14 skutecznych porad, które pomogą Ci wytrwać w diecie kopenhaskiej
Aktualizacja: 29 kwietnia, 2024
Schudnąć nawet 20 kg w ciągu dwóch tygodni – brzmi zachęcająco, jednak aby tego dokonać potrzeba naprawdę silnej woli. Trzy małe posiłki dziennie, dostarczające do organizmu łącznie około 800 kcal – to właśnie dlatego tak trudno wytrwać na diecie kopenhaskiej. Przekonaj się, co może pomóc Ci ją ukończyć.
Jak wygląda dieta kopenhaska?
Dieta kopenhaska to restrykcyjny, 13 dniowy jadłospis, oparty głównie o kawę, chude mięso, jaja, wybrane warzywa, owoce i chudy nabiał. Z bardzo wąskiej grupy niskowęglowodanowych produktów komponuje się śniadanie, obiad i kolację, które należy spożywać w określonych godzinach. Dieta kopenhaska pozwala dostarczać do organizmu 500-800 kcal dziennie – jest więc niskokaloryczna, a do tego monotonna i bardzo rygorystyczna. Złamanie jednej z zasad równoznaczne jest z jej przerwaniem. Jak więc przetrwać na tak wymagającej diecie?
- Planujesz dietę? Zostań w domu
Dietę kopenhaską warto stosować podczas urlopu czy wakacji. Jest ona bardzo wymagającą dietą, w jej wyniku organizm ulega osłabieniu – możliwe są nawet omdlenia czy zawroty głowy. Wyjście do pracy czy na uczelnię sprawia, że organizm spala dodatkowe kalorie – co powoduje jeszcze większe wyczerpanie. Warto zatem stosować dietę w wolnym czasie, kiedy możliwy jest całkowity odpoczynek. Warto także zrezygnować ze spotkań z rodziną czy znajomymi. Dodatkowo, pozostanie w domu, zmniejsza ryzyko ulegnięcia pokusom. - Pij dużo wody
Zgodnie z zasadami diety, należy pić 1,5-2 litrów mineralnej wody niegazowanej dziennie. Woda w pewnym stopniu wspiera walkę z uczuciem głodu. Warto także wypijać szklankę tuż przed posiłkiem – dzięki temu po jego zjedzeniu będziemy mogli poczuć się bardziej nasyceni. - Wybieraj różne produkty
Dieta kopenhaska nie uwzględnia znacznych modyfikacji jadłospisu w zakresie poszczególnych produktów. Pojawiają się jednak dni, kiedy w planie jest np. ryba – pstrąg lub dorsz do wyboru, czy owoc – jabłko, ananas lub grejpfrut – warto to wykorzystać i w obu tygodniach wybrać inny produkt. Pozwoli to w pewnym stopniu urozmaicić dietę. - Zmień kolejność posiłków
Choć optymalnym rozwiązaniem jest całkowite trzymanie się jadłospisu, będąc na diecie kopenhaskiej możesz wyjątkowo zamienić kolejność posiłków w danym dniu – obiadu i kolacji. Pamiętaj jednak, że zmian możesz dokonywać w obrębie jednego dnia – nie należy zamieniać jadłospisu np. z dnia 8 i 9. - Pozbądź się produktów zakazanych
Jeśli dieta kopenhaska oznacza dla Ciebie wyrzeczenie się słodyczy, chipsów, itp., zadbaj, aby nie było ich w Twoim domu. Nie widząc ulubionych produktów, łatwiej będzie Ci bez nich wytrzymać, a jeśli nie będziesz już w stanie poradzić poradzić sobie z ochotą na przekąski – ich brak może uchronić Cię przed przerwaniem diety. - Wybieraj małe talerze
I rozkładaj na nich produkty tak, aby zapełniały całą ich powierzchnię. Pozwala to uzyskać wrażenie, że posiłek jest większy, co z kolei może przyczynić się do uczucia większej sytości. - Jedz powoli i czerp z tego radość
