Czy dieta kopenhaska jest zdrowa? Zalety i Wady
Aktualizacja: 20 września, 2022
W ostatnim czasie stała się jedną z najpopularniejszych diet odchudzających – warto zatem zastanowić się – czy dieta kopenhaska jest zdrowa? Często wybierają ją osoby, które mimo wielu prób nie osiągnęły szczupłej sylwetki. Przekonaj się, jakie skutki dla organizmu ma spożywanie 800 kcal przez 13 dni.
Dieta kopenhaska – co to właściwie jest?
Dietę stosuje się przez trzynaście dni według ściśle wytyczonego planu. Jadłospis bazuje głównie na kawie, jajkach, befsztykach i niewielkim dodatku warzyw, owoców oraz chudego nabiału. Dzienna dawka kalorii to zaledwie 500-800. Jak widać dieta kopenhaska to dieta niskowęglowodanowa, niskokaloryczna, a w dodatku monotonna. Jakie ma wady i zalety? Czy oprócz utraty nawet do 20 kg, dieta kopenhaska niesie za sobą skutki uboczne?
Dieta kopenhaska – zalety
Dieta jest wyjątkowo restrykcyjna, ale ma również zalety. I choć na pytanie czy dieta kopenhaska jest zdrowa, trudno odpowiedzieć twierdząco, należy przyznać, że przy bardzo silnej woli, nie wymaga ona zbyt wiele wysiłku. Co więcej, faktycznie może przynieść spektakularne efekty. Oto zalety stosowania diety kopenhaskiej.
- Znaczna redukcja masy ciała
Założona kaloryczność, czyli 500-800 kalorii sprawia, że w organizmie pojawia się deficyt kaloryczny. W jego wyniku organizm spala kalorie, a my chudniemy. - Krótki czas trwania diety
Mimo, że dieta kopenhaska jest bardzo wymagająca, trwa zaledwie 13 dni. Świadomość tak krótkiego czasu kuracji oraz fakt, że na efekty i idealną wagę, jaką wskazuje kalkulator BMI, nie trzeba czekać miesiącami, pozwala łatwiej znosić jej trudy. - Dieta kopenhaska jako dieta wspierająca wyrabianie dobrych nawyków
Choć dieta kopenhaska nie jest dietą zdrową, to pomaga wyrabiać dobre nawyki. Wynikają one z jadłospisu oraz specyfiki kuracji. Po pierwsze – łatwiej jest przyzwyczaić się do picia wody – podczas diety pomaga ona stłumić głód. Po drugie – dieta pozwala walczyć z podjadaniem, które jest surowo zabronione i równoznaczne z przerwaniem diety. - Zmniejszenie apetytu
W wyniku stosowania diety powstają w organizmie ciała ketonowe – to one sprawiają, że głód jest nieco mniej odczuwalny. W wyniku ich nagromadzenia, organizm przechodzi w stan ketozy. Otrzymuje zbyt małą ilość węglowodanów, a energię czerpie z tłuszczu. Warto jednak mieć na uwadze, że dieta kopenhaska niesie za sobą skutki uboczne – energia początkowo czerpana z tłuszczu, kolejno będzie czerpana z mięśni. - Gotowy jadłospis
Dieta kopenhaska nie jest zdrowa, ale za to nie jest też skomplikowana. Jej jadłospis jest ogólnodostępny – nie musi układać go specjalista, a Ty nie musisz ponosić za to kosztów. - Tanie rozwiązanie
Pozostając w kwestii kosztów – produkty, jakie obejmuje jadłospis to tradycyjne produkty spożywcze, o przeciętnej cenie – chude mięso, ryby, jaja, warzywa czy owoce, łatwo dostępne w marketach czy innych sklepach. - Prostota posiłków
Czy dieta kopenhaska jest zdrowa? Nie, ale jest poniekąd wygodna. Przygotowywanie posiłków nie wymaga zbyt wiele pracy ani czasu – są one proste, a umiejętności kulinarne nie są konieczne. - Zdrowe produkty
Choć dieta kopenhaska sama w sobie nie jest zdrowa, to bazuje na zdrowych produktach. Stosując dietę spożywa się warzywa każdego dnia, do czego ciężko czasem zmusić się w tradycyjnej diecie. - Regularność spożywania posiłków
Spożywanie określonych posiłków w wyznaczonych godzinach to istotny element zdrowego odżywiania. W tym przypadku wynika on ze specyfiki diety, jednak regularne posiłki, mogą po dwóch tygodniach stać się zdrowym nawykiem. - Prostota zasad
Dieta kopenhaska zakłada pewne zasady – zdefiniowane jasno i ogólnodostępne. Aby przetrwać dietę i zakończyć ją z pozytywnym skutkiem, należy ich bezwzględnie przestrzegać. - Brak konieczności wykonywania treningów
Podczas diety kopenhaskiej, dla naszego zdrowia, niewskazane jest uprawianie sportu – to zaleta dla osób, które nie są zwolennikami treningów. Każda aktywność fizyczna przyczynia się do spalania dodatkowych kalorii, których i tak podczas diety spożywa się zbyt mało. Należy zatem ograniczyć aktywność tylko do tej koniecznej.
Dieta kopenhaska – wady
Jak już wiadomo, dieta kopenhaska nie jest zdrowa, a także niesie za sobą skutki uboczne, niekorzystne dla organizmu. Ze względu na wysoce rygorystyczny charakter – ściśle określony, specyficzny jadłospis, ograniczona grupa produktów, niska kaloryczność – dieta kopenhaska ma wiele wad.
- Niedobór składników odżywczych, witamin, minerałów
Przede wszystkim z tego powodu dieta kopenhaska nie jest zdrowa. Zbyt małe i spożywane zbyt rzadko posiłki nie są w stanie uzupełnić dziennego zapotrzebowania organizmu na poszczególne wartości. - Osłabienie organizmu, spadek energii, drażliwość, złe samopoczucie
Jest to skutek uboczny ściśle związany z powyższym punktem. Niedobór poszczególnych składników i zbyt mała liczba kalorii powodują, że organizm jest przemęczony. Nie ma wystarczającej energii, by funkcjonować prawidłowo, co wpływa także na zdrowie psychiczne. Dodatkowo, niemal ciągłe uczucie głodu także nie działa korzystnie na komfort psychiczny. - Problemy z cerą, wypadaniem włosów, łamliwością paznokci
To kolejne skutki uboczne niedoboru witamin i minerałów, odpowiedzialnych za silne włosy, paznokcie oraz dobrą kondycję skóry. Tak samo jak organizm, stają się one osłabione, zniszczone i tracą zdrowy wygląd. - Omdlenia, wymioty, zawroty głowy
Czy dieta kopenhaska jest zdrowa? Jak widać – nie. Silne osłabienie organizmu powoduje, że z czasem dieta kopenhaska przynosi coraz bardziej dokuczliwe i niebezpieczne skutki uboczne – takiej jak wyżej wspomniane objawy. - Zaburzenia metaboliczne
Dieta kopenhaska spowalnia metabolizm. Oprócz tłuszczu tracimy także tkankę mięśniową, która odpowiada za szybką przemianę materii. Dodatkowo, śniadanie w postaci kubka kawy z cukrem także przyczynia się do spowolnienia metabolizmu. - Towarzyszące uczucie głodu
To nieuniknione – nawet dwa litry wody dziennie nie spowodują uczucia sytości, jeśli dzienna podaż kaloryczna będzie oscylowała na poziomie 500-800 kcal. Warto także zwrócić uwagę na dużą przerwę pomiędzy kolacją a obiadem – dwoma niemal jedynymi posiłkami, ponieważ śniadanie, to wspomniana wcześniej kawa, która tylko na chwilę stłumi głód. - Rezygnacja ze śniadań
Kawa z kostką cukru nie zastąpi śniadania – a jest ono najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Śniadanie powinno dostarczać do organizmu energię, pobudzać do pracy umysł oraz metabolizm. - Kawa na czczo
Wypijana na czczo kawa z kostką cukru obciąża i podrażnia żołądek, może również prowadzić do poważniejszych konsekwencji, takich jak np. wrzody żołądka. Dodatkowo, choć chwilę po jej wypiciu odczuwalny jest przypływ energii, to po krótkim czasie następuje jej gwałtowny spadek. - Monotonność
Wiadomo już, że dieta kopenhaska nie jest zdrowa – dodatkowo, jest bardzo monotonna. Codzienne posiłki bazują na tych samych produktach, co utrudnia wytrwanie na diecie. Dodatkowo, produktów tych jest niewiele, a co za tym idzie… - Dieta kopenhaska nie jest zbilansowana
Jadłospis opierający się o konkretne, niskowęglowodanowe produkty, spożywane w zbyt małych ilościach i ze zbyt małą częstotliwością sprawia, że dieta nie jest zbilansowana. Nie dostarcza do organizmu proporcjonalnej ilości makro i mikroelementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. - Brak indywidualnego dostosowania diety
