Mięsno-tłuszczowa dieta odchudzająca Atkinsa
Aktualizacja: 7 stycznia, 2019
Kiedyś święciła triumfy, dziś już nieco zapomniana. Dlaczego, skoro tak wiele osób deklarowało szybką i skuteczną redukcję wagi?
Białko i tłuszcze jako podstawa diety
Jedną z najważniejszych zasad diety dr Atkinsa była redukcja węglowodanów do minimum. Posiłki opierały się na daniach mięsnych, bez wykluczenia tłuszczów. Twórca diety bowiem uważał, że przyczyną otyłości nie jest tłuszcz a cukry. Pogląd ten wśród niektórych kręgów dietetyków nadal jest utrzymywany. Całkowita redukcja tłuszczów nie jest dobra dla organizmu.
Tłuszcze spełniają szereg funkcji w ciele człowieka, m.in. regulują gospodarkę hormonalną. Choć są najbardziej kaloryczne ze składników odżywczych to jednak nie powinny ulegać całkowitej redukcji. To samo tyczy się węglowodanów.
Główną wadą diety dr Atkinsa jest właśnie redukcja węglowodanów i minimalna ilość warzyw w jadłospisie a zbyt duża ilość białka. Tak ułożona dieta może prowadzić do przeciążenia nerek, zakwaszenia organizmu i zaburzenia gospodarki elektrolitowej z powodu braku sodu.
Redukcja węglowodanów występuje także w modnych dziś dietach białkowo-tłuszczowych. Diety te szczególnie polecane są sportowcom w okresie redukcji tkanki tłuszczowej. Przykładem może być dieta ketogeniczna, która zyskuje popularność także wśród nie sportowców. Jej skuteczność w utracie tkanki tłuszczowej potwierdza wiele osób. Gotowe jadłospisy diety ketogenicznej przygotowane przez dietetyków na 1, 2 lub 4 tygodnie możesz kupić tutaj.