bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dieta niskowęglowodanowa – zasady, produkty, skutki i przykładowe przepisy

Dieta niskowęglowodanowa – zasady, produkty, skutki i przykładowe przepisy

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 7 maja, 2024

Dieta niskowęglowodanowa to jedna z najpopularniejszych ostatnio diet. Grono jej zagorzałych zwolenników stale się powiększa – podobnie jak ilość zdecydowanych przeciwników jej stosowania. Wokół diety niskowęglowodanowej rośnie coraz więcej mitów i niedomówień, a sama dieta staje się czasem nad wyraz gloryfikowana lub zbyt krytykowana i z góry postrzegana negatywnie. Czym tak naprawdę charakteryzuje się dieta niskowęglowodanowa? Jakie są zasady i skutki jej stosowania? Jakie produkty są dozwolone i co możemy z nich przygotować?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Dieta niskowęglowodanowa – zasady      
  • Dieta niskowęglowodanowa – produkty    
  • Dieta niskowęglowodanowa – skutki          
  • Dieta niskowęglowodanowa – przepisy

Dieta niskowęglowodanowa – zasady      

Jak sama nazwa wskazuje, podstawową zasadą diety jest znaczne ograniczenie spożywanych węglowodanów. Choć ich zalecane dzienne spożycie nie jest ściśle wyznaczone, z reguły podaje się wartość nieprzekraczającą 130 g na dobę w przypadku diety niskowęglowodanowej i do 50 g dziennie w przypadku diety ketogenicznej, czyli diety o skrajnie niskiej zawartości węglowodanów. Dla porównania, dieta powszechnie uważana za zbilansowaną dostarcza ich w ilości około 300–400 g dziennie. Składnikiem pokarmowym, który ma największy udział w diecie jest tłuszcz. Białko spożywa się zwykle w normie fizjologicznej.

Najbardziej znanym odłamem diety niskowęglowodanowej jest dieta paleo, która oprócz zmniejszenia podaży węglowodanów zakłada całkowite wykluczenie zbóż glutenowych, nabiału, cukru oraz roślin strączkowych. Źródłem węglowodanów są tu głównie warzywa skrobiowe, bezglutenowe zboża i owoce. Białko i tłuszcz pochodzi głównie z produktów zwierzęcych, w mniejszej części z orzechów i różnego rodzaju nasion. W przeciwieństwie do ogólnie pojmowanej diety niskowęglowodanowej, w diecie paleo przywiązuje się większą uwagę do odpowiedniego stosunku kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6 do omega-3, przy czym nie ogranicza się ilości tłuszczu pochodzenia zwierzęcego do odgórnie zalecanych 10% całkowitej puli dostarczanych z  dietą kwasów tłuszczowych. Cukier w diecie paleo wykluczony jest całkowicie. Ten system żywieniowy charakteryzuje się również niskim stopniem przetworzenia pokarmów oraz kierowaniem się odczuciami głodu i sytości bez konieczności kontrolowania ilości spożywanej energii.

W diecie paleo można wyróżnić jeszcze węższy odłam – paleo na protokole autoimmunologicznym, w którym oprócz wyżej wymienionych produktów, wyklucza się także jaja, warzywa krzyżowe i zboża bezglutenowe. Taki, czasowo prowadzony, system żywieniowy okazuje się być pomocny w wyciszeniu stanów zapalnych, rozległych nietolerancji i alergii pokarmowych oraz chorób metabolicznych.  

Przesłanką do stosowania diety niskowęglowodanowej bardzo często jest chęć redukcji masy ciała, gdyż diety o ograniczonej podaży węglowodanów charakteryzują się dużą skutecznością w odchudzaniu. Wiele osób przekonuje niski stopień przetworzenia diety, duża ilość owoców i warzyw oraz smakowitość posiłków wynikająca ze zwiększonej podaży tłuszczu – nośnika smaku.

Dieta niskowęglowodanowa – produkty    

W klasycznie pojmowanej diecie niskowęglowodanowej źródłem węglowodanów są te same produkty, które występują w diecie o zwyczajowej ich podaży, jednak w odpowiednio mniejszej ilości. Dieta paleo dopuszcza natomiast tylko węglowodany, których źródłem jest:

  • kasza jaglana,
  • kasza gryczana,
  • komosa ryżowa,
  • amarantus,
  • ryż,
  • quinoa,
  • bataty,
  • maniok,
  • topinambur,
  • warzywa liściaste i nieskrobiowe,
  • warzywa skrobiowe (burak, marchew, pietruszka, seler),
  • owoce (szczególnie banany, daktyle).

Warto pamiętać, iż te produkty (oprócz warzyw liściastych i nieskrobiowych, jedzonych w dużych ilościach) są dość ograniczone ilościowo i jedzone raczej jako dodatek, nie stanowią  podstawy diety.

Głównym źródłem białka i tłuszczu w diecie paleo jest mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, szczególnie preferowane:

  • dziczyzna,
  • cielęcina,
  • wołowina i wieprzowina,
  • tłuste ryby (łosoś, makrela),
  • jaja,
  • podroby,
  • masło (opcjonalnie),

a także:

  • kokos,
  • nasiona i orzechy (np. kokos, nasiona chia).

Unika się spożywania drobiu pochodzącego z konwencjonalnych hodowli. Wędliny ograniczane są zaś ze względu na duży stopień przetworzenia produktu. Należy również podkreślić, że najbardziej preferowane jest mięso nieobrobione termicznie lub też poddane bardzo krótkiej obróbce temperaturowej, nie zaś długo smażone i bardzo wypieczone.

Dieta niskowęglowodanowa – skutki          

Dieta niskowęglowodanowa, jak każda inna dieta, niepozbawiona jest zarówno wad, jak i zalet. Samo ograniczenie węglowodanów może być bardzo pomocnym narzędziem w redukcji tkanki tłuszczowej, przewlekłego stanu zapalnego, chorób autoimmunologicznych i unormowania poziomu glukozy we krwi, jednak zbyt gwałtowne i radykalne zmniejszenie ich ilości niesie ze sobą niekorzystne skutki zdrowotne – jednym z nich jest na przykład początkowe osłabienie, dyskomfort trawienny a nawet pogorszenie pracy tarczycy. Aby tego uniknąć, należy rozważyć cykliczne rotacje węglowodanowe w diecie. Ponadto wykluczanie z jadłospisu niektórych grup produktów stwarza konieczność do uzupełniania brakujących mikroelementów z innych pokarmów będących ich źródłem lub dodatkową suplementację wyrównującą ewentualne niedobory. Wiele zależy również od tego, na jakich produktach oprzemy swoją dietę. Jeśli jedyną przestrzeganą przez nas zasadą będzie ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów i zwiększenie podaży tłuszczu, bez przywiązywania wagi do źródła tych makroskładników czy ogólnego stosunku kwasów tłuszczowych, dieta może przynieść skutek odwrotny do zamierzonego i zamiast poprawy stanu zdrowia, drastycznie go pogorszyć. Kluczem jest tu dbałość nie tylko o stosunek makroskładników, ale przede wszystkim wybór źródła ich pochodzenia.  

 

Czytaj więcej:

  • Dieta niskowęglowodanowa – fakty i mity
  • Co jeść na redukcji?

 

Dieta niskowęglowodanowa – przepisy

Przepis na frytki warzywne

Składniki:

  • 2 marchewki (ok. 250 g)
  • 1 batat (ok. 250 g)
  • 1/2 dużego selera (ok. 250 g)
  • 1 duży burak (ok. 250 g)
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • ulubione przyprawy, na przykład: pieprz ziołowy, ostra papryka, tymianek, rozmaryn, szczypta soli

Przygotowanie: pokrojone w paski warzywa wymieszać z olejem kokosowym i przyprawami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180- 200◦C piekarniku około 40 min.

rozwiń
Przepis na fit nutellę

Składniki:

  • 1 średniej wielkości, bardzo miękkie awokado
  • 1/2 puszki mleczka kokosowego (płynne)
  • 1 łyżka ksylitolu/cukru/miodu
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie: wszystkie składniki zblendować na gładki krem. Można dorzucić orzechy. Przechowywać w lodówce i spożyć do kilku dni.

rozwiń
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Dieta paleo

Dieta paleo – produkty dozwolone…

Dieta paleo jako sposób żywienia powinna charakteryzować się pewnymi cechami diety naszych praprzodków. Ważne jest, aby unikać produktów modyfikowanych przez człowieka lub takich, w których powstawaniu miał on ingerencję. Czytaj dalej...
węglowodany

Carb cycling – rotacja węglowodanami…

Dzięki odpowiedniej manipulacji ilością węglowodanów w swojej diecie, możesz uzyskać spektakularne efekty. Dowiedz się więcej o carb cycling! Czytaj dalej...
Dieta niskowęglowodanowa low carb

Dieta niskowęglowodanowa – fakty i…

Dieta niskowęglowodanowa to jeden z najgorętszych tematów świata dietetyki. Aby nie zatracić zdrowego rozsądku i z dystansem spojrzeć na istotę diety niskowęglowodanowej, warto zapoznać się z faktami i mitami jej… Czytaj dalej...
Dieta redukcyjna

Najlepsza dieta redukcyjna. Pozbądź się…

Dowiedz się, jaka jest najlepsza metoda redukcji tkanki tłuszczowej. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Diety odchudzające i na redukcję > Dieta niskowęglowodanowa low carb

    Dieta niskowęglowodanowa low carb
    Dieta redukcyjna

    Co jeść na redukcji?

    dieta wysokotłuszczowa jadłospis efekty
    dieta wysokotłuszczowa

    Dieta wysokotłuszczowa – jadłospis, przepisy. Dieta wysokotłuszczowa a odchudzanie

    dieta atkinsa jadłospis przepisy
    Dieta Atkinsa

    Dieta Atkinsa – wady i zalety jej stosowania

    indeks glikemiczny produktów dieta glikemiczna

    Indeks glikemiczny – produkty o wysokim i niskim IG. Dla kogo jest dieta glikemiczna?

    Dieta Atkinsa

    Mięsno-tłuszczowa dieta odchudzająca Atkinsa

    8

    Dieta kliniki Mayo – zasady, efekty, jadłospis i opinia na temat diety jajecznej

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.