Jeden ścisły, ogólnodostępny jadłospis może być wygodnym rozwiązaniem, jednak niezupełnie efektywnym i zdrowym. Nieprzystosowane do indywidualnych potrzeb organizmu menu może przynieść negatywne skutki uboczne. Optymalna dieta to ta, uwzględniająca potrzeby naszego organizmu, styl życia, a także stan zdrowia. - Możliwość powstania efektu jojo
W przypadku restrykcyjnych diet, efekt jojo jest niemal pewny. Znaczna utrata masy ciała w krótkim czasie, związana z wysokim ograniczeniem spożywanych kalorii, powoduje, że nieustannie odczuwamy głód, czekając aż dieta się zakończy i będziemy mogli go zaspokoić – znacznie większymi posiłkami. Nagłe zwiększenie liczby przyjmowanych kalorii oraz spowolniony metabolizm powodują, że kilogramy wracają, często nawet z nadwyżką. - Niższa waga to przede wszystkim skutek utraty wody i tkanki mięśniowej
Wynika to m.in. z niskiej podaży węglowodanów. Efektywne spalanie tłuszczu to proces długotrwały, wymagający odpowiedniej ilości węglowodanów, tłuszczy i białek. - Na diecie kopenhaskiej ciężko wytrwać
Wydawać się może, że 13 dni to niewiele i minie szybko – specyfika diety sprawia, że już kilka pierwszych dni staje się problemem. Organizm jest coraz słabszy, a my stajemy się coraz bardziej głodni. Brak energii, rozdrażnienie i złe samopoczucie sprawią, że jedynie ci najwytrwalsi ukończą dietę.
Przeciwwskazania do stosowania diety kopenhaskiej
Zastanawiając się, czy dieta kopenhaska jest zdrowa, należy także wziąć pod uwagę grupę osób, dla których jest ona szczególnie niewskazana. Tego typu dieta skierowana jest głównie do osób, które nie zmagają się z żadnymi dolegliwościami i przewlekłymi chorobami. Diety kopenhaskiej nie powinny stosować:
- osoby cierpiące na miażdżycę, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę, osteoporozę, dolegliwości żołądkowe, choroby nerek, choroby układu krążenia,
- osoby, których praca lub styl życia wiąże się z aktywnością fizyczną,
- nastolatkowie w fazie rozwoju, do którego niezbędna jest zbilansowana dieta,
- osoby w podeszłym wieku,
- kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące.
Zakończenie diety
Co po diecie kopenhaskiej? Aby uniknąć skutku ubocznego w postaci efektu jojo warto przede wszystkim stopniowo zwiększać liczbę spożywanych kalorii i sukcesywnie wprowadzać do menu kolejne produkty. Należy także przestrzegać zasad zdrowego odżywiania – spożywać regularne, zbilansowane posiłki, zrezygnować ze słodyczy, fast-foodów i uprawiać sport minimum trzy razy w tygodniu.
Przeczytaj też:
Dieta kopenhasla jest bardzo skuteczna i nie na po niej efektu jojo. Kilka kobiet w mojej rodzinie robilo ja w strategicznych momentach np przed ślubem córki itp. Nigdy nie zawodzi! Cudnie się nawet 13 kg A wagi nie odzyskuje się w ciągu 2 lat ponieważ dieta ta zmienia metabolizm i nawyki na zdrowsze. Najwiekszabwada tej diety nie jest brak składników odżywczych ale zbyt mała ilość tłuszczu co utrudnia wchłanianie witamin dopuszczalnych w tluszczach A ponadto zmusza organizm do produkcji ciał kartonowych gdyż organizm nie pozyskuje energii z dostarczonego pożywienia ( niemal całkowita eliminacja węglowodanów i tluszczy). Dopóki jest rezerwa tkanki tłuszczowej jest to korzystne.