dieta niskowęglowodanowa przyczynia się do poprawy stanu zdrowia takich chorób jak cukrzyca typu 1 i 2, hipercholesterolemia, nadciśnienie czy zespół jelita drażliwego. Rezultatem jednego z przeprowadzonych badań* dotyczących wpływu diety LowCarb na stan zdrowia osób cierpiących na te choroby jest poprawa samopoczucia, zmniejszenie objawów i dawki przyjmowanych leków.

FAKT: Dieta niskowęglowodanowa nie jest dla wszystkich.

Warto pamiętać, iż nie wszyscy potrafią przystosować organizm do tego typu diety. Ponadto osoby bardzo aktywne fizycznie potrzebują węglowodanów jako paliwa treningowego i choć nieliczne przypadki adaptują się do pozyskiwania energii z ciał ketonowych to węglowodany są najbardziej korzystnym energetycznie makroskładnikiem sportowców. Ich drastyczne restrykcje mogą negatywnie wpływać na sportowe osiągi i pogarszać samopoczucie.

FAKT: Dieta niskowęglowodanowa pogarsza jakość snu.

Dzięki węglowodanom możliwe jest wytworzenie tryptofanu – aminokwasu będącego prekursorem serotoniny, która zapewnia spokojny i głęboki sen. Aby nastąpił jej wyrzut, konieczne jest spożycie przed snem posiłku składającego się tylko z węglowodanów, gdyż obecność tłuszczu i białek hamuje ten proces. Węglowodany zapewniają więc dobrą jakość snu, co przekłada się też na regenerację i ogólne dobre samopoczucie.

FAKT: Zbyt mała ilość węglowodanów może osłabić pracę tarczycy.

Nagłe zmniejszenie podaży węglowodanów osłabia konwersję hormonu T4 do T3. Zamiast tego, zachodzi przemiana w tzw. rT3, blokującego receptory tarczycy i uniemożliwiającego aktywację T3. Jest to swego rodzaju mechanizm obronny organizmu, który przechodzi w stan hibernacji. Z tego powodu, szczególnie w przypadku niedoczynności tarczycy, nie powinno się schodzić niżej niż 150–200 g węglowodanów na dzień. Dotyczy to głownie kobiet, mężczyźni bowiem rzadziej chorują na dysfunkcje tego narządu.

FAKT: Stosowanie diety niskowęglowodanowej wymaga dużej świadomości żywieniowej.

Podobnie jak w przypadku innych  diet, przed zastosowaniem należy zapoznać się z ich szczegółową specyfiką, przeznaczeniem i możliwymi skutkami ubocznymi stosowania. Niewiedza może spowodować nieodwracalne, negatywne skutki zdrowotne, dlatego wszelkie zmiany odżywiania powinno się wprowadzać stopniowo i świadomie.

Dieta niskowęglowodanowa, jak każda inna dieta, ma swoje wady i zalety. Nie jest lekiem na wszystkie choroby ani też ich przyczyną. Może być zarówno przydatnym narzędziem w poprawie stanu zdrowia i samopoczucia, jak też czynnikiem, które je pogorszy. Warto w jej przestrzeganiu zachować zdrowy rozsądek i otwarty umysł tak, by czerpać jak najwięcej korzyści z jej stosowania i uniknąć możliwych negatywnych skutków.  

 

Czytaj więcej na temat dieta niskowęglowodanowe:

  • Dieta niskowęglowodanowa – zasady, produkty, skutki i przykładowe przepisy
  • Dieta niskowęglowodanowa w cukrzycy i PCOS
  • Co jeść na redukcji?

Literatura:

*http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24148165

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Węglowodany. Podział, istotność w diecie…

Węglowodany – cukry, cukrowce, sacharydy – to związki, które są bardzo istotne w diecie każdego człowieka. Są łatwo dostępne, a spożywanie ich w odpowiednich ilościach nie przysporzy kłopotu. W organizmie… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety odchudzające i na redukcję > Dieta niskowęglowodanowa low carb

    Dieta niskowęglowodanowa low carb
    Dieta redukcyjna

    Co jeść na redukcji?

    dieta wysokotłuszczowa jadłospis efekty
    dieta wysokotłuszczowa

    Dieta wysokotłuszczowa – jadłospis, przepisy. Dieta wysokotłuszczowa a odchudzanie

    dieta atkinsa jadłospis przepisy
    Dieta Atkinsa

    Dieta Atkinsa – wady i zalety jej stosowania

    węglowodany proste i złożone, źródła,

    Węglowodany – ich rola, podział na proste i złożone. W czym jest najwięcej węglowodanów?

    indeks glikemiczny produktów dieta glikemiczna

    Indeks glikemiczny – produkty o wysokim i niskim IG. Dla kogo jest dieta glikemiczna?

    Dieta Atkinsa

    Mięsno-tłuszczowa dieta odchudzająca Atkinsa

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.