Przygotuj się do każdego posiłku i nie jedz w biegu. Czerp przyjemność z samych przygotowań – postaraj się kreatywnie rozłożyć produkty na talerzu, zadbaj, aby miejsce w którym jesz było komfortowe, możesz także przygotować specjalne nakrycie stołu. Dzięki temu wprowadzisz się w dobry nastrój, a niewielkie posiłki okażą się bardziej znośne. Pamiętaj także, aby nie jeść ich zbyt szybko, przeżuwać powoli – dzięki temu dłużej możesz delektować się jedzeniem, a jednocześnie będziesz bardziej nasycony. - Przyjmuj suplementy multiwitaminowe
Dieta kopenhaska sprawia, że organizm otrzymuje zbyt małą ilość witamin i minerałów. Niedobór pomogą uzupełnić suplementy witaminowe, pozwalające nieco wzmocnić organizm. - Unikaj wysiłku fizycznego
Ćwiczenia, spacery czy nawet sprzątanie całego domu nie są wskazane podczas stosowania diety kopenhaskiej. W wyniku aktywności fizycznej organizm spala dodatkowe kalorie, a to mogłoby doprowadzić do jeszcze większego osłabienia i skutków ubocznych np. w postaci omdleń czy nudności. - Kontroluj wagę – obserwuj postępy
Nic tak nie motywuje, jak efekty. Warto jednak pamiętać, by nie wpadać w obsesję i nie ważyć się zbyt często. Kilka razy w tygodniu, zawsze o tej samej porze i na czczo – to optymalne rozwiązanie. - Powiedz o diecie kopenhaskiej swoim bliskim
Wyjaśnij im, na czym dieta kopenhaska polega i jakie niesie za sobą skutki uboczne. Dzięki temu Twoja rodzina i przyjaciele będą mogli Cię wspierać – zrozumieją wahania nastroju i powstrzymają się od proponowania Ci słodkości czy innego jedzenia. - Odwiedź forum internetowe
I dziel się doświadczeniami. Poszukaj forum dla osób przebywających na diecie kopenhaskiej – możesz znaleźć tam wsparcie, a także ciekawe porady lub też posłużyć komuś dobrą radą. - Miej świadomość skutków ubocznych diety kopenhaskiej
Przygotuj się m.in. na bóle głowy, brak energii, rozdrażnienie – to naturalne objawy, wynikające z niedostatecznej liczby przyjmowanych kalorii. Nie rezygnuj z diety z ich powodu. Dopiero, gdy dolegliwości będą zbyt dokuczliwe lub będą utrzymywały się długo po zakończeniu kuracji, warto skonsultować się z lekarzem. - Bądź nastawiony na cel
Jako że dieta kopenhaska jest bardzo wymagająca, ale pozwala osiągnąć widoczne efekty – to im warto podporządkować myślenie. Świadomość, że wyrzeczenia nie pójdą na marne, wyobrażenie o wymarzonej sylwetce oraz idealnej wadze – takiej jaką wskazuje kalkulator BMI, pomogą Ci przetrwać 13 dni.
Co po zakończeniu diety?
Podobnie, jak w przypadku większości rygorystycznych diet, po zakończeniu diety kopenhaskiej, wysoce prawdopodobne jest wystąpienie efektu jojo. Choć można na niej schudnąć nawet 20 kilogramów, to warto pamiętać, że stosowanie się do tak restrykcyjnych zasad żywieniowych może sprawić, że po zakończeniu kuracji zaczniemy spożywać zbyt duże porcje jedzenia – wtedy kilogramy powrócą bardzo szybko. A zatem, tym, co po diecie kopenhaskiej warto zrobić, żeby uniknąć efektu jojo, jest trwała zmiana nawyków żywieniowych.
Szczególnie istotne są pierwsze dni po zakończeniu diety. Wtedy, liczba kalorii powinna być zwiększana stopniowo, poprzez sukcesywne wprowadzanie kolejnych produktów. Warto zadbać, aby posiłki nie były obfite, a także wystrzegać się słodyczy, żywności przetworzonej, bogatej w węglowodany proste i tłuszcze nasycone, wybierać zdrowe produkty i nie spożywać więcej kalorii niż określa to zapotrzebowanie.
Poznaj najlepsze sposoby na utrzymanie wagi po odchudzaniu!
Przeczytaj